Hydromedia™

 
 
Hydromedia™ najsuvremeniji je propusni beton na tržištu. Ova vrsta betona donosi održiva rješenja koja kombiniraju svojstva betona i napredne tehnike odvodnje.

 

Staza ili okućnica koja omogućuje brzi protok kišnice

Povećanje gustoće naseljenosti u gradovima uzrokuje smanjenje udjela prirodnog tla, odnosno prirodne i zelene površine progresivno se zamjenjuju nepropusnim površinama. U takvim situacijama tipične cestovne površine i površine pločnika s rubnjacima i kanalima za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda postaju usko grlo za protok kišnice. Otpadna voda postaje teško upravljiva i povećava rizik od iznenadnih poplava u određenim područjima.

Kako bi se riješio taj problem u slučajevima kad je potrebno napraviti staze ili okućnice, LafargeHolcim je osmislio sustav izgradnje pod nazivom Hydromedia™. Slojevi u tom sustavu propusnog betona omogućuju dobru infiltraciju kišnice i osiguravaju ekonomičnu metodu za pohranu oborinskih voda.

 

Propusnost se dimenzionira

Naime, takva Hydromedia™ staza, okućnica ili parkiralište sadrži veliki broj međusobno povezanih šupljina, koje omogućavaju da voda velikom brzinom prođe kroz njih. To znači da se oborinske vode s ulice brzo upiju, čime se smanjuje rizik od poplava. Dimenzioniranje je različito ovisno o potrebama mjesta, a uključuje karakteristike oborina, karakteristike okolnog terena i podloge, topografiju terena, namjenu i vrstu prometnog opterećenja. Odvod kišnice moguć je direktno u drenažni sloj pa potom u okolni teren (što je važno za nadopunjavanje razine podzemnih vod) ili u drenažne cijevi putem kojih se odvodi u javni sustav oborinske odvodnje.

 

Održivi sustav odvodnje

Implementacija površina od propusnog betona potiče upotrebu „održivih sustava odvodnje“ (SUDS) koji su povezani s održivom gradnjom. Tako korištenje propusnog betona prilikom definiranja i projektiranja građevine, može pomoći u procesu kvalifikacije za glavne sustave certifikata zelene gradnje. Kao dio najbolje prakse upravljanja oborinskim vodama, upotreba propusnog betona može ostvariti bodove LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sustava za kategorije: održivo okruženje, efikasno korištenje vodnih resursa, materijali i resursi, inovacije i regionalni prioritet.

 

Svijetla površina = manje topline

Dodatnu prednost ovom proizvodu daje svijetla boja betonskog kolnika, koji upija i pohranjuje manje topline sunca u usporedbi s tamnijim materijalima. Time se smanjuje učinak toplinskog otoka. Osim toga, u vrućim ljetnim danima, na primjer u kampovima bosa noga puno ugodnije hoda takvom svijetlom, šupljikavom stazom.

 

Hydromedia™ sustav sadrži između 20-35 šupljina te omogućava protok vode od 200 do 1.400 litara po kvadratnom metru u minuti.

 

 

 

Okoliš

  • smanjuje dimenzije, a ponekad i potrebu za sustavima oborinske odvodnje
  • osigurava ponovno punjenje podzemnih voda
  • omogućava prirodno pročišćavanje vode filtriranjem kroz tlo
  • smanjuje rizik poplave i ispiranje površinskog sloja


Sigurnost

  • smanjuje buku koju stvaraju gume – zahvaljujući strukturi otvorenih međusobno povezanih zračnih džepova, djeluje popust efikasnog upijača zvuka
  • spriječava blještanje – propusni beton omogućava vodi da slobodno protiče, što smanjuje blještanje površine
  • smanjuje poplave


Troškovi

  • smanjuje potrebu za sustavom oborinskih voda
  • povećava područje parkiranja jer smanjuje probleme zadržavanja vode

 

Što stručnjaci Holcim Grupe kažu o propusom betonu - VIDEO.

 
 
Parkiralište ispred upravne zgrade Valamar d.d., Buići 750 m2
Pristupna cesta u kampu Mon Perin, Bale 1.300 m2
Pješačke staze u parku Pomerio, Rijeka 1.210 m2
Dječje igralište na Gregovici, Pula 437 m2
Dječje igralište na Gregovici, Pula 437 m2
Trim staza u kampu Stella Maris, Umag 1.700 m2
Park Pomerio, Rijeka
Krvova placa, Labin
Krvova placa, Labin
Krvova placa, Labin