Sekovanje u Koromačnu oduševilo atmosferom

Danas se u Koromačnu održava hodočašće i procesija u crkvi Svetog Ivana Glavosjeka, u čast mučeništva sv. Ivana Krstitelja, s početkom u 17 sati, dok je tradicionalna fešta povodom Sekovanja održana u subotu uz raznovrstan program i za odrasle, a posebno za djecu.

Proslava je započela natjecanjem u športskom ribolovu u organizaciji Društva športova na moru Koromačno, na kojem je sudjelovalo 27 natjecatelja u dvije skupine do 12 i do 16 godina.

U skupini do 12 godina prva tri mjesta osvojili su redom Antonina Martinčić, koja je imala i najveću ribu, zatim Gabriela Stupičić i Marin Rubinić, čime su Marin i Gabriela za svoj klub „Ičići“ ekipno osvojili prvo mjestom dok je „Galeb“ iz Raše osvojio drugo mjesto. U skupini do 16 godina prva tri mjesta osvojili su redom Petar Pobar, Eric Praiz i Mihael Andrejević, dok je ekipno prvo mjesto osvojio klub „Zubatac“ iz Lovrana.“, rekao je Vinicio Cavenago iz DŠM-a Koromačno.

Sa željom poticanja i promocije lokalnih proizvoda organizatori su postavili i mali sajam. Tako su se posjetiteljima predstavili OPG Petrović Stefan – FORTO umaci s ljutim papričicama i začini iz Viškovići, LABONA s prvom labinskom craft pivom, Elvinho gljive iz Labina poznat po ljekovitim, sušenim, ukiseljenim i svježim gljivama te OPG Robert Baričević iz Vranje pod Učkom s domaćim medom i pršutom. Udruga Mendula pripremila je odlične palačinke i fritule, za koje su posjetitelji prikupili 5.390 kn donacija u sklopu humanitarne akcije “Svi za Davida”.
 
Poseban kutak bio je uređen za djecu s dva napuhana carstva i Udrugom Birikina, koja je goste na fešti uveseljavala komičarem na štulama, igrama, glumom, balonima i slikanjem lica. Dječje uzbuđenje, smijeh i razdragani glasovi bili su odlično zagrijavanje atmosfere kasnije za ples. A dobru muziku za ples do dva sata ujutro svirali su legendarni Anelidi.
 
Bila mi je velika čast sudjelovati u organizaciji ovog velikog događaja u Koromačnu. Hvala svima koji su došli da se zabave i nadam se da ćemo imati više ovakvih fešta i druženja. Bilo je jako lijepo, veselo, puno rasplesanih i zadovoljnih ljudi, puno djece. Da, i odlična muzika.“, rekla je Željka Knapić iz caffe bara i buffeta Pinky koji je omogućio finu gastronomsku ponudu.

Uz feštu Sekovanja organiziran je i 25. Holcimov Dan otvorenih vrata, pa su djeca mogla pogledati velike snagatore, kamione i utovarivač iz proizvodnje, vatrogasno vozilo te ECOPact mikser za beton, koji i odraslima izgledaju ogromno. Posjetitelji su vidjeli kako nastaje cement, koja se sva ulaganja pripremaju i kako se kontroliraju proces proizvodnje i kvaliteta cementa. Na tri Holcimova štanda pokazani su primjeri građevinskih projekata Centra za inovacije i projekte, projekti kojima se planira smanjiti ugljični otisak. Na trećem štandu svim posjetiteljima dijelile su se majice na mural, djelo umjetnika Borisa Bare, Zvonimira Haramije Hansa i Vedrana Štimca, kojim je ove godine na zgradi mlina cementa obilježena 96. godišnjica tvornice.

Ove godine je za razgledavanje tvornice bilo puno zainteresiranih, čak i turista, pa su naši zaposlenici tri grupe vodili na engleskom jeziku. Kako radimo na puno novih projekata za dekarbonizaciju drago nam je predstaviti ih svima zainteresiranima. Inače, atmosfera je bila odlična, lijepo je na jednom mjestu vidjeti toliko poznatih i popričati, a mislim da su djeca posebno uživala.“, rekla je Julija Škoro, direktorica održivosti u Holcimu Hrvatska.

U Društvenom domu odigran je turnir briškule, a kao nagrade podijeljeni su odojak, pršut, sir s tartufima, dok su Lucky loser nagrade bile zarebanjak i kravlji sir.

Feštu u Koromačnu organizirali su Općina Raša, TZ Općine Raša, Holcim, Društvo športova na moru Koromačno te Caffe bar i buffet Pinky.

 

Fotografije možete pogledati na našoj Facebook stranci ili na linku