ECOPact

Tranzicija prema budućnosti s neto nula ugljika moguća je samo ako taj princip uključimo u gradnju, a održiva gradnja započinje već u fazi projektiranja, gdje se odabirom građevinskih materijala može smanjiti utjecaj na okoliš.


ECOPact je trgovačka marka Holcim Grupe za betone koji imaju najmanje 30% pa do 90% manji ugljični otisak od betona proizvedenog prema industrijskom standardu. Holcim stoji na raspolaganju svojim kupcima kako bi im pomogao smanjiti ugljični otisak njihovih zgrada i infrastrukture, odnosno da bi mogli graditi bolje i s manje resursa. To je jedini način da napredak gradimo za ljude i planetu istovremeno.

 

100% UČINKOVITO –
DO 90% MANJE CO2


ECOPact beton može imati do 90% manje emisije CO2 u usporedbi s industrijskim standardom, zadržavajući istu učinkovitost koja se od betona zahtijeva. Receptura za ECOPact izrađuje se prema zahtjevima za čvrstoćom i razredima izloženosti ovisno o namjeni predviđenoj u projektnoj dokumentaciji, odnosno beton je sukladan zahtjevima norme za proizvodnju betona. Ugljični otisak za svaku recepturu betona izračunava se uzimajući u obzir ugljični otisak svih sirovina i energije za proizvodnju betona uključujući i transport sirovina do tvornice betona.

Image
ecopact.png

* u usporedbi s industrijskim standardom, betonom proizvedenim s CEM I vrstom cementa

**ECOPact Zero pruža mogućnost kompenzacije onog dijela ugljičnog otiska betona, kojeg kroz proces proizvodnje nismo mogli smanjiti. Kao što se vidi iz grafa, naš prioritet je uvijek smanjenje ugljičnog otiska i to je naš fokus, a ukoliko naši kupci žele niskougljične proizvode povezati s kompenzacijom, tu uslugu nudimo kroz najkvalitetnije programe kompenzacije

Razvoj niskougljičnih rješenja, kao što je ECOPact, dio je poslovne strategije Holcim Grupe da ubrza i predvodi tranziciju prema održivim i inovativnim građevinskim materijalima za održivu gradnju. ECOPact je u ponudi Holcim Grupe od srpnja 2020. godine, a prodaje se na svim kontinentima.

U Hrvatskoj smo ECOPact beton počeli prodavati 2022. godine za projekt tunela Učka, a ovisno o recepturi ostvaruje od 31 do 33% manji ugljični otisak od industrijskog standarda. Industrijski standard s kojim se uspoređujemo u Hrvatskoj je Izjava o okolišnim svojstvima za vrstu cementa CEM I za Europu kojeg je izdalo udruženje CEMBUREAU (poveznica).

Daljnjim ulaganjima ponudu širimo i na ostale tvornice betona u Hrvatskoj: kao lider održivih rješenja u Hrvatskoj, tako smo na primjer prvi proizvođač cementa koji je u Hrvatskoj prestao proizvoditi CEM I cement, s najvećim ugljičnim otiskom, a kontinuirano radimo na infrastrukturi koja omogućava proizvodnju niskougljičnog cementa.
 

Važna vijest:

Izuzetno smo ponosni što je naš KOdeCO net zero projekt prvi veliki projekt dekarbonizacije iz Hrvatske odabran za financiranje putem EU Inovacijskog fonda. Time ćemo postati prvi proizvođač ugljično neutralnog cementa u Hrvatskoj i regiji, a detalje pročitajte ovdje.

Za sve detalje i informacije slobodno nas kontaktirajte. 

Naši projekti s ECOPact betonom

Njemački logistički park s ECOPactom smanjio emisije CO2 za 33%

Tvrtka za razvoj nekretnina SEGRO koristila je ECOPact beton u obnovi zatvorenog njemačkog rudnika ugljena, na kojem je izgradila novi logistički park. Tim projektom uštedjeli su 825 t CO2 odnosno 33% manje od industrijskog standarda za Njemačku.

U Ekvadoru je najveći projekt pristupačnog stanovanja s ECOPactom uštedio 60% emisija CO2

Casa Laguna je do sad najveći projekt izgradnje pristupačnog stanovanja u Ekvadoru, a ECOPact beton koristio se u izgradnji 3.500 domova. Svekupno, ECOPact je u odnosu na tradicionalni beton omogućio 60% manji ugljični otisak.

Švicarska: Gradnja budućnosti za učenje i poučavanje s ECOPact+ betonom

Za ovaj zahtjevni projekt, tvrtka HRS Real Estate AG imala je povjerenja u inovativni proizvod Holcima Švicarska koji zatvara ciklus materijala: ECOPact+ koji štedi resurse i ima manji ugljični otisak.

ECOPact je ugrađen u Arcu, novu zgradu u Milanu, koja je dobila LEED Gold certifikat

Kao globalni predvodnik u inovativnim i održivim građevinskim rješenjima, naši proizvodi imaju temeljnu ulogu u razvoju održive gradnje i gradova za ugodniji život. Npr. naša ECOPact paleta proizvoda omogućava 30% do 100% manji ugljični otisak u odnosu na standardni (CEM I) beton.

Holcimova održiva rješenja uključena su u „živi laboratorij” održive granje

Zbog rasta broja stanovnika u svijetu i urbanizacije moramo ponovno razmisliti o načinu na koji gradimo, da bismo omogućili održivije i pametnije stanovanje. Holcim predvodi u inovacijama i održivim rješenjima u gradnji, kako bi čim brže zaživjela održiva gradnja.

ECOPact beton za Sveučilište u Bostonu, SAD

5. prosinca 2020. Holcim je isporučio najveću količinu ECOPact betona, koji istovremeno omogućava izuzetnu kvalitetu, kružno gospodarenje resursima i manji ugljični otisak.

HRVATSKI PRIMJER - Dopuna na puni profil Istarskog ipsilona, na dionici Vranja - Tunel Učka

Holcim u Hrvatskoj prvi je ECOPact beton proizveo u 2022. godini za projekt: Dopuna na puni profil Istarskog ipsilona, na dionici Vranja - Tunel Učka
Investitor: BINA Istra
Glavni izvođač: Bouygues
Fotografija: Bouygues