Holcim susjedima pokazao kamenolom u Vranji

 

Objava za medije

 

Nakon probnog rada od dva mjeseca, Holcim je u Vranji otvorio svoja vrata i susjedima pokazao ulaganja. Naime, od kad je preuzeo taj kamenolom, koji duže vrijeme nije radio, Holcim je uložio 18 milijuna kuna u novu opremu i radne strojeve. Postrojenje je pomaknuto na plato kamenoloma i time udaljeno od kuća, čime je značajno smanjena razina buke.

Tridesetak susjeda koji su posjetili kamenolom zanimalo je koliko će kamenolom ići u širinu, izrazili su zadovoljstvo jer je buka značajno smanjena, no istovremeno su pitali i za mogućnost postavljanja bukobrana da bi se dodatno smanjila buka kamiona prilikom prolaska lokalnom prometnicom te tražili daljnji oprez u radu kako bi se kontrolirala prašina.

Snaga miniranja također je značajno smanjena. Naime, pokusno miniranje na početku radova u svibnju vodio je i nadzirao Rudarsko geološko naftni fakultet iz Zagreba. Postavljeno je 14 uređaja za mjerenje, prema rasporedu određenom u glavnom rudarskom projektu, a prema rezultatima su onda određeni parametri za daljnja miniranja. Osim toga, prije početka rada kamenoloma Holcim je uložio u izradu snimke postojećeg stanja za 29 objekata u blizini kamenoloma.

Inače, kamenolom se nalazi u obuhvatu Parka prirode Učka i dio je ekološke mreže Natura 2000, a prostornim planom Parka prirode Učka propisana je ograničena eksploatacija u svrhu sanacije. U suradnji s Parkom prirode Učka Holcim je napravio ploču o ugroženim životinjskim vrstama i edukaciju za svoje zaposlenike kako bi se ugrožene vrste očuvale. Dodatno, djelatnici Hrvatskog šumarskog instituta pregledali su biljne vrste oko kamenoloma kako bi odredili vrste biljaka pogodnih za buduću sanaciju kamenoloma, kao što je i predviđeno rješenjem o prihvatljivosti zahvata.

Kamenolom Vranja otvoren je 1948. godine prilikom izgradnje pruge Lupoglav – Štalije, a sad će doprinijeti izgradnji tunela Učka, kao i ostalim građevinskim projektima uglavnom sjeverne Istre.

 
 
 

Srdačan pozdrav,

Holcim (Hrvatska) d.o.o.

 

* * * * * *

Holcim Hrvatska je dio LafargeHolcim Grupe, u Hrvatskoj poslujemo na 11 lokacija u 6 županija i zapošljavamo 280 radnika.

Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@lafargeholcim.com, 098 299 172