Oporaba gorivog otpada iz ŽCGO Kaštijun

 
Sa ŽCGO Kaštijun ugovorili smo preuzimanje i zbrinjavanje 800 tona rasutog gorivog otpada po cijeni od 240 kn po toni. U tu je uslugu uključen trošak prijevoza od Kaštijuna do Koromačna i svi troškovi koje Holcim ima kako bi mogao zbrinjavati otpad. Zbrinjavanje otpada u tvornici cementa u javnosti se promatra vrlo pojednostavljeno. Međutim, proces proizvodnje cementa je vrlo osjetljiv i kompleksan, pa su potrebna dodatna ulaganja u opremu, u svakodnevno održavanje, brojne postupke i opremu kontrole kvalitete …To znači da od naknade za oporabu na kraju ostane mala ušteda i to nije izvor naše zarade. Zbog proizvodnog procesa i visoke temperature u našoj peći u mogućnosti smo oporabiti određene vrste otpada, uvijek vodeći računa o kontroli utjecaja na okoliš i kvalitetu cementa. Ali Holcim je jedino i prvenstveno proizvođač građevinskih materijala i to je fokus našeg poslovanja.
 
Proizvođači goriva iz otpada u zemljama EU plaćaju uslugu oporabe. Svi naši zaposlenici u proizvodnji i održavanju znaju koliko je oporaba otpada u procesu proizvodnje cementa zahtjevna i stvara dodatne troškove. Zbog toga je ušteda koju ostvarujemo puno manja od percepcije javnosti. Ključni doprinos koje oporaba otpada u tvornicama cementa donosi su smanjenje CO2 i manja upotreba ugljena i petrol koksa.
 
Npr. prema podacima iz 2014. godine u 28 zemalja EU prosječno je ostvareno 41 zamjene fosilnih goriva s otpadom. Kao rezultat tog postotka zamjene korišteno je 10.000.000 t otpada, izbjegnuto 17.000.000 t emisija CO2, sačuvano 7.000.000 t ekvivalenta ugljena i izbjegnuto 8.000.000.000 EUR investicija u spalionice (izvor podataka je studija koju je naručilo Europsko gospodarsko interesno udruženje proizvođača cementa: ( https://cembureau.eu/media/1612/2017-05-11_ecofys_publication_alternativefuels_report.pdf).
 
Zaključno, zbrinjavanje otpada nije izvor naše zarade. Holcim je proizvođač građevinskih materijala i to je fokus našeg poslovanja.
 
Za dodatne informacije o oporabi otpada u procesu proizvodnje cementa pogledajte naša izvješća o održivosti (link).