Holcim predstavio cestu od valjanog betona

 

Tvrtka Holcim (Hrvatska) d.o.o. jučer je na Kongresu ovlaštenih inženjera građevinarstva u Opatiji predstavila novi proizvod – cestu od valjanog betona. Riječ je proizvodu koji omogućava realizaciju visoko personaliziranih projekata, a područja primjene su mu izuzetno široka - od turističke pa sve do industrijske infrastrukture. Uz otpornost, dugotrajnost i nezapaljivost, odlikuje se i povoljnom cijenom.

Iako su betonski kolnici u Europi i svijetu poznati i značajno zastupljeni, ovo je prvi put da se valjani beton u Hrvatskoj koristi upravo za izgradnju cesta. Riječ je o materijalu koji proces gradnje čini jednostavnijim, bržim  i što je posebno važno za trenutak u kojem živimo – jeftinijim!

Valjani je beton prije svega namijenjen izgradnji kružnih tokova i industrijskih cesta koje podnose velike terete, ali ne i velike brzine vožnje. Posebno zanimljivu namjenu pronalazi u turističkom sektoru i to za izgradnju šetnica, biciklističkih i staza za rolanje te za parkirališta.

U Holcimu su ovaj proizvod  razvili u suradnji sa stručnjacima s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, a na projektu je sudjelovao i student tog fakulteta, Filip Lavriv, koji je također sudjelovao u jučerašnjoj prezentaciji.
 
Proizvod je predstavljen kroz iskustvo gradnje, budući da je probna dionica izgrađena tijekom veljače, u suradnji s tvrtkom GP Krk. „Betonska je cesta dugotrajnija od ostalih cesta, otpornija je na habanje, a njezino je održavanje jednostavnije te ne iziskuje česta zatvaranja za promet. Ugradnja je moguća i na područjima bez prethodne podloge, a sam proces proizvodnje vrlo je jednostavan: beton se proizvodi u tvornici betona, kamionom-kiperom se prevozi na gradilište i ugrađuje postojećom tehnologijom – finišerima i, po potrebi, vibrovaljcima“, rekao je u okviru prezentacije Dubravko Jelinek iz Holcima, napomenuvši da je cestu moguće koristiti vrlo brzo nakon ugradnje.

Zahvaljujući sirovinama koje se koriste u proizvodnji, cesta od valjanog betona ima znatno niže troškove ugradnje u odnosu na, primjerice, asfalt. Osim toga, riječ je o 100 hrvatskom proizvodu za čiju proizvodnju nema troškova (uvoza) bitumena, ni grijanja frakcija. Na kraju njezina životnog vijeka, ovu je cestu moguće u potpunosti reciklirati.

S obzirom na činjenicu da je beton nezapaljiv materijal, gradnjom ceste od valjanog betona povećava se površina koja je u slučaju požara inertna. Dakle, ova cesta ima jednako djelovanje kao protupožarni put! Zahvaljujući atraktivnoj svijetloj boji omogućuje ugodniji boravak, posebice u vrućim ljetnim danima, dok je noću potrebno manje rasvjete.
Budući da živimo u vremenu koje je prepoznalo važnost čvršćeg povezivanja inženjerskih iskustava i ekonomije, Holcimova cesta od valjanog betona može biti pokretač razvoja visoko personaliziranih građevinskih rješenja.

Valjani beton u svijetu je višestruko iskušan na velikim i važnim konstrukcijama poput brana, vojnih baza, industrijskih postrojenja, a u svoje su ga projekte uključivali vrhunski svjetski arhitekti i inženjeri. Zahvaljujući svim njegovim prednostima, očekuje se njegov ulazak na hrvatsko tržište na velika vrata. Holcim je učinio prvi korak u tom smjeru, a na tom će ga putu zasigurno slijediti i drugi.

Iskustvo gradnje prikazali smo i kroz film:
Holcim cesta od valjanog betona - industrija
Holcim cesta od valjanog betona - gradovi turizam

Galerija sa slikama

* * * * * * *
Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih proizvođača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 80.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.
Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.
* * * * * * *


Za komunikacije Holcima Hrvatska: Petra Švarc, 098 348 342, petra.svarc@holcim.com