Tržište prepoznalo Holcimove inovacije

 

Predstavnici Uprave Holcima te Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije danas su u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Puli predstavili rezultate poslovanja Holcima u 2015. godini i poboljšanja za zaposlenike u novom kolektivnom ugovoru.

Na konferenciji za medije u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Puli Holcim je danas predstavio rezultate poslovanja i čak 54 inicijative nazvane Plan „2015 Plus“. Zahvaljujući trudu i doprinosu svih zaposlenika Holcim je uspio ostvariti plan te nakon pet godina poslovnih gubitaka prošlu je godinu završio sa 3,6 milijuna kn dobiti. Ključni doprinos u ostvarenju tog cilja bilo je značajno smanjenje troškova na svim razinama, kako u administraciji tako i u troškovima proizvodnje. Dio ostvarenih ušteda uložen je u Centar za inovacije i projekte, tim koji je Holcimovim kupcima pružao dodatnu uslugu i na tržište u protekle dvije godine stavio 5 novih proizvoda. Kupci su to očigledno prepoznali, te je prošle godine ostvaren 9 veći prihod u odnosu na 2014. godinu iako se razina građevinskih aktivnosti u Hrvatskoj još uvijek nije značajno povećala.

„Pet novih proizvoda u dvije godine je odličan rezultat i zadovoljni smo što je tržište prepoznalo novi pristup i inovacije. Jedan od primjera je Općina Tar koja je za obnovu pješačke površine koristila propusni beton, a načelnik Općine Tar, gospodin Nivio Stojnić, rekao nam je da su mještani pozitivno reagirali jer imaju nogostup koji propušta vodu, boja istarske crvenice je svima zanimljiva i zadovoljan je da su takvim lokalnim inovativnim proizvodom uljepšali izgled Tara. Ovom mu se prilikom zahvaljujemo na povjerenju i prilici koju je dao inovacijama i nama kao lokalnom proizvođaču. Nadalje, sad kad smo ostvarili ovaj plan krećemo u osmišljavanje novih ciljeva. Naš Plan „2018 Plus“ temelji se na daljnjem povećanju prihoda kroz dodatne usluge. Troškove ćemo i dalje smanjivati, pogotovo u administraciji, jer moramo i dalje ulagati u Centar za inovacije i projekte odnosno naš tim stručnjaka koji pruža kontinuiranu tehničku podršku našim partnerima pri planiranju i izvođenju građevinskih projekata. I na kraju želio bih istaknuti da je naš najveći uspjeh što smo pokrenuli i motivirali sve zaposlenike da prepoznaju Plan „2015 Plus“ kao pozitivan izazov, i to nam je omogućilo ostvarenje rezultata kojem se prije dvije godine niti najoptimističniji nisu nadali, rekao je Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj.

„Smatram izuzetno važnim pričati o dobrim primjerima i na taj način želim utjecati na promjene u poslovnoj praksi u Hrvatskoj. Holcim je poduzeće koje je osim financijskog rezultata fokusirano i na brigu o zaposlenicima. Tako se na sjednici Nadzornog odbora prvih sat vremena govori o temi zdravlja i sigurnosti. To je znak da je ta tema stvarni prioritet, a ove godine krenuli su u daljnja poboljšanja i osnovali Tim za zdravlje i sigurnost. Osim toga, iako su administraciju u prošle dvije godine smanjili za 18 zaposlenika, istovremeno su zaposlili 43 nova radnika, a prema novom kolektivnom ugovoru ove se godine masa plaća povećala za 1 milijun kn. U trenutku u kojem u Hrvatskoj svi govore o efikasnosti, u Holcimu smo dogovorili da postotak povećanja plaće radnika ovisi o ocjeni učinka radnika.“, rekao je Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

I na kraju Holcim je naglasio kako se, u budućnosti i novim izazovima za Centar za inovacije i projekte, nada i zelenoj javnoj nabavi temeljenoj na kružnom gospodarstvu u kojoj će se odabirati lokalni proizvodi, reciklirani građevinski materijal i proizvodi sa manjim udjelom CO2.


Srdačan pozdrav,
Holcim

* * * * * * *
Holcim Hrvatska je dio LafargeHolcim Grupe, koja zapošljava 115.000 radnika u više od 90 zemalja diljem svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.

Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.

* * * * * * *
Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@lafargeholcim.com, 098 299 172