Veleposlanik Švicarske i župan Flego u posjeti Holcimu

Veleposlanik Švicarske Stefan Estermann, te župan Istarske županije Valter Flego, susreli su se danas u Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu, najvećoj švicarskoj investiciji u Hrvatskoj.

Privatizacija Holcimove tvornice cementa u Koromačnu još uvijek se spominje kao primjer uspješne privatizacije. Osim toga, zbog primjene visokih standarda poslovanja Holcim Grupe poslovanje u Hrvatskoj zaslužuje i epitet švicarska kvaliteta. Stoga je veleposlanik Švicarske želio posjetiti tvornicu, najveću švicarsku investiciju u Hrvatskoj, te susresti se sa županom kako bi zajedno pronašli nove mogućnosti za poticanje gospodarstva u Istri.

Na početku sastanka, Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj, predstavio im je trenutnu situaciju u sektoru graditeljstva u Hrvatskoj, te izuzetne rezultate koje je Holcim postigao prošle godine i poboljšao poslovanje za 34,7 milijuna kn. Naglasak je stavio na Centar za inovacije i projekte, kao ključnu promjenu, kojom Holcim otvara mogućnost stvaranja novih prihoda kroz inovativne proizvode i usluge.

U drugom dijelu sastanka Holcim je predstavio konkretne primjere suradnje s državnom i regionalnom administracijom, te potrebu za ubrzanjem upravnih procedura. Osim toga, naglasili su važnost zelene javne nabave, kojom bi se trebalo poticati korištenje lokalnih resursa jer ima višestruko pozitivan utjecaj na ekonomske cikluse na lokalnoj i regionalnoj razini kroz dodatno zapošljavanje.

Nakon sastanka posjetili su Holcimov Centar za inovacije i projekte unutar kojeg je prošle godine otvoren laboratorij za beton, te postavljen poligon za testiranje novih mogućnosti betona.

„Ponosan sam što sam posjetio najveću švicarsku investiciju u Hrvatskoj i drago mi je što je Plan „2015 Plus“ napravio pozitivan zaokret u poslovanju Holcima. Veseli me što ovdje vidim primjer dobre suradnje između lokalnih vlasti i privatnog sektora kojemu trebamo svi težiti. Vjerujem da je ulaganje u inovacije ključ uspjeha i održivog poslovanja što ste prepoznali kao svoju priliku.“, rekao je Stefan Estermann, veleposlanik Švicarske.

„Od prošle posjete napravljeni su ogromni pomaci, puno se uštedjelo, ali drago mi je što vidim da se dio ušteđenih sredstava ipak uložio u razvoj novih proizvoda i usluga. Postignuti i prezentirani rezultati potvrđuju viđenje i put koji je ova tvrtka zauzela. Čestitam Holcimu na uspjehu, ali i s druge strane znam da su potrebni novi projekti i dodana ulaganja kako bi poduzeće zadržalo pozitivan trend.
Svi djelujemo zajedno, javni i privatni sektor, bitno je da udružimo snage kako bi ojačali gospodarstvo Istarske županije. Učenjem na drugim primjerima iz naše okoline u mogućnosti smo primijeniti najbolju praksu razvijenih zemalja poput Švicarske na lokalnim projektima. Shodno tome zahvaljujem se Holcimu što nas je pozvao i povezao sa švicarskim veleposlanikom gospodinom Estermanom.“, rekao je Valter Flego, župan Istarske županije.

„Prošle smo godine zahvaljujući Planu „2015 Plus“ postigli značajni napredak u poslovanju, samostalno, bez subvencija i potpora. Kad bi državna i regionalna administracija omogućila prilike kroz zelenu javnu nabavu te stvorila poticajno okruženje za proizvodni sektor, uspjeh bi sigurno bio i veći. Međutim, umjesto omogućavanja i otvaranja novih prilika, administrativne barijere nas usporavaju. Tu moram pohvaliti pokretanje inicijative kontakt osoba za strane investicije u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Zbilja su nam pomogli u nekoliko slučajeva i zahvalni smo za postignuti rezultat. No i uz njihovu pomoć zbog spore administracije izgubili smo više milijuna kn mogućeg prihoda, što pokazuje važnost poticanja veće efikasnosti u administrativnim procedurama. Npr. kad bi se takav koncept kontakt osoba za gospodarstvo primijenio u svim županijama, moglo bi se značajno utjecati na daljnji razvoj gospodarstva.“, rekao je Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj.

Susretu su prisustvovali i načelnica Općine Raša, Glorija Paliska Bolterstein, te gradonačelnik Grada Labina, Tulio Demetlika, a nakon posjete Holcimu organiziran je i službeni prijem u Općini Raša te stručno razgledavanje Raše i kreativnog obrta Merania.

Komunikacije

Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 70.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.
Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@holcim.com, 098 299 172