Betoniranje

 

 

Bez dobrih temelja nama ni kuće. Bez zidova nema soba. Bez nosivih stupova nema katova. A bez stubišta niti ne znate što je na gornjem katu. A za sve to treba vam – beton.
A za beton – Holcim Ekspert cement, Holcim Majstor pijesak i drobljenac u preporučenim omjerima.

 

Preporuke za moguće korištenje Holcim Majstor® prijeska, drobljenca i Holcim Ekspert® cementa. Količine u recepturama navedene su u litrama (za vodu), te u broju vreća (za ostale sastojke), a napravljene su za volumen miješalice od 50 litara. Konzistencija svake od gore navedenih primjena treba biti plastična: smjesa izgleda kao gusta kaša i podatnija je od polusuhe konzistencije.

Priprema oplate

Prije betorniranja navlažite oplatu vodom. Vlažna oplata neće upijati vodu iz betona. Njezina demontaža biti će olakšana.

Priprema betona

Izbjegavajte prekomjerno dodavanje vode. Prekomjerna količina vode smanjuje čvrstoću betona. Kvalitetno izbijanje betona pridonosi njegovoj optimalnoj čvstoći. Zbijanjem ili vibriranjem istiskuje se zrak i dobiva gust kompaktan beton.

Njega betona

Svježu betonskou konstrukciju polijevajte vodom, a po potrebi je možete prekriti plastičnom folijom. Time sprječavate isušivanje betona i pojavu pukotina.

Veća sposobnost zadržavanja vode Holcim Ekspert® cementa olakšava njegu betona.