ECOPact

ECOPact beton je proizvod Holcim Grupe koji ima 30 do 100% manji ugljični otisak od industrijskog standarda (beton s CEM I cementom). Na tržištima gdje je to moguće dodaje se i reciklirani građevni otpad, kako bi se uz manji ugljični otisak uključilo i kružno gospodarenje resursima, a takav proizvod nazivamo ECOPact+ beton. ECOPact ZERO je beton za koji se dodatno kompenzira CO2 iz proizvodnog procesa, čiji nastanak nismo mogli spriječiti.

 

Razvoj niskougljičnih rješenja, kao što je ECOPact, dio je poslovne strategije Holcim Grupe da ubrza i predvodi tranziciju prema održivim i inovativnim građevinskim materijalima za održivu gradnju.


ECOPact je u ponudi Holcim Grupe od srpnja 2020. godine, a trenutno se prodaje na svim kontinentima.


U Hrvatskoj ECOPact beton za sad proizvodimo samo za projekt tunela Učka, a ovisno o recepturi ostvaruje od 31 do 33% manji ugljični otisak od industrijskog standarda. Industrijski standard s kojim se uspoređujemo u Hrvatskoj je izračun udruženja GCCA (Global Cement and Concrete Association) za države EU-28 jer ne postoji izračun samo za Hrvatsku. Podatke možete pogledati na poveznici.


Daljnjim ulaganjima planiramo uskoro ponudu proširiti i na ostale tvornice betona u Hrvatskoj. Tako od ožujka 2022. godine više ne proizvodimo CEM I cement, a radimo na infrastrukturi koja će nam 2023. godine omogućiti proizvodnju niskougljičnog cementa. Za takva dva projekta Innovation Norway odobrio nam je bespovratna sredstva. Osim toga, u tijeku je i projekt za ukidanje upotrebe ugljena i petrol koksa, a napravili smo i prve korake prema hvatanju ugljika, što znači da ćemo do 2030. godine postići dekarbonizaciju.


Sve te aktivnosti provodimo u sklopu europskog zelenog plana, zakonodavnog okvira dekarbonizacije Europe do 2050. godine.
 

Za sve detalje i informacije slobodno nas kontaktirajte.

Naši projekti s ECOPact betonom

Njemački logistički park s ECOPactom smanjio emisije CO2 za 33%

Tvrtka za razvoj nekretnina SEGRO koristila je ECOPact beton u obnovi zatvorenog njemačkog rudnika ugljena, na kojem je izgradila novi logistički park. Tim projektom uštedjeli su 825 t CO2 odnosno 33% manje od industrijskog standarda za Njemačku.

U Ekvadoru je najveći projekt pristupačnog stanovanja s ECOPactom uštedio 60% emisija CO2

Casa Laguna je do sad najveći projekt izgradnje pristupačnog stanovanja u Ekvadoru, a ECOPact beton koristio se u izgradnji 3.500 domova. Svekupno, ECOPact je u odnosu na tradicionalni beton omogućio 60% manji ugljični otisak.

Švicarska: Gradnja budućnosti za učenje i poučavanje s ECOPact+ betonom

Za ovaj zahtjevni projekt, tvrtka HRS Real Estate AG imala je povjerenja u inovativni proizvod Holcima Švicarska koji zatvara ciklus materijala: ECOPact+ koji štedi resurse i ima manji ugljični otisak.

ECOPact je ugrađen u Arcu, novu zgradu u Milanu, koja je dobila LEED Gold certifikat

Kao globalni predvodnik u inovativnim i održivim građevinskim rješenjima, naši proizvodi imaju temeljnu ulogu u razvoju održive gradnje i gradova za ugodniji život. Npr. naša ECOPact paleta proizvoda omogućava 30% do 100% manji ugljični otisak u odnosu na standardni (CEM I) beton.

Holcimova održiva rješenja uključena su u „živi laboratorij” održive granje

Zbog rasta broja stanovnika u svijetu i urbanizacije moramo ponovno razmisliti o načinu na koji gradimo, da bismo omogućili održivije i pametnije stanovanje. Holcim predvodi u inovacijama i održivim rješenjima u gradnji, kako bi čim brže zaživjela održiva gradnja.

ECOPact beton za Sveučilište u Bostonu, SAD

5. prosinca 2020. Holcim je isporučio najveću količinu ECOPact betona, koji istovremeno omogućava izuzetnu kvalitetu, kružno gospodarenje resursima i manji ugljični otisak.