KOdeCO net zero

Stvaramo budućnost s nultom emisijom ugljika

Projekt KOdeCO net zero u Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu predstavlja prvi, te trenutno jedini veliki projekt iz Hrvatske koji je odabran za sufinanciranje od strane EU Inovacijskog fonda.

Holcim Hrvatska predvodnik je zelene tranzicije koju je započeo još 1997. godine, kroz brojne projekte od tada do 2023. godine naš smo ugljični otisak (opseg 1) smanjili za čak 42% po toni cementa u odnosu na 1997. godinu. Između ostalog, prvi smo proizvođač cementa u Hrvatskoj koji je prestao proizvoditi cement s najvećim ugljičnim otiskom, a upravo ulažemo 27 milijuna EUR u ukidanje fosilnih goriva, projekt koji bi trebao biti gotov do kraja 2024. godine.

 

Prvi u Hrvatskoj i među prvima u Europi


Iznimno smo ponosni što je Europska komisija prepoznala naš trud, te što je naš projekt prvi i zasad jedini veliki projekt iz Hrvatske koji je odabran za financiranje putem Inovacijskog fonda. Ova činjenica čini ga značajnim ne samo za Holcim, već i za cjelokupnu hrvatsku industriju. U 2023. godini odobreno je ukupno 8 projekata iz zemalja poput Švedske, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Grčke, te našeg projekta iz Republike Hrvatske, postavljajući nas uz bok velikim industrijskim državama koje predvode proces dekarbonizacije.

Vrijednost našeg projekta KOdeCO net zero iznosi 237 milijuna eura, što ga čini samo nešto manjim od Pelješkog mosta. Od te ukupne vrijednosti, 116,9 milijuna eura osigurano je kroz Inovacijski fond. Projekt uključuje hvatanje ugljika u Koromačnu i morski prijevoz do skladišta na Mediteranu (Carbon Capture and Storage, CCS), a planiramo završetak izgradnje do 2028. godine. S radošću ističemo da ćemo na taj način značajno doprinijeti ostvarivanju klimatskih ciljeva Republike Hrvatske, planirajući sigurno skladištenje 3,67 milijuna tona CO2 u idućih 10 godina. Projekt će rezultirati relativnim izbjegavanjem emisija stakleničkih plinova od 107% u usporedbi s referentnim scenarijem. 
 

DEKARBONIZACIJA GRAĐEVINARSTVA 
U Holcimu se fokusiramo na dva glavna pristupa kojima smanjujemo ugljični otisak građevinarstva:
• Smanjenje emisija CO2 putem niskougljičnih receptura i obnovljivih izvora energije.
• Unapređenje tehnologije za hvatanje i skladištenje ugljikovog dioksida (CCS) za preostale emisije CO2 koje ne možemo izbjeći.

ZAŠTO JE HVATANJE UGLJIKA VAŽNO?
Putem brojnih dosadašnjih investicija od 1997. godine, uključujući inicijative poput eliminacije fosilnih goriva, planiramo smanjiti ugljični otisak našeg cementa za otprilike 50% po toni cementa. Jedina trenutačno dostupna tehnologija za smanjenje preostalih emisija je hvatanje ugljika (CCS). CCS predstavlja ključnu opciju za daljnje smanjenje emisija stakleničkih plinova, posebno u sektorima poput cementne industrije, gdje postizanje ciljeva smanjenja emisija predstavlja izazov. Ova strategija pridonosi održivom ostvarivanju globalnih klimatskih ciljeva te omogućava prijelaz prema gospodarstvu bez emisija ugljika. S obzirom na ključnu ulogu cementa u građevinskom sektoru – od domova i škola do bolnica i cesta – ulaganje u hvatanje ugljika omogućuje proizvodnju cementa s nultim emisijama, potičući pritom prakse nisko ugljičnog građevinskog sektora.

ISTRAŽUJEMO VIŠE OD 50 PROJEKATA DILJEM SVIJETA i obvezujemo se uhvatiti više od 5 milijuna tona CO2 godišnje do 2030. Holcim Grupa ulaže u različite projekte koji obuhvaćaju skladištenje CO2 te njegovo korištenje, uključujući i proces mineralizacije. Među tim projektima, identificirali smo 11 istaknutih inicijativa, a jedan od njih je projekt Holcima Hrvatska. Ovi projekti se temelje na zrelim tehnologijama, uspostavljenim partnerstvima i vrijednosnim lancima, a lokalni timovi su dobro pozicionirani kako bi postali tvornice cementa s nultim emisijama, proizvodeći cement bez emisija.

POKRETANJE DEKARBONIZACIJE U EUROPI
Nalazimo se na čelu dekarbonizacije Europe. U suradnji s EU Inovacijskim fondom, unaprjeđujemo projekte hvatanja, korištenja i skladištenja ugljikovog dioksida (CCUS) u Njemačkoj, Poljskoj, Belgiji, Hrvatskoj, Grčkoj i Francuskoj. Svih šest Holcimovih projekata se oslanjaju na visoko skalabilnu, zrelu tehnologiju i napredna partnerstva kako bi iskoristili čiste tehnologije za stvaranje klimatski neutralne Europe.

 

Image
cycle-kodeco.png

 

SKLADIŠTENJE
Nakon što se CO2 uhvati u postrojenju, prevozi se – putem cjevovoda, vlakova, brodova ili kamiona – i sigurno skladišti na kopnu ili na moru.

MINERALIZACIJA
CO2 reagira s mineralima kako bi se stvorili karbonati, sigurno skladišteći CO2 za upotrebu u cementu, betonu i agregatima.

JE LI CCS SIGURAN?
Hvatanje, transport i skladištenje CO2 strogo su regulirani i znanstveno dokazano sigurni postupci. Tehnologije skladištenja koriste se već više od 50 godina. Osim toga, skladištenje CO2 je prirodan proces koji se događa tisućama godina, kao što je slučaj u dubokim poroznim stijenama, a znanstvenici su čak pronašli prirodne džepove CO2 koji postoje milijunima godina.
______________________________________________________________

Koromačno - dekarbonizacija - ekologija 

 

Image
en-co-funded-by-the-eu_pos.jpg
Image
future-hero.png

 

• Hvatanje i trajno skladištenje CO2
• Inovativna tehnologija
• Europska potpora
• Sudjelovanje u globalnim naporima za smanjenje emisija CO2 i postizanje ciljeva održivog razvoja
• Stvaranje važne infrastrukture za smanjenje emisija CO2 u Mediteranu

 

 

 

 

2023.

2030.
CO2

-42%*

-100%
Fosilna goriva:
44%
0%

Rezultat:

Prva ugljično neutralna tvornica cementa u Hrvatskoj

*Ugljični otisak, opseg 1 po toni cementa u odnosu na 1990. godinu

 

Napomena: Financira Europska Unija. Ovdje izražena stajališta i mišljenja su isključivo od autora ovog teksta i ne moraju odražavati stajalište Europske Unije niti Europske izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA). Ni Europska Unija niti CINEA ne mogu se smatrati odgovornima za ta stajališta i mišljenja.