18. Dan otvorenih vrata u Holcimovoj tvornici u Koromačnu

 

U Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu jučer je po 18. put zaredom održan Dan otvorenih vrata. Obilježen je kroz radnu posjetu župana Istarske županije, panel raspravu o korištenju lokalnih potencijala, izložbu proizvoda Holcima, Vibrobetona, Semmelrocka, Murexina i posjetu tvornici. Navečer, u organizaciji lokalne zajednice održana je i fešta Sekovanje.

 Tema ovogodišnjeg Dana otvorenih vrata bio je lokalni razvoj, pa je program započeo sastankom na kojem su sudjelovali župan Županije Istarske Valter Flego, gradonačelnik Labina Tulio Demetlika, načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein, predsjednik Uprave Bina-Istre David Gabelica, te članovi Menadžement tima Holcima. Razmatrane su mogućnosti aktivnije suradnje javnog i privatnog sektora, spomenute su konkretne akcije koje bi dovele do uspješnijeg korištenja lokalnih resursa (radna snaga, izvođači, materijali, inovacije). Izdvojen je primjer Bina-Istre koja već posluje na način da koristi lokalne potencijale, jer jedino tako lokalni ljudi ostvaruju prihode za korištenje Istarskog ipsilona. Naveden je i primjer zelene sinergije koja već godinama postoji između TE Plomin i Holcima, kroz korištenje otpada/nusproizvoda u proizvodnji cementa. Na takav način, kroz sinergiju, važno je promatrati i ostale lokalne potencijale, te stvoriti uvjete za povećanje investicija. Svi prisutni složili su se da je potrebno na transparentan način kroz javnu nabavu stvoriti mogućnost usmjeravanja na korištenje lokalnih resursa, te češće organizirati ovakve sastanke kako da bi se u sljedećih nekoliko godina provele mjere za bolje iskorištenje lokalnih resursa u izgradnji biciklističkih staza, lukobrana, lučica i ostale infrastrukture koja stvara dodanu vrijednost građanima Istre.

Na panel raspravi pod nazivom „Lokalni potencijal? Lokalni razvoj“ istaknuta je važnost vrednovanja lokalnih potencijala i planiranje potreba kojima bi se ti potencijali zajednički mogli podići na višu razinu. To je ključna tema i za gospodarstvenike koji su bili u publici poput Ceste Pula, Dekopa, Vibrobetona, Beton Tomišića, Rockwoola. Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić naglasio je važnost rada, kao važnog čimbenika za izlazak iz krize. Tajnik Županijske gospodarske komore Damir Sirotić ukazao je na potrebu organiziranja u gospodarskom sektoru, budući da se na taj način postiže viša razina poslovanja i otvaraju nove prilike. Predsjednik Uprave Holcima, Alan Šišinački zaključio je da je za izlazak iz krize potrebno zajedništvo javnog i privatnog sektora: „Holcimu u Hrvatskoj nedostaje oko 20 prihoda, što nas motivira da se okrenemo inovacijama i traženju novih rješenja, upotrebi recikliranih materijala. Pri tome, ključna je aktivna suradnja sa svim dionicima kako bismo definirali područja na kojima je moguće zaposliti naše resurse“.

Direktor upravljanja i održavanja u tvrtki Bina-Istra Christian Santaleza iznio je dobru praksu te tvrtke, koja se temelji na vrednovanju rada njezinih zaposlenika. „Radnicima nudimo dobra primanja i zauzvrat očekujemo kvalitetniji učinak. U našem je interesu radniku pružiti bolje uvjete i pred njega postaviti veće izazove i zahtjeve. Financijski aspekt ne smatramo ključnim za održivost“, zaključio je.
Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika ukazao je na važnost dolaska kapitala na Labinštinu: „Kapital je pokretačka snaga razvoja, a lokalna samouprava mora biti dovoljno fleksibilna da ubrza rješavanje dokumentacije, promjene prostornog plana i slično. Cilj nam je obrtnicima i gospodarstvenicima omogućiti pokretanje proizvodnih aktivnosti“, rekao je Demetlika.

Tvornicu je u sklopu Dana otvorenih vrata posjetilo više od stotinu posjetitelja. Razgledali su tvornicu, Holcimove proizvode, te proizvode nekih Holcimovih kupaca poput Vibrobetona, Semmelrocka i Murexina i čuli korisne podatke o njihovoj primjeni.

U ime lokalne samouprave, posjetiteljima su se obratili načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein i gradonačelnik Labina Tulio Demetlika. Oboje su naglasili važnost Holcima kao gospodarskog subjekta na Labinštini, koji i u vremenima krize ustraje na očuvanju radnih mjesta te uspješno surađuje s lokalnom zajednicom. „U teškim vremenima za građevinski sektor, Holcim je postavio nove, visoke standarde“, rekao je Demetlika u ime župana, te naglasio kako je u tom kontekstu kriza možda i dobrodošla, budući da ljude potiče na kreativnost i inovativnost i donosi nove izazove. „Siguran sam da ćemo kroz suradnju javnog i privatnog sektora pronaći nova rješenja za izlaz iz krize, a sve u skladu sa zahtjevima Europske unije“, zaključio je. Predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj Alan Šišinački, zahvalio je svim zaposlenicima Holcima bez čijeg izuzetnog truda ovaj događaj ne bi bio moguć. „Ove godine, zbog krize i štednje, Dan otvorenih vrata prvotno je bio otkazan i zato nije održan u svojem tradicionalnom terminu, polovinom svibnja. Međutim, uz maksimalnu zajedničku energiju pokazali smo kako je moguće ovakav događaj organizirati praktički za nula kuna“. Dodao je kako je otvorena komunikacija i suradnja s lokalnom zajednicom važan stup Holcimove društvene odgovornosti te kako je upravo zbog toga Holcim učinio sve da ne prekine ovu vrijednu tradiciju.

Osim brojnih Holcimovih zaposlenika i umirovljenika, poslovnih partnera, suradnika i susjeda, ovaj je Dan otvorenih vrata uveličala holcimovska grupa biciklista iz Slovačke koja mu je dala međunarodnu notu. Navečer, u organizaciji lokalne zajednice u Koromačnu, održana je i tradicionalna fešta Sekovanje, s plesom uz Serđa Valića.

Galerija fotografija