Niskoenergetska kuća

 

Detalji gradnje obiteljske niskoenergetske kuće u Zagrebu

U rujnu 2012. godine pridružili smo se projektu časopisa i portala 24sata, projektu pod nazivom Niskoenergetska kuća od A do Ž, od ideje do realizacije. U realizaciju ovoga projekta priključili smo se sa željom da podignemo svijest o važnosti energetski učinkovite gradnje, potaknemo promjenu ustaljenih navika i povećamo doprinos zaštiti okoliša. U nastavku Vam donosimo neke od zanimljivijih reportaža sa gradilišta.


Početak gradnje vlastite niskoenergetske kuće - predstavljanje projekta godine


Trend ekološki osviještenih: recikliranje i kod rušenja objektaPrilikom gradnje u glavnom projektu postoji poseban dio koji se zove elaborat rušenja, koji govori kako na siguran način srušiti objekt i zaštititi okolne objekte i osobe koje se zateknu na ili u neposrednoj blizini gradilišta, te kako deponirati materijal nakon rušenja. Posebna pažnja ovdje je pridana i prilikom rušenja, materijali se sortiraju te što je moguće više recikliraju, te će se maksimalno iskoristiti svaki komad starog objekta.

Na prošlogodišnjem forumu o održivoj gradnji, kojeg organizira Holcim, glavna tema je bila recikliranje građevinskog otpada. Na forumu su raspravljane teme gospodarenja i mogućnostima upotrebe građevinskog otpada, stanja u Hrvatskoj po pitanju reciklaže, predstavljeni su primjeri i ideje za nove poduzetničke prilike.

Više o temi na stranici o održivoj gradnji.


Spremni za postavljanje temeljne ploče

Obitelj Jelušić odlučila se prilikom postavljanja temeljne ploče koristiti Holcimov beton, razlozi odabira bili su provjerena receptura i kvaliteta, a i kako sami kažu kao i Holcim podržavaju zaštitu okoliša uz minimalnu upotrebu prirodnih resursa, s naglaskom na reciklažu.

Cijelu reportažu možete potražiti na 24sata.


Pogledajte savjete našeg kolege inženjera građevine Sandra Vlačića i upoznajte zelenu stranu betona

 


Savjeti i moderna rješenja vezana za niskoenergetsku gradnju na jednom mjestu

 


Kalkulator za izračun potrošnje betonaHolcimovi stručnjaci izmislili su i usavršili poseban kalkulator koji vam može pomoći procijeniti potrebnu količinu betona za Vaš projekt. Slobodno isprobajte Holcimov kalkulator za izračun potrošnje betona.

Još korisnih alata koji vam mogu pomoći prilikom izgradnje kuće možete pronaći na stranici 24 sata.