KOdeCO net zero

Stvaramo budućnost s nultom emisijom ugljika

DEKARBONIZACIJA GRAĐEVINARSTVA počinje s našim operacijama, konkretno s proizvodnjom cementa. U Holcimu se fokusiramo na dva glavna pristupa:
• Smanjenje emisija CO2 putem niskougljičnih receptura i obnovljivih izvora energije.
• Unapređenje tehnologije za hvatanje i skladištenje ugljikovog dioksida (CCS) za preostale emisije CO2 koje ne možemo izbjeći.

ZAŠTO JE CCS VAŽAN?
CCS je ključna poluga za ubrzanje našeg puta prema dekarbonizaciji, predvodit ćemo prijelaz naše industrije prema budućnosti bez emisija.
CCS pruža mogućnost smanjenja emisija stakleničkih plinova u sektorima koji su izazovni za postizanje smanjenja emisija, kao što je cementna industrija. To predstavlja održivu strategiju za postizanje globalnih klimatskih ciljeva i prijelaz prema gospodarstvu bez emisija ugljika.
Cement je ključan građevinski materijal za naše domove, škole, bolnice i ceste. Iskorištavanjem CCS-a možemo proizvoditi cement s nultim emisijama kako bismo promicali građevinske prakse s niskim udjelom ugljika.

ISTRAŽUJEMO VIŠE OD 50 PROJEKATA DILJEM SVIJETA i obvezujemo se uhvatiti više od 5 milijuna tona CO2 godišnje do 2030. Naša raznolika portfolija obuhvaća skladištenje CO2 i korištenje CO2, uključujući mineralizaciju. Među njima smo identificirali 11 istaknutih projekata. Temeljeni na zreloj tehnologiji te snažnim partnerstvima i vrijednosnim lancima, ovi lokaliteti su dobro pozicionirani da postanu tvornice cementa s nultim emisijama i proizvode cement s nultim emisijama.

POKRETANJE DEKARBONIZACIJE U EUROPI
Nalazimo se na čelu dekarbonizacije Europe. U suradnji s EU inovacijskim fondom, unaprjeđujemo projekte hvatanja, korištenja i skladištenja ugljikovog dioksida (CCUS) u Njemačkoj, Poljskoj, Belgiji, Hrvatskoj i Francuskoj. Svih pet Holcimovih projekata se oslanjaju na visoko skalabilnu, zrelu tehnologiju i napredna partnerstva kako bi iskoristili čiste tehnologije za stvaranje klimatski neutralne Europe.

 

Image
cycle-kodeco.png

SKLADIŠTENJE
Nakon što se CO2 uhvati u postrojenju, prevozi se – putem cjevovoda, vlakova, brodova ili kamiona – i sigurno skladišti
na kopnu ili na moru.

MINERALIZACIJA
CO2 reagira s mineralima kako bi se stvorili karbonati, sigurno skladišteći CO2 za upotrebu u cementu, betonu i agregatima.

JE LI CCS SIGURAN?
Hvatanje, transport i skladištenje CO2 strogo su regulirani i znanstveno dokazano sigurni postupci. Tehnologije skladištenja koriste se već više od 50 godina. Osim toga, skladištenje CO2 je prirodan proces koji se događa tisućama godina, kao što je slučaj u dubokim poroznim stijenama, a znanstvenici su čak pronašli prirodne džepove CO2 koji postoje milijunima godina.
______________________________________________________________

Koromačno - dekarbonizacija - ekologija 

 

Image
en-co-funded-by-the-eu_pos.jpg
Image
future-hero.png

 

• Hvatanje i trajno skladištenje CO2
• Inovativna tehnologija
• Europska potpora
• Sudjelovanje u globalnim naporima za smanjenje emisija CO2 i postizanje ciljeva održivog razvoja
• Stvaranje važne infrastrukture za smanjenje emisija CO2 u Mediteranu

 

 

 

CO22023.
-35%*
2030.
-100%
Fosilna goriva:44%0%
Rezultat:Prva ugljično neutralna tvornica cementa u Hrvatskoj

*po toni cementa u odnosu na 1990.