Projekt: Razvoj nove vrste cementa s nižim ugljičnim otiskom

 

Prema zakonodavnom okviru Europske unije koji potiče dekarbonizaciju Europe do 2050. godine, u sljedećih nekoliko godina bit će potrebno potaknuti ulaganja u brojne tehnologije kojima će se smanjivati emisije CO2 odnosno ugljični otisak. Osim toga, Zeleni plan Europske unije predviđa kvalitetnije upravljanje prema hijerarhiji postupanja otpadom, koja potiče korištenje otpada ili nusproizvoda jednog industrijskog procesa u stvaranju i proizvodnji nekog novog proizvoda. To je omogućeno i europskom normom za proizvodnju cementa, koja se primjenjuje i u Hrvatskoj.

Trenutno naša tvornica u Koromačnu ima tehnološka ograničenja u doziranju mineralnih dodataka tako da ćemo realizacijom ovog projekta i unapređenjem postojeće opreme omogućiti znatno veću upotrebu istih. Inače, mineralni dodaci u cementu imaju višestruku korist: s jedne strane stvaraju se različite karakteristike u cementu kako bi se zadovoljili zahtjevi određenih vrsta gradnje. S druge strane povećava se korisna upotreba već postojećih resursa te smanjuje upotreba prirodnih. Posljedično, kao treću korist imamo smanjenje udjela klinkera u cementu, odnosno ugljičnog otiska.

Za ovaj projekt, Holcimovoj je tvornici cementa u Koromačnu odobreno 3,3 milijuna kn financijskih sredstava za sufinanciranje projekta „Razvoj novih vrsta cemenata s nižim ugljičnim otiskom“.

Rezultat je to prijave na natječaj organizacije Innovation Norway, koja upravlja poslovnim Programom “Business Development and Innovation Croatia”. Taj program nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru s glavnim ciljem stvaranja dodane vrijednosti i održivog rasta u hrvatskim tvrtkama. Program se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Program će pridonijeti općem cilju smanjenja ekonomskih nejednakosti financiranjem projekata koji će povećati konkurentnost i profitabilnost hrvatskih tvrtki.

Cilj Holcimovog projekta za koji su ostvarena bespovratna sredstva je povećanje konkurentnosti uz istovremeno smanjenje emisija CO2, manja potrošnja električne energije i manje emisije prašine u tvornici cementa u Koromačnu. Tijekom projekta Holcim treba izgraditi zatvoreno skladište mineralnih dodataka i novi transportni sustav za njihovo doziranje te započeti proizvodnju dvije nove vrste cementa manjeg ugljičnog otiska.

Cijeli projekt vrijedan je oko 9,6 milijuna kn, od čega će 35 ili oko 3,3 milijuna kn biti podržano sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia, uz uvjet da Holcim dokaže kako je cjelokupni projekt vodio prema pravilima tog financijskog mehanizma.

Projekt započinje 1.10. ove godine, a zbog složenosti trajat će do 31.7.2023.

Dokumente o nabavi za ovaj projekt možete pronaći ovdje.
 

 

 

Norway Grants
 
Innovation Norway
 

 

 

 

 

 

 

Projekt je podržan sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia.

 

 

 

 

 

Norway Grants
Innovation Norway

 

 

 

 

Projekt je podržan sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia