Zaklada Holcim Foundation udružila se s Međunarodnom udrugom arhitekata

 


Zaklada Holcim Foundation for Sustainable Construction udružila se s Međunarodnom udrugom arhitekata (UIA) - organizacijom koja okuplja 1.4 milijuna arhitekata iz 120 zemalja svijeta. Cilj ove suradnje je zajednička promidžba održive arhitekture diljem svijeta, a dvije će organizacije pokušati potaknuti bolju održivost u planiranju, arhitekturi i gradnji.

Kroz suradnju dviju organizacija, šira zainteresirana javnost moći će se pobliže upoznati i sa svjetskim natječajem Holcim Awards koji je namijenjen arhitektima, inženjerima i drugim srodnim zanimanjima, i to zahvaljujući jačoj povezanosti s mrežom nacionalnih udruga arhitekata - članica UIA-e.

Prema riječima dosadašnjeg predsjednika UIA-e, Gaëtana Siewa, ta je udruga zainteresirana za aktivnosti zaklade Holcim Foundation od samoga trenutka njezina osnivanja, a natječaj Holcim Awards, naglasio je, ima vrlo visok stupanj neovisnosti i vjerodostojnosti te u potpunosti udovoljava standardima koje je propisala UIA.

Želja Holcim Awards-a je postepeno stvaranje svjetske zajednice priznatih stručnjaka i praktičara izvrsnosti u održivoj gradnji. Natječaj prepoznaje i nagrađuje inovativne i održivije pristupe u projektiranju i gradnji kuća, radnih prostora i infrastrukture, a ima i kategoriju "Sljedeća generacija" posvećenu mladim stručnjacima.

"U zakladi Holcim Foundation veselimo se suradnji s UIA-om," rekao je predsjednik Uprave zaklade, Markus Akermann. "Održiva gradnja važna je za ekološki, gospodarski i društveni napredak svih nas. Zajedno ćemo nastojati pronaći prilike da u fazama projektiranja i gradnje različitih građevinskih projekata zaista napravimo pomake i širimo najbolju praksu". Tako je na UIA-nom Svjetskom kongresu arhitekture održanom ove godine u Torinu, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za održivu gradnju u tropskim krajevima, Bruno Stagno, na primjeru Holcimove poslovne zgrade u Kostarici pokazao kako se načela održivosti mogu primjenjivati u projektiranju i gradnji poslovnih zgrada. Pojasnio je i kako poslovna zgrada smanjuje potražnju za energijom kroz prirodno osvjetljenje i ventilaciju, kako se to postiže uz relativno mali trošak, dodavši da zgrada osim toga vrlo atraktivno izgleda te osigurava stimulativnu radnu okolinu.

"Održiva će gradnja imati široko, učinkovito i priznato djelovanje samo ako većina arhitekata, ulagača i kupaca prihvati ideje održivih zgrada," rekao je Bruno Stagno. "Natječaj Holcim Awards ukazuje na različite strategije bavljenja održivošću, a novim projektima omogućuje da u obzir uzmu različite pristupe zadovoljavanja gospodarskih, ekoloških i društvenih kriterija".

Zaklada Holcim Foundation objavit će pobjednike regionalne faze natječaja Holcim Awards krajem rujna 2008. godine. Prva tri dobitnika regionalnih nagrada Holcim Awards automatski će se kvalificirati za izbor svjetske nagrade koja će biti objavljena sredinom 2009.
__________
Zaklada Holcim Foundation utemeljena je 2003. i podržava je Holcim Grupa. Zaklada je u svojem djelovanju posve neovisna i nema nikakvih komercijalnih interesa.

* * * * * * *
Za komunikacije Holcima Hrvatska, Petra Martić, telefon: 01 655 40 33, mobitel 098 348 342, e-mail: petra.martic@holcim.com (www.holcim.com)