Pravila o kolačićima

Pravila o upotrebi kolačića

Svrha je ovih načela o kolačićima pružiti informacije o karakteristikama i svrsi kolačića koje upotrebljavamo te kako ih možete ograničiti tijekom pregledavanja ako to želite. Pozivamo vas i da pročitate naše pravne obavijesti.

 

Što je kolačić?

Kolačić je mala tekstna datoteka koju mrežna mjesta koje posjećujete postavljaju na vaš uređaj.

Kolačići se većinom upotrebljavaju kako bi se omogućio rad internetskih stranica ili kako bi se omogućio njihov učinkovitiji rad te kako bi se pružile informacije vlasnicima internetskih stranica.

Povrh svega, kolačići omogućavaju identifikaciju vašeg uređaja.

 

Upotreba kolačića

Holcim upotrebljava kolačiće zbog mnogih razloga

Općenito, postoje dvije glavne kategorije kolačića:

 • funkcionalni kolačići;
 • kolačići učinkovitosti.

Funkcionalni kolačići odgovaraju na tehničke zahtjeve. Potrebni su zbog učinkovite i sigurne veze s internetskom stranicom.

Kolačići učinkovitosti poboljšavaju pregledavanje bilježenjem vaših preferencija radi jednostavnijeg i bržeg pregledavanja koje je prilagođenije korisniku. Ti se kolačići upotrebljavaju i u statističke svrhe.

Oni mogu imati različit izvor, funkciju i vijek trajanja.

 • Izravni kolačići: kolačići koje postavlja tvrtka Holcim kada posjećujete njezinu internetsku stranicu i njih može očitati samo internetska stranica tvrtke Holcim.
 • Neizravni kolačići: kolačići koje postavljaju treće strane pri posjećivanju internetske stranice, primjerice kolačići koje postavljaju internetske stranice društvenih medija.
 • Funkcionalni kolačići: omogućavaju ispravan rad internetske stranice (npr. kolačići za prijavu, registraciju i postavke jezika) ili omogućavaju pružanje usluga koje izričito zahtijevaju internetski korisnici. Funkcionalni kolačići su izravni kolačići.
 • Kolačići učinkovitosti: postavljeni su na internetsku stranicu u statističke, društvene i komercijalne svrhe ili kako bi se izradio opći profil korisnika. Kolačići učinkovitosti mogu biti izravni ili neizravni. 
  • Kolačići postavljeni u statističke svrhe pružaju informacije o posjećenim podstranicama na internetskoj stranici i o lokaciji računala (Google Analytics itd.).
  • Kolačići koji su postavljeni u društvene svrhe dopuštaju korisnicima internetske stranice da dijele sadržaj posjećene internetske stranice na društvenim mrežama (Twitter, Facebook itd.).
 • Trajni kolačići: ostaju na tvrdom disku tijekom unaprijed određenog razdoblja ili dok ih ne izbrišete.
 • Sesijski kolačići (ili privremeni kolačići): pojednostavljuju vaše radnje tijekom sesije pregledavanja. Svi sesijski kolačići brišu se kada zatvorite preglednik. Sesijski kolačići su u pravilu funkcionalni.

 

Koje vrste kolačića upotrebljava Holcim?

Holcim neprestano traži nove načine za poboljšanje svoje internetske stranice i poboljšanje usluga koje vam nudi. Tvrtka Holcim upotrebljava kolačiće kako bi se poboljšala upotreba i funkcionalnost njezine internetske stranice te kako bi bolje razumjela način na koji se njome koristite.

– Funkcionalni kolačići
Holcim upotrebljava funkcionalne kolačiće koji su potrebni za ispravan rad internetske stranice i kojima vas se ne može osobno identificirati.
Kolačići omogućavaju da funkcioniranje internetske stranice bude prilagođenije korisniku i omogućuju personaliziranije mrežno iskustvo.
U nastavku se nalazi pregled i dodatne informacije o funkcionalnim kolačićima koje postavljamo.


– Kolačići učinkovitosti
Holcim upotrebljava kolačiće učinkovitosti kako bi se prikupile informacije o vašoj upotrebi internetske stranice radi poboljšanja sadržaja i olakšavanja načina upotrebe.
U nastavku se nalazi pregled i dodatne informacije o funkcionalnim kolačićima i kolačićima učinkovitosti koje upotrebljavamo:
 

Naziv kolačića

Izvor

Svrha + vrsta kolačića

Vijek trajanja

_ga

Google Analytics

Statistički kolačić: kliknite ovdje
Za deaktiviranje preuzmite Google alat: kliknite ovdje

2 godine

_gid

Google Analytics

Statistički kolačić: kliknite ovdje
Za deaktiviranje preuzmite Google alat: kliknite ovdje

24 sata

_gat

Google Analytics

Statistički kolačić: kliknite ovdje
Za deaktiviranje preuzmite Google alat: kliknite ovdje

1 minuta

AMP_TOKEN

Google Analytics

Statistički kolačić: kliknite ovdje
Za deaktiviranje preuzmite Google alat: kliknite ovdje

od 30 sekundi do 1 godine

_gac_<property-id>

Google Analytics

Statistički kolačić: kliknite ovdje
Za deaktiviranje preuzmite Google alat: kliknite ovdje

Sadržava informacije za korisnika povezane s kampanjom. Ako ste povezali račune Google Analytics i AdWords, AdWords oznake konverzije internetske stranice očitat će ovaj kolačić osim ako to niste odbili. Saznajte više ovdje.

