Žbukanje

 


Žbukati… pa dobro, možete i ne morate. Ali bilo bi lijepo. Ne možete reći da je kuća, pa čak ni novi pregradni zidovi gotov sve dok nije ožbukan. Nitko neće reći da ste završili posao ako nema žbuke. Ni vaš najbolji prijatelj. Nitko. Pogotovo ne punac. Ali, kad malo razmislite, žbuka i nije neka nauka. Vrlo je jednostavno, zapravo, uz malo volje i dobar omjer Holcim Majstor sastojaka.

 
Preporuke za moguće korištenje Holcim Majstor® pijeska, drobljenca i cementa. Količine u recepturama navedene su u litrama (za vodu), te u broju vreća (za ostale sastojke), a napravljene su za volumen miješalice od 50 litara.

Vrijeme obrade žbuke s Holcim® Majstor cementom je produženo. To omogućava olakšan rad i pripremu veće količine žbuke odjednom.

Priprema podloge

Prije žbukanja zid navlažite s vodom. Vlažni zid neće upijati vodu iz žbuke. Time se spriječava pojava pukotina.

Priprema žbuke

Smjesu cementa, pijeska i vapna potrebno je dobro promiješati "na suho". Preporučuje se miješanje žbuke u električnoj miješalici. Vodu dodavajte postupno, sve dok ne dobijete smjesu povoljne plastičnosti. Ne preporučujemo žbukanje na temperaturama nižim od +5°C.

Njega

Svježe ožbukan vanjski zid prekrijte plastičnom folijom. Žbuku održavajte vlažnom nekoliko dana jer je tako štitite od pojave pukotina zbog utjecaja sunca ili vjetra.

Savjeti

Žbuka treba imati plastičnu konzistenciju: smjesa izgleda kao gusta kaša i podatnija je od polusuhe konzistencije.