Zacementirajmo ljudska prava

 

Holcim je 7. prosinca zajedno sa šest udruga održao radionicu evaluacije projekata. Radi se o projektima koje je Holcim u svibnju ove godine odabrao među 172 prijave na natječaj posvećenom borbi za ljudska prava.

U Holcimovom uredu u Zagrebu okupilo se deset predstavnika udruga CENTAR HR, DIM, Medijska tvornica, Udruge Roma Zagreba i Zagrebačke županije, Udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, Zagrebačkog savjetovališta protiv nasilja djece i mladih Luka Ritz, te Holcima, dok je nažalost predstavnik Hrvatskog pokreta za prava pacijenata bio spriječen.

Udruga DIM i Udruga Roma Zagreba predstavile su rezultate svojih završenih projekata „Zacementirajmo ljudska prava“ i „Ostvarenje prava na rad“, dok ostali projekti još traju, pa su na radionici predstavljena dosadašnja iskustva u njihovoj provedbi. Glavni dio radionice odnosio se na volontiranje zaposlenika. „Holcimovi zaposlenici imaju znanja i vještine iz područja strategije, ljudskih potencijala, marketinga, financija... kako vam svojim znanjem možemo pomoći?“ pitao je udruge Žarko Horvat, direktor industrijske ekologije u Holcimu. Sudionici su se složili kako je zbog situacije u gospodarstvu i društvu teško doći do sredstava za realizaciju projekata, a sljedeće će godine biti još teže. U takvom kontekstu postojeća rješenja ne daju rezultate, potreban je inovativni pristup. Volontiranje bi moglo biti jedna od mogućnosti, koja s jedne strane pomaže udrugama, a s druge strane pojedincima, koji će volontiranjem osnažiti svoju otpornost na tešku društvenu i ekonomsku situaciju i lakše se nositi s pritiskom neizvjesnosti i depresije.

Inače, sljedeće godine Holcim će kroz natječaj za sponzorstva tražiti projekte koji će promovirati volontiranje zaposlenika, a bit će objavljen 27. siječnja.

Listu ovogodišnjih udruga, te detalje projekata možete pročitati ovdje.