Održiva gradnja

 
 
 
 

U današnje vrijeme izuzetno se puno i često govori o održivosti i održivom razvoju. Toliko da ta riječ polako gubi svoje značenje i postaje dio trendovskog vokabulara. Dijelom za to možemo zahvaliti i nemogućnosti da taj pojam posve jasno (i kratko) definiramo.

Često nailazimo na podužu definiciju, blisku progresivnim dijelovima društva, koja kaže kako je održivost sposobnost zadovoljavanja vlastitih potreba bez ugrožavanja budućih generacija pri zadovoljavanju njihovih. No, što je zapravo potrebno čovjeku kako bi napredovao, a ne samo preživljavao, u svijetu u kojem populacija neprestano raste, zdravlje prirodnih staništa biva sve više ugroženo, a gospodarske nejednakosti stalno jačaju?


Održivost može biti (i to istovremeno) i ideja, i način života, i način proizvodnje i način gradnje. Održiva gradnja prikazuje se kao nužnost sprječavanja daljnjih promjena i prilagodbe naše civilizacije globalnom zatopljenju, međutim, u Hrvatskoj su napori u tom smjeru još uvijek pojedinačni. Naime, govoreći o održivoj gradnji, uglavnom pričamo o materijalima i energiji, a premalo o cjelokupnoj slici unutar koje se održiva gradnja događa. Važno je uočiti da je pojedinačno razmišljanje o održivoj gradnji teško provedivo, s obzirom da je ona posljedica planiranog participativnog razmišljanja stručnjaka iz različitih područja.