U Očuri obilježen Dan zaštite okoliša

 

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša u Holcimovom je kamenolomu u Očuri održan Dan otvorenih vrata. Partneri u organizaciji bili su Varaždinska županija, Hrvatske šume i Šumarski institut u Jastrebarskom.

Tema obilježavanja Dana zaštite okoliša bila je bioraznolikost. Ivana Dukši, savjetnica za zaštitu okoliša Varaždinske županije govorila je o utjecaju kamenoloma na okoliš, te načinu na koji se taj utjecaj može smanjiti. Dalibor Štorga iz Hrvatskih šuma govorio je o standardu u održivom upravljanju šumama, te o njegovoj važnosti. Žarko Horvat, direktor industrijske ekologije u Holcimu Hrvatska istaknuo je da je Holcim još 2006. godine započeo revitalizaciju kamenoloma sadnjom 1.000 stabala crnog bora, no s obzirom da Holcim potiče bioraznolikost rodila se ideja da se u procesu revitalizacije isproba mogućnost upotrebe lokalnih biljnih vrsta. Zatim je pozvao Sanju Perić iz Šumarskog instituta, koji je vodio testno polje, da prisutnima objasni rezultate petogodišnjeg rada, nakon čega su uzvanici na licu mjesta vidjeli dobro stanje biljaka i njihov veliki prirast. Obilježavanju su također prisustvovali i pozdravili uzvanike prigodnim govorom zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Ovom prilikom obilježene su i dvije obljetnice: 20 godina Holcima u Hrvatskoj i 100 godina Holcima u svijetu. Za stogodišnjicu, u čast Holcimovim zaposlenicima, nastala je serija fotografija, koju su posjetitelji mogli pogledati. „S obzirom da su naši zaposlenici najbolji u svojem području, fotografirali su ih oni koji su najbolji na području fotografije: Marco Grob i Hiepler&Brunnier. Danas možete pogledati izabrane fotografije različitih lokacija, različitih okruženja, različitih nacionalnosti, a svi imaju isti pogon: strast za građevinskim materijalima.“, rekao je Mario Grassl, predsjednik Uprave Holcima Hrvatska.

Dio te strasti posjetitelji su mogli vidjeti u izložbi nakita od betona, koja poručuje "Materijal je važan!".
Osobnost i elegancija Cementa. Betona. Agregata. u potpunosti je kod nakita došla do izražaja. Neograničene mogućnosti materijala ovime su otkrivene svima, koji za to još nisu znali. Nevjerojatno je koliko se ljudske energije i pažnje kontinuirano usmjerava na izradu nakita, koji zapravo nije od životne važnosti. „Zamislite onda koliku pažnju i preciznost u Holcimu ulažemo u naše proizvode koji stvaraju svijet.“, završio je Grassl.

Zanimljivo pogledati kako se radilo prije sto godina, no puno je važnije da je Holcim već godinama spreman, kako za standarde bliske budućnosti, tako i one koji će vrijediti za sto godina. Revitalizacija kamenoloma uz poštivanje bioraznolikosti primjer je takvog standarda koji bi trebalo u uvesti u hrvatske propise.