Holcim i sindikat istre i kvarnera potpisali kolektivni ugovor

 

Predstavnici Sindikata Istre i Kvarnera i Uprave Holcima danas su potpisali Kolektivni ugovor za Holcim (Hrvatska) d.o.o. i Holcim mineralni agregati d.o.o. Nedešćina, za 2014. i 2015. godinu. Ključni kriteriji tijekom pregovora bili su pravičnost i očuvanje radnih mjesta, a sve su zainteresirane strane pokazale razumijevanje za trenutnu situaciju na tržištu te dali podršku inicijativama Holcimovog Plana „2015 Plus“.

Prema novom Kolektivnom ugovoru Holcimovim zaposlenicima osnovna se plaća neće smanjivati, već je dogovorena podjela osnovne plaće na 96 fiksnog dijela i 4 varijabilnog, koji ovisi o ostvarenju ciljeva iz Holcimovog plana oporavka nazvanog Plan „2015 Plus“.

Od ostalih materijalnih i nematerijalnih prava, dodaci na plaću ostaju nepromijenjeni. Ukida se dodatak za topli obrok, ali se uvodi subvencionirana cijena obroka. Naknada troškova prijevoza je do sad bila u nekim slučajevima previsoka, te je dogovoren novi model obračuna. Jubilarne nagrade i regres za godišnji odmor bit će u visini maksimalnog neoporezivog iznosa, a iznos otpremnine u slučaju kad poslodavac otkazuje ugovor o radu bit će smanjen. Dodatno, uvedena je godišnja korekcija plaća ovisno o procjeni individualnog učinka svakog zaposlenika, čime se osigurava pravično nagrađivanje doprinosa zaposlenika. Na kraju godine, ukoliko se ostvare dogovoreni ciljevi zaposlenici će dobiti i trinaestu plaću.

„Zahvaljujemo predstavnicima sindikata što su pokazali razumijevanje i aktivni doprinos. Kolektivni ugovor samo je dio brojnih inicijativa Plana „2015 Plus“ kroz koje smo ostvarili uštede na svim nivoima, od menadžmenta do svih ostalih troškova. Istovremeno, puno veći trud i fokus usmjeravamo na stvaranje novih prihoda, kao na primjer osnivanje stručnog tima za inovacije te tima za naplatu. Pri tome izuzetno cijenimo doprinos svih zaposlenika u ostvarenju zajedničkog cilja. Tako je npr. Holcimov segment agregata ostvario budžet za 2013. godinu, te su Uprava i Sindikat dogovorili da će svi zaposlenici tog segmenta biti dodatno novčano nagrađeni. U tom smislu, Holcim je usmjeren prema stalnom poboljšanju, pa ćemo stoga nastaviti cijeniti i nagrađivati napore svih zaposlenika u ostvarenju ciljeva.“, rekao je Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima Hrvatska.

Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera rekao je: „Bilo je to kolektivno pregovaranje prije svega za očuvanje radnih mjesta, uz poštivanje pravednosti i solidarnosti. Zahvaljujemo se Upravi na korektnosti pri pregovaranju, te zaposlenicima na razumijevanju potrebnih promjena. Vjerujemo da će primjena novog ugovora doprinijeti rezultatima poslovanja, kako bi krajem 2015. godine Holcim ponovno pozitivno poslovao.“