Najbolje HR prakse

 

Holcimova Mahovina je sustavno prikupljanje ideja zaposlenika o poboljšanjima u njihovim radnim sredinama ili na njihovom radnom mjestu, kroz koje mogu unaprijediti zaštitu na radu, Holcimov odnos prema potrošačima i racionalizirati troškove poslovanja. Kroz dva godišnja ciklusa nagrađuju se tri najbolja prijedloga novčanim nagradama. Zahvaljujući takvom poticanju inovativnosti, zaposlenici, dodatno motivirani, pristupaju svojim svakodnevnim aktivnostima s više pozornosti, a sam proces preispitivanja radnog postupka čini posao interesantnijim i izazovnijim, otklanjajući rutinu. Sustav poticanja zaposlenika na promatranje okoline i na davanje prijedloga za poboljšanja započelo je prije sedam godina. Sigurnost i zaštita na radu Holcimov je prioritet, a osnovni način na koji se kultura sigurnosti uspostavlja je da zaposlenici jedan drugome budu uho, oči i usta, da na vrijeme uoče potencijalno opasne situacije i odmah reagiraju. Odaziv zaposlenika na tu inicijativu „Sigurnost prije svega!“ je izvrstan.

Početkom 2010. godine Holcim je krenuo korak dalje i osmislio projekt Holcimova Mahovina.  Za uspješnost projekta presudna je dobra komunikacija te uključenost uprave i voditelja na svim razinama. Oni su promotori koji u svakodnevnom radu potiču svoje zaposlenike da promijene način razmišljanja ili da neko poboljšanje o kojem već razmišljaju, unaprijede i kroz Mahovinu podijele s drugima.

Od 2010. godine Moj Posao je, uz Stručnog partnera Selectio, pokrenuo izbor Najboljih HR praksi kako bi se istaknuo rad, trud i inovacije koje se primjenjuju za upravljanje ljudskim potencijalima. Holcimova Mahovina proglašena je najboljom HR praksom u 2011. godini.