Holcim dobio priznanje Ministarstva rada za unaprjeđivanje zaštite na radu

Sebastian Milotić, stručnjak zaštite na radu i Dražen Opalić, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Kontakt

Direktorica održivosti

 

Objave za medije

Arhiva objava za medije


Piše: Petra Švarc


Prošlog tjedna u Zagrebu je obilježen Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu te Nacionalni dan zaštite na radu. Tom je prigodom Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, uz potporu Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu, održalo stručni skup „Prednosti i izazovi digitalizacije u području zaštite na radu“ te je dodijelilo priznanja za unaprjeđivanje zaštite na radu za 2023. godinu. Među laureatima, kao jedini poslovni subjekt bila je tvrtka Holcim (Hrvatska) d.o.o.


Povjerenstvo za dodjelu priznanja i nagrade za unapređivanje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu svoju je odluku da se priznanje za ostvarena značajna postignuća u zaštiti života i zdravlja radnika na radu te unapređenje sustava zaštite na radu dodijeli Holcimu, obrazložilo riječima:


„Tvrtka Holcim nominirana je zbog visoko razvijenog sustava sigurnosti i zdravlja na radu koji je rezultat dugogodišnjih kontinuiranih napora i ulaganja. Tvrtka je pokrenula program upravljanja kritičnim kontrolama koji je radna obveza, održava sustav zaštite na radu kroz sustav OHSAS 18001 i ISO 45001:2018, donosi jednogodišnje planove poboljšanja iz područja sigurnosti, zaštite zdravlja i zaštite okoliša povezanima sa sustavom nagrađivanja radnika, provodi edukacije i aktivnosti informiranja i podizanja razine svijesti na području sigurnosti i zaštite zdravlja na široj razini te duži niz godina sudjeluje u radu udruga i dobrovoljnih organizacija kojima je primarna djelatnost sigurnost i zaštita zdravlja na radu te aktivno surađuje s drugim institucijama u tom području“. 


Osim toga, prepoznat je i angažman Holcima koji svake godine obilježava Dane sigurnosti, zdravlja i okoliša kroz niz aktivnosti, naročito one kojima se radnici potiču da uz provedbu različitih projekata za sigurnija radna mjesta ostvare napredak i za to budu nagrađeni. O uspjehu svih navedenih aktivnosti najbolje svjedoči i jedan od indikatora kojim se prati broj dana od posljednje ozljede na radu, za svaku lokaciju zasebno te obuhvaća ozljede na radu vlastitih zaposlenika kao i radnika vanjskih izvođača radova. Dovoljno je reći da je na nekim lokacijama zabilježeno više od 4000 dana od posljednje ozljede na radu. 

Nagradu je u ime Holcima primio Sebastian Milotić, stručnjak zaštite na radu u segmentu cementa koji je tom prilikom izjavio: 


„Proizvodi i usluge bit će uvijek isporučeni, samo je pitanje na koji način. Mi smo u Holcimu odlučili da to želimo napraviti bez negativnih utjecaja na sigurnost i zdravlje naših zaposlenika te vanjskih izvođača i posjetitelja. Kroz 15 godina intenzivnih ulaganja zaista je vidljiv pomak - u sigurnim proizvodnim procesima, razvoju kompetencija naših zaposlenika, ali i kroz našu pomoć svim vanjskim izvođačima radova. Nebrojenim razgovorima o dobrim praksama i lekcijama naučenim kroz nastale incidente s našim smo partnerima uspjeli stvoriti jaku kulturu gdje su zdravlje i sigurnost jednostavno dio naše svakodnevnice, a energija svih ljudi koji svakodnevno na ovaj način provode svoje radne zadatke je upravo nevjerojatna. Time ovo dobiveno priznanje za postignuća i razvoj zaštite na radu vrijedi još i više. A mi želimo i dalje biti svaki dan za jedan dan bolji!“, rekao je Sebastian Milotić.   

 

Budući da Holcim u Hrvatskoj posluje na čak 13 lokacija u 8 županija, jasno je da ovakvo priznanje ne bi bilo moguće bez timskog rada i sinergije između svih segmenata poslovanja.

 

Nedeljka Stanić Gulam, stručnjakinja zaštite na radu u segmentu agregata također se osvrnula na ovo značajno priznanje: "U Holcimu je kultura zdravlja i sigurnosti utkana u sve što radimo. Raditi na kulturi, odnosno kombinaciji stavova, vrijednosti i percepcija koje utječu na to kako se na radnom mjestu ponašamo, kontinuirani je proces koji zahtijeva neprekidan trud svih uključenih u naše radne procese. Rezultati su vidljivi u većem vremenskom okviru i održati motivaciju često je najizazovnije od svega. Isključivo zahvaljujući timskom radu uspijevamo unaprijediti kulturu iz godine u godinu te podizati svijest. Tu nije riječ o nekim pravilima koja vrijede dok netko gleda, svi mi govorimo o vlastitim životima i vlastitom zdravlju."

 

S njom se složio i Željko Posmodi stručnjak zaštite na radu u segmentu betona koji je naglasio da je visok stupanj organizacije rada te sustava zaštite na radu i zaštite okoliša rezultat posvećenosti i predanog rada cijelog kolektiva i sinergije. „Kao novi član kolektiva ponosan sam što imam priliku biti dijelom ovakvoga tima i sretan sam što zajedno možemo ostvarivati naše ciljeve i radna mjesta učiniti sigurnima za sve.“
 

 

Više informacija u objavi Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike:

https://uznr.mrms.hr/nacionalno-vijece-znr/nagrade-i-priznanja/