ECOPact

Tranzicija prema budućnosti s neto nula ugljika moguća je samo ako taj princip uključimo u gradnju, a održiva gradnja započinje već u fazi projektiranja, gdje se odabirom građevinskih materijala može smanjiti utjecaj na okoliš.


ECOPact je trgovačka marka Holcim Grupe za betone koji imaju najmanje 30% pa do 90% manji ugljični otisak od betona proizvedenog prema industrijskom standardu. Holcim stoji na raspolaganju svojim kupcima kako bi im pomogao smanjiti ugljični otisak njihovih zgrada i infrastrukture, odnosno da bi mogli graditi bolje i s manje resursa. To je jedini način da napredak gradimo za ljude i planetu istovremeno.

 

100% UČINKOVITO –
DO 90% MANJE CO2


ECOPact beton može imati do 90% manje emisije CO2 u usporedbi s industrijskim standardom, zadržavajući istu učinkovitost koja se od betona zahtijeva. Receptura za ECOPact izrađuje se prema zahtjevima za čvrstoćom i razredima izloženosti ovisno o namjeni predviđenoj u projektnoj dokumentaciji, odnosno beton je sukladan zahtjevima norme za proizvodnju betona. Ugljični otisak za svaku recepturu betona izračunava se uzimajući u obzir ugljični otisak svih sirovina i energije za proizvodnju betona uključujući i transport sirovina do tvornice betona.

* u usporedbi s industrijskim standardom, betonom proizvedenim s CEM I vrstom cementa, prema izvještaju Globalnog udruženja za cement i beton (engl. Global Cement and Concrete Association, GCCA) za države EU-28

**ECOPact Zero pruža mogućnost kompenzacije onog dijela ugljičnog otiska betona, kojeg kroz proces proizvodnje nismo mogli smanjiti. Kao što se vidi iz grafa, naš prioritet je uvijek smanjenje ugljičnog otiska i to je naš fokus, a ukoliko naši kupci žele niskougljične proizvode povezati s kompenzacijom, tu uslugu nudimo kroz najkvalitetnije programe kompenzacije

 

Razvoj niskougljičnih rješenja, kao što je ECOPact, dio je poslovne strategije Holcim Grupe da ubrza i predvodi tranziciju prema održivim i inovativnim građevinskim materijalima za održivu gradnju. Na tržištima gdje je to moguće dodaje se i reciklirani građevni otpad, kako bi se uz manji ugljični otisak uključilo i kružno gospodarenje resursima, a takav proizvod nazivamo ECOPact+ beton. ECOPact ZERO je beton za koji se dodatno kompenzira CO2 iz proizvodnog procesa, čiji nastanak nismo mogli spriječiti.

ECOPact je u ponudi Holcim Grupe od srpnja 2020. godine, a trenutno se prodaje na svim kontinentima.

U Hrvatskoj ECOPact beton za sad proizvodimo samo za projekt tunela Učka, a ovisno o recepturi ostvaruje od 31 do 33% manji ugljični otisak od industrijskog standarda. Industrijski standard s kojim se uspoređujemo u Hrvatskoj je izračun udruženja GCCA (Global Cement and Concrete Association) za države EU-28 jer ne postoji izračun samo za Hrvatsku. Podatke možete pogledati na poveznici.

Daljnjim ulaganjima planiramo uskoro ponudu proširiti i na ostale tvornice betona u Hrvatskoj. Tako od ožujka 2022. godine više ne proizvodimo CEM I cement, a radimo na infrastrukturi koja će nam 2023. godine omogućiti proizvodnju niskougljičnog cementa. Za takva dva projekta Innovation Norway odobrio nam je bespovratna sredstva. Osim toga, u tijeku je i projekt za ukidanje upotrebe ugljena i petrol koksa, a napravili smo i prve korake prema hvatanju ugljika, što znači da ćemo do 2030. godine postići dekarbonizaciju.

Sve te aktivnosti provodimo u sklopu europskog zelenog plana, zakonodavnog okvira dekarbonizacije Europe do 2050. godine.

Za sve detalje i informacije slobodno nas kontaktirajte. 

Naši projekti s ECOPact betonom

Njemački logistički park s ECOPactom smanjio emisije CO2 za 33%

Tvrtka za razvoj nekretnina SEGRO koristila je ECOPact beton u obnovi zatvorenog njemačkog rudnika ugljena, na kojem je izgradila novi logistički park. Tim projektom uštedjeli su 825 t CO2 odnosno 33% manje od industrijskog standarda za Njemačku.

U Ekvadoru je najveći projekt pristupačnog stanovanja s ECOPactom uštedio 60% emisija CO2

Casa Laguna je do sad najveći projekt izgradnje pristupačnog stanovanja u Ekvadoru, a ECOPact beton koristio se u izgradnji 3.500 domova. Svekupno, ECOPact je u odnosu na tradicionalni beton omogućio 60% manji ugljični otisak.

Švicarska: Gradnja budućnosti za učenje i poučavanje s ECOPact+ betonom

Za ovaj zahtjevni projekt, tvrtka HRS Real Estate AG imala je povjerenja u inovativni proizvod Holcima Švicarska koji zatvara ciklus materijala: ECOPact+ koji štedi resurse i ima manji ugljični otisak.

ECOPact je ugrađen u Arcu, novu zgradu u Milanu, koja je dobila LEED Gold certifikat

Kao globalni predvodnik u inovativnim i održivim građevinskim rješenjima, naši proizvodi imaju temeljnu ulogu u razvoju održive gradnje i gradova za ugodniji život. Npr. naša ECOPact paleta proizvoda omogućava 30% do 100% manji ugljični otisak u odnosu na standardni (CEM I) beton.

Holcimova održiva rješenja uključena su u „živi laboratorij” održive granje

Zbog rasta broja stanovnika u svijetu i urbanizacije moramo ponovno razmisliti o načinu na koji gradimo, da bismo omogućili održivije i pametnije stanovanje. Holcim predvodi u inovacijama i održivim rješenjima u gradnji, kako bi čim brže zaživjela održiva gradnja.

ECOPact beton za Sveučilište u Bostonu, SAD

5. prosinca 2020. Holcim je isporučio najveću količinu ECOPact betona, koji istovremeno omogućava izuzetnu kvalitetu, kružno gospodarenje resursima i manji ugljični otisak.

HRVATSKI PRIMJER - Dopuna na puni profil Istarskog ipsilona, na dionici Vranja - Tunel Učka

Holcim u Hrvatskoj prvi je ECOPact beton proizveo u 2022. godini za projekt: Dopuna na puni profil Istarskog ipsilona, na dionici Vranja - Tunel Učka
Investitor: BINA Istra
Glavni izvođač: Bouygues
Fotografija: Bouygues