_gtm_<property-id>

Google tag manager

Upotrebljava se za identifikaciju posjetitelja na temelju dobi, spola ili interesa s pomoću alata Google Tag Manager.

1 minuta

_dc

DoubleClic

Upotrebljava se za identifikaciju posjetitelja na temelju dobi, spola ili interesa s pomoću alata DoubleClick.

1 minuta

has_js 

Holcim.com

Kolačić kojim se označava je li korisnik prihvatio ili odbio tehnologiju javascript.

Na kraju sesije

ReadSpeakerSettings 

Readspeaker

Kolačić kojim se označava je li korisnik prilagodio funkciju Readspeaker.

1 godina

cookie-agreedHolcim.com

Kolačić kojim se označava da je korisnik pročitao i zatvorio natpis o načelima o kolačićima.

3 mjeseca

HOLCIM_COM_SPLASH  

Holcim.com

Kolačić kojim se označava je li korisnik prihvatio ili odbio prikaz skočnog prozora na početnoj stranici.

1 godina

__atuvc

Addthis

Kolačići iz alata za dijeljenje Adthis

2 godine

SESS<property-omnimap-id>

Omnimap

Kolačići alata Omnimap za zahtjev za lokacijom

15 dana

Kolačići s društvenih mreža omogućavaju vam dijeljenje s drugima sadržaja naše internetske stranice i vašeg mišljenja o njoj, npr. gumbi aplikacije „Podijeli” i „Sviđa mi se” s društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter, LinkedIn, Viadeo itd. Društvena mreža koja pruža te aplikacije može vas identificirati s pomoću tog gumba, čak i ako niste kliknuli na njega tijekom pregledavanja naše internetske stranice. To je zbog toga što neki kolačići omogućuju društvenoj mreži da prati pregledavanje naše internetske stranice ako je društvena mreža aktivirana na vašem uređaju tijekom pregledavanja naše internetske stranice.

Nemamo kontrolu nad postupcima koje upotrebljavaju društvene mreže kako bi prikupljale informacije o pregledavanju naše internetske stranice. Provjerite pravila o zaštiti osobnih podataka odgovarajućih društvenih mreža. One vam pružaju određene mogućnosti povjerljivosti povezane s društvenim mrežama, osobito konfiguriranjem postavki računa za svaku mrežu.

Vrijeme zadržavanja kolačića trećih strana, kao što su kolačići društvenih mreža, može se izmijeniti u bilo kojem trenutku prije nego što Holcim primi informacije. Jednom kad se obavijesti tvrtka Holcim, promjene trajanja bit će navedene u okviru ovih načela.

 

Konfiguriranje parametara preglednika

Svi mrežni preglednici omogućavaju vam da ograničite ponašanje kolačića ili da ih deaktivirate. Koraci se razlikuju za svaki preglednik.

Možete se koristiti preglednikom i za prikaz kolačića koji se nalaze na vašem računalu i izbrisati ih pojedinačno ili sve odjednom.

U nastavku su upute o tome kako blokirati i/ili izbrisati kolačiće za najčešće preglednike:

Ako ste blokirali sve ili neke kolačiće, moguće je da internetska stranica više neće ispravno raditi ili da nećete imati pristup nekim dijelovima internetske stranice za što se ne možemo smatrati odgovornima.

 

Ažuriranja načela o kolačićima

Zadržavamo pravo izmjene ovih načela, posebice kao odgovor na zakonske zahtjeve.

 

Pravo na zaštitu osobnih podataka

Neki od kolačića koje upotrebljava Holcim i koji su prethodno opisani omogućuju prikupljanje osobnih podataka. Tvrtka Holcim odgovorna je za obradu tih osobnih podataka.

Ti podaci ključni su kako bi svaki kolačić ispravno vršio svoju funkciju. Upotrebljavaju ih odgovarajući odjeli tvrtke Holcim i njezini pružatelji usluga, ako je primjenjivo.

Holcim osobito upotrebljava uslugu Google Analytics tvrtke Google Inc. („Google”) u statističke svrhe.

U kontekstu te usluge Google prenosi i pohranjuje podatke prikupljene kolačićima usluge Google Analytics (podaci o vezi i pregledavanju) na poslužiteljima koji se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama. Google entiteti članovi su „sigurne luke” i osiguravaju odgovarajuću razinu zaštite podataka (Odluka 2000/520/EZ od 26. srpnja 2000.).

Kako biste ostvarili svoje pravo na upit, pristup i izmjenu osobnih podataka, možete nam se obratiti porukom e-pošte na:  holcim-hrvatska@holcim.com.