Održiva gradnja

 

Principe održivog razvoja Holcim je počeo primjenjivati početkom 1990-tih godina, a 1995. godine bili smo jedan od suosnivača Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Stoga je, nakon što smo postavili temelje unutar našeg kruga utjecaja i poslovanja, logičan slijed bio proširiti aktivnosti s održivog razvoja također i na održivu gradnju.

 
Tako je 2003. godine osnovana Zaklada za održivu gradnju, koja danas s 15 sveučilišta širom svijeta potiče, nagrađuje i promovira projekte održive gradnje. Kriteriji za promišljanje održive gradnje Holcimove Zaklade za održivu gradnju:
  1. Inovacije i prenosivost
  2. Etičke standarde i društvenu uključenost
  3. Učinkovitost resursa i okoliša
  4. Ekonomsku održivost i kompatibilnost
  5. Kontekstualni i estetski utjecaj

Detalje o dosadašnjem radu Holcimove Zaklade za održivu gradnju pogledajte ovdje, a bazu sa više od 327 projekata održive gradnje pogledajte ovdje.
 

Održivi građevinski proizvodi

U Holcimu Hrvatska svakog dana nastojimo stvoriti veću vrijednost na način da razvijamo inovativna rješenja koja smanjuju utjecaj građevina na okoliš tijekom cjeloživotnog ciklusa i omogućuju učinkovitije i trajnije strukture, kao i veću slobodu dizajna.

Podržavamo ideju dekarbonizacije Europe, na čemu radimo već više od 20 godina i dosad smo smanjili emisije ugljikovog dioksida po toni cementa za 26 u odnosu na 1990. godinu. Pored smanjenja emisija ugljičnog dioksida, promičemo kružno gospodarstvo, smanjenje korištenja voda i zaštitu prirodnih resursa te bioraznolikost.

Holcim (Hrvatska) d.o.o. je suosnivač Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.
 

Holcim mijenja način na koji svijet gradi za ljude i za planetu

Naš vlasnik, Holcim Grupa, potpisala je povelju Ujedinjenih naroda za usklađivanje poslovnih subjekata s klimatskim ciljem od 1,5 °C:

  • Postavili smo si ambiciozne klimatske ciljeve za 2030. godinu, koje je provjerila i potvrdila organizacija Science-Based Targets initiative (SBTi),
  • Ubrzavamo smanjenje našeg ugljikovog otiska da bismo ostvarili više od 20 smanjenja (u odnosu na 2018. godinu),
  • Potpisali smo ugovor s organizacijom Science-Based Targets initiative (SBTi) kako bismo postavili klimatske ciljeve za budućnost od 1.5°C, prve u sektoru proizvodnje cementa.

Detalje o klimatskim ciljevima i aktivnostima, uključujući i hvatanje, skladištenje i korištenje ugljika (CCUS), pogledajte na engleskom jeziku na stranici Holcim Grupe.