Povodom 95. godišnjice tvornice u Koromačnu dogovorena obnova mjesne ambulante

 

Objava za medije

 

95 godina holcim hrvatska velika

 

 

Tvornica cementa u Koromačnu s radom je započela 1926. godine, pa ove godine obilježava 95. godišnjicu rada. Tim povodom danas je zaposlenike tvornice posjetila Glorija Paliska, načelnica Općine Raša.

"Svakoj je lokalnoj zajednici važno imati ravnotežu različitih sektora gospodarstva, jer na taj način zadržavamo broj zaposlenih stanovnika. Osim toga, pohvalno je što svake godine donacijama pridonosite uređenju Koromačna, a posebno mi je drago da smo danas, povodom 95. godišnjice tvornice, dogovorili i Holcimovu donaciju za obnovu ambulante u Koromačnu.”, rekla je Glorija Paliska, načelnica Općine Raša i čestitala svim zaposlenicima i umirovljenicima 95. godišnjicu.

 

95 godina holcim hrvatska 26 08 2021

Na fotografiji: Nikola Kovačević, tehnički direktor tvornice cementa, Glorija Paliska, načelnica Općine Raša, Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima Hrvatska

 

“Tvornica ima dugu tradiciju koju su izgradili naši umirovljenici i naši zaposlenici, na čemu im se i ovom prilikom od srca zahvaljujem. Tijekom godina puno se toga mijenjalo, međutim, upravo ova 95. obljetnica predstavlja jednu novu, vrlo zahtjevnu fazu poslovanja zbog ciljeva koje i svi mi u Hrvatskoj, kao članica EU, moramo ostvariti.”, rekao je Nikola Kovačević, direktor tvornice.

Prilikom posjete direktor tvornice predstavio je načelnici ciljeve dekarbonizacije u okviru klimatske, energetske, prometne i porezne politike EU-a za smanjenje neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 do 2030. godine u odnosu na 1990. godinu. Pokazao je način na koji je do sad Holcimova tvornica cementa u Koromačnu brojnim ulaganjima smanjila ugljični otisak po toni cementa za 26 u odnosu na 1990. godinu, kao i primjere ulaganja koje su obavezni provesti u sljedećih 5 godina.

“Proizvođači cementa u EU prestat će koristiti ugljen i petrol koks kao gorivo. Mi smo u Hrvatskoj do sad uspjeli smanjiti upotrebu ugljena za oko 50 , a upravo pripremamo ulaganje od 180 milijuna kuna: ta će nam nova tehnologija omogućiti da oko 95 energije za proizvodnju cementa dobijemo iz oporabe otpada, ono što tvornice u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, ostvaruju već duže od 10 godina. Zašto to moramo napraviti? Zato jer ćemo na taj način smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 65.000 tona godišnje. Inače, novi se europski ciljevi, osim na proizvođače, odnose i na javni sektor, na lokalne zajednice i na potrošače, na promet, energetiku i brojne druge segmente života u EU, koje ćemo zajedno morati promijeniti da bismo do 2050. godine postali klimatski neutralan kontinent.”, rekao je Nikola Kovačević.

Nažalost, zbog epidemije ni ove godine, iako se obilježava 95. obljetnica tvornice, Holcim neće moći organizirati tradicionalni Dan otvorenih vrata. Ipak, na Sekovanje, u nedjelju, 29.8., u organizaciji Društva športova na moru Koromačno održat će se juniorski trofej Holcim, prigodno natjecanje u sklopu male škole ribolova. Osim toga, stanovnici lokalne zajednice dobit će posebno izdanje majice s brojem 95. Dizajn vizuala obljetnice napravila je Sanja Verbanac Baljak, Holcimova kreativna zaposlenica.

 

Vizual 95. godišnjice Holcimove tvornice u Koromačnu, autorice Sanje Verbanac Baljak:

Srdačan pozdrav,

Holcim (Hrvatska) d.o.o.

 

* * * * * *

Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, u Hrvatskoj poslujemo na 11 lokacija u 6 županija i zapošljavamo 280 radnika.

Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@holcim.com, 098 299 172