Zidanje

 


Opeka voli mort. Bez njega, osjeća se nekako nepovezano. A vi biste voljeli da se vaši zidovi dobro druže. Možda da se na njih može objesiti i poneka slika. Ili čak postaviti polica. Zato udovoljite opekama svojih zidova. Zamiješajte najbolji mort koji možete zamiješati – samo pratite Holcimovu recepturu.

 
Preporuke za korištenje Holcim Majstor® pijeska, drobljenca i Holcim Ekspert® cementa. Količine u recepturama navedene su u litrama (za vodu), te u broju vreća (za ostale sastojke), a napravljene su za volumen mješalice od 50 litara.

Vrijeme obrade morta s Holcim Ekspert® cementom je produženo. To omogućava olakšan rad i pripremu veće količine morta odjednom.

Priprema opeke

Prije zidanja, namočite opeku vodom. Vlažne opeke neće upijati vodu iz morta pa će ih on čvršće povezati u stabilan zid. Betonske blokove nije potrebno močiti.

Priprema morta

Smjesu cementa, vapna i pijeska dobro promiješajte "na suho". Preporučuje se miješanje morta u električnoj mješalici. Vodu dodavajte postupno, sve dok se ne dobije smjesa povoljne plastičnosti. Ne preporučujemo zidanje pri temperaturama nižim od +5º C.

Njega

Pri većim vanjskim temperaturama, svježe sazidane zidove te vanjske zidove izložene suncu treba polijevati, a prema potrebi i prekriti plastičnom folijom. U normalnim temperaturnim uvijetima nije potrebna njega.

Savjeti: Mort za ispunu i za "coklu" treba imati polusuhu konzistenciju: smjesu prepoznajemo po tome što ostavlja vlažan trag na dlanu kad je čvrsto gnječimo šakom.

Zidarski mort, "špric" i žbuka trebaju imati plastičnu konzistenciju: smjesa izgleda kao gusta kaša i podatnija je od polusuhe konzistencije.