Tvornica cementa postaje centar inovacija

 

Kao što je prošle godine kroz Plan „2015 Plus“ najavljivao, Holcim je osnovao Centar za inovacije i projekte. Tim stručnjaka za cement, beton i agregat u Centru će raditi na inovativnim proizvodima i uslugama, a usprkos kontinuiranom padu građevinskih aktivnosti, time bi trebali povećati prihode.

Centar za inovacije i projekte kojeg su upravo osnovali, odgovor je Holcima u Hrvatskoj na kontinuirano smanjivanje građevinskih aktivnosti već šestu godinu. Pad potražnje za cementom u Hrvatskoj od 50 u kapitalnoj intenzivnoj industriji znači da jednostavno nema načina dosadašnjim načinom poslovanja pokriti čak ni fiksne troškove.

Uslugama do novog načina prodaje

Holcimov Centar za inovacije i projekte trenutno okuplja 14 stručnjaka za cement, beton i agregat, koji kolegama u prodaji daju snagu novog pristupa tržištu. Njihov ključni zadatak je stvaranje dodane vrijednosti Holcimovim kupcima, kroz individualna rješenja i paletu različitih usluga. Optimizacija troškova u proizvodnji betona, stvaranje individualne recepture po mjeri projekta, savjeti za promjenu procesa i receptura kako bi kupac povećao kvalitetu svojih proizvoda, mobilni laboratorij koji direktno na terenu kupcu može dati najbrže rješenje, savjeti i prijedlozi za smanjenje utjecaja na okoliš, samo su neke od usluga koje tvornicu cementa pretvaraju u Centar za inovacije i projekte.

„Iako smo tek započeli s radom, rezultati se već vide. Svakom od kupaca koji se odlučio za uslugu optimizacije, uspjeli smo doprinijeti ili kroz smanjenje troška proizvodnje ili kroz povećanje kvalitete betona kojeg proizvode. Osim toga, treću dimenziju predstavlja naša usmjerenost prema održivoj gradnji, pa smo kroz prilagodbu sastojaka jednom kupcu smanjili utjecaj na okoliš za 15 , dok su drugom potencijalnom kupcu naši stručnjaci već u fazi projektiranja kroz nekoliko zelenih mjera predložili rješenje koje za 33 smanjuje emisije CO2 cijelog projekta.“ – rekao je Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj.

Ulaganjem u inovacije do razvoja novih proizvoda

Osim na uslugama, stručnjaci Centra za inovacije i projekte radit će proaktivno i na razvoju novih proizvoda. Početak inovacija zasigurno predstavlja valjani beton, koji je trajnije, otpornije, nezapaljivo i u konačnici povoljnije rješenje za šetnice, biciklističke staze te svu ostalu turističku infrastrukturu, kružne tokove, za izgradnju industrijskih i lokalnih cesta. „Kao suosnivač Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i u skladu s održivom gradnjom koju promoviramo, inovacije će biti usmjerene upravo prema proizvodima s manjim utjecajem na okoliš. Cesta od valjanog betona može se napraviti od recikliranih materijala, čime se znatno smanjuje utjecaj na okoliš. Osim toga, već mjesecima radimo na novoj vrsti cementa, koja je u procesu certifikacije i uskoro ćemo je predstaviti tržištu. Ta nova receptura cementa za 27 smanjuje emisiju CO2.“, rekao je Alan Šišinački.

EU fondovi su prilika za pokretanje lokalnih resursa

Proaktivnost i inovacije u građevinskim materijalima sigurno su značajna poluga za opstanak. Međutim, u širem kontekstu, važno je shvatiti da korištenje lokalnih resursa ima multiplikativni efekt na gospodarstvo u cjelini. Sredstva EU fondova planirana za Hrvatsku od 2014. – 2020. godine iznose 13,7 milijardi eura. Naravno, važno je čim više iskoristiti ono što nam je na raspolaganju, međutim od ključne je važnosti prepoznati efekt koji ta sredstva mogu imati za razvoj lokalnih zajednica, ukoliko se umjesto uvoza odlučimo za korištenje lokalnih resursa. U trenutku u kojem se izrađuje Industrijska strategija Hrvatske, Holcim kao proizvođač građevinskog materijala, kroz Centar za inovacije i projekte želi biti generator ideja za one projekte koji mogu pokrenuti lokalno gospodarstvo. Tako trenutno ima viziju izgradnje 100 km biciklističkih staza u Istri od valjanog betona, te uskoro stavlja na tržište novi tip cementa za pročistače otpadnih voda. Osim predlaganja ideja, Holcim nudi i sasvim konkretnu pomoć jer projektanti Centra za inovacije i projekte predstavljaju tehničku podršku i kod pripreme i kod vođenja projekata.