Agrocal - OH Wines - Kreće se iz ljubavi

 
KRENE SE IZ LJUBAVI

OH Wines, Saša Bernobić, dipl.ing.agr.

 

Na osunčanoj zapadnoj istarskoj crvenici, podno Vižinade, nalazi se selo Ohnići. Nasad vinove loze koji se tamo nalazi, podigli su 1999. godine roditelji koji su krenuli s prvih 17 redova malvazije. Tad je cijela priča počela. Saša je kao osnovnoškolac mogao birati između dva smjera: ugostiteljstvo ili turizam? Ipak, odlučio se na nešto treće, a to je poljoprivreda. Završio je VVV (voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo) na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Preuzimanjem obiteljske vinarije, 2015. godine nastaje OH Wine. Mladi istarski enolog, Saša Bernobić, fokus proizvodnje stavlja na lagana i svježa bijela te ujedno i strukturna, voćna crna vina, prikladna za konzumiranje unutar godine dana.

Potrebu za kalcizacijom su uvidjeli nakon testiranja tla, gdje se pokazalo kako je pH nizak te je samim time blokirao elemente potrebne vinovoj lozi.

Odlučili su se za primjenu Holcim Agrocala u veljači, kad, prema njegovim riječima “loza miruje, a radove je bitno napraviti kako bismo bili sigurni u kvalitetan prinos i dobru kapljicu na jesen, kad ćemo ponoviti aplikaciju ... i tako sljedeće dvije godine.”

20190227 152719

 

 

"Ne želimo samo kvalitetu, već vrhunsku kvalitetu, a bez dobrog pH nema usvajanja biogenih makro i mikro elemenata. Bez magnezija nema proizvodnje energije u matriksu mitohondrija. Biogeni elementi se nalaze u tlu, ali nisu dostupni.”, kaže nam Saša i nastavlja: „Glavna sorta nasada je malvazija. Tu gradimo sve, šampioni Ljubljane 2015. - Vinistra zlato već 4 godine - Portorož festival malvazije zlato 2016.".

 

 

Godišnja proizvodnja vina: 30.000 litara. Plasman proizvoda je uglavnom bio putem kućne prodaje, vinoteka, a sad, kao i većina ostalih poljoprivrednika, prebacuju se na internet prodaju putem zajedničkih platformi, tako da svi kupci i dalje mogu nastaviti uživati u ovoj iznimno aromatičnoj čašici OH malvazije.

 

 

Razgovor sa Sašom vodila je Anja Jelavić, Holcimova agronomka,

koju sve o kalcizaciji tla možete pitati na

anja.jelavic@lafargeholcim.com

098 9822 629

 

Fotografije:

Instagram OH Wines

Facebook OH Wines

 

 

Holcim Agrocal