Kuća za privremeni smještaj Normana Fostera i Holcima predstavljena u Veneciji

Foto: @chiarabecattini

Kontakt

Direktorica održivosti

 

Objave za medije

Arhiva objava za medije

"Prirodne i umjetno izazvane katastrofe izazivaju kontinuirani egzodus ljudi. Tijekom Venecijanskog bijenala prikazujemo našu ideju u fazi razvoja Kuću za privremeni smještaj, koja je nastala kao rezultat nekoliko mjeseci intenzivnog rada u suradnji s Holcimom.", rekao je Norman Foster, vodeći svjetski arhitekt, povodom postavljanja prototipa na Arhitektonskom bijenalu u Veneciji, otvorenom u subotu 20. svibnja.


U svijetu broj raseljenih osoba neprestano raste i iznosi 103 milijuna. Naselja koja su prvobitno zamišljena kao privremena postaju sve više mjesta u kojima obitelji mogu provesti desetljeća. Kuća za privremeni smještaj (Essential Home) onima kojima je neophodna brzo može pružiti sigurnost, dostojanstvo i dobrobit, te je izgrađena na održivi način. Rezultat je istraživačkog projekta zaklade Norman Foster Foundation i tvrtke Holcim koja je globalni lider u inovativnim i održivim građevinskim rješenjima.

Izgrađena je od niskougljičnog betonskog pokrivača, koji služi kao vanjska ovojnica, pružajući fizičku sigurnost. Održivost se postigla rješenjima poput niskougljičnog betona ECOPact jer je tvrtka Concrete Canvas koristila prilagođenu recepturu tvrtke Holcim za proizvodnju betonskog pokrivača, koji koristi do 95% manje materijala. Kuća je izolirana Airium mineralnom pjenom čime se postigla energetska učinkovitost i zvučna izolacija. Modulima napravljenima od recikliranih građevinskih materijala sustava ECOCycle izgrađeni su temelji, koji se na kraju životnog vijeka također mogu u potpunosti oporabiti.

"Izuzetno sam uzbuđen zbog potencijala koji proizlazi iz ove suradnje i omogućuje izgradnju Kuća za privremeni smještaj s našim niskougljičnim, energetski učinkovitim i kružnim rješenjima za gradnju, koji pokazuju kako je održiva gradnja moguća za sve vrste građevina." istaknuo je Jan Jenisch, predsjednik i izvršni direktor Holcima, na otvorenju prototipa u Veneciji.

Ovaj održiv dom ima 70% manji ugljični otisak u usporedbi s tradicionalnim građevinama. Staze koje povezuju jedinice kuća napravljene su od niskougljičnog propusnog betona ECOPact, s integriranim sastojcima koji apsorbiraju svjetlost tijekom dana i reflektiraju je noću, poboljšavajući tako sigurnost i istovremeno smanjuju potrošnju energije i svjetlosno onečišćenje.

Kako bi se prilagodili promjenjivim potrebama obitelji, ovi privremeni domovi su modularni. Kad se postave jedan pored drugoga, stvaraju povezane zajednice poput malih naselja. Projekt Essential Homes Research koji se predstavlja na Arhitektonskom bijenalu 2023. godine pokrenuo je i raspravu o mogućnosti izgradnje održivih objekata za sve. "S obzirom na to da izbjeglice mogu provesti do 20 godina u tzv. privremenim skloništima, mjera dugoročnog uspjeha bila bi prelazak iz izbjegličkih logora u zajednice, iz skloništa u domove.", smatra Norman Foster.

Projekt je inspiriran Radionicom o skloništima koju je organizirala zaklada Norman Foster Foundation u lipnju 2022. godine uz potporu Holcima. Okupljajući vodeće akademike i studente iz cijelog svijeta, petodnevni obrazovni program istraživao je izazove i potencijalna rješenja za pružanje privremenih skloništa ugroženim zajednicama. Projekt otvara temeljnu raspravu o mogućnosti izgradnje održivih objekata za sve one kojima je nužan, kako bi se izgradio budući svijet koji odgovara ljudima i planetu.

U skladu s posvećenosti tvrtke Holcim kružnoj gradnji, dom se nakon svojeg životnog vijeka može rastaviti, a njegove različite komponente mogu se ponovno upotrijebiti u novim zgradama ili reciklirati za druge svrhe. Modularnost dizajna omogućuje i prilagođavanje promjenjivim potrebama obitelji kroz mogućnost sastavljanja različitih veličina. Također, kad se kuće postavljaju jedna pored druge, njihov zakrivljeni oblik stvara otvorene prostore između njih, što omogućuje javni prostor.

Projekt kuće predstavljen je na izložbi „Time Space Existence“ koju organizira Europski kulturni centar tijekom Venecijanskog bijenala arhitekture u Palazzo Mora i može se pogledati do 26. studenog 2023. Prototip kuće se nalazi u Giardini della Marinaressa.

Više informacija:

https://www.holcim.com/what-we-do/architects/holcim-norman-foster-found…