Na natječaj održive gradnje pristiglo 6065 prijava

Na Holcim Awards, 2 milijuna dolara vrijedan natječaj za projekte i vizije održive gradnje, stiglo je 6065 prijava iz 146 zemalja. Iz Hrvatske su se prijavila 23 projekta, od kojih je 15 ispravno ispunjeno (13 projekata u glavnoj kategoriji, a 2 projekta u kategoriji „Sljedeće generacije“).

Natječaj Holcim Awards provodi se paralelno u pet zemljopisnih regija. Najveći broj prijava primljen je iz Latinske Amerike (29 ), slijede Azija i Pacifik (27 ), Europa (25 ), Sjeverna Amerika (10 ) i regija Bliskog Istoka i Afrike (8 ). Najznačajniji porast sudionika registriran je u Sjevernoj Americi (+73 ), najveći broj prijava u glavnoj kategoriji je iz regije Azije i Pacifika, a najviše je studentskih vizija u kategoriji “Sljedeća generacija“ prijavljeno u Latinskoj Americi.

Iz zemalja regije iz Srbije je prijavljeno 13 ispravno popunjenih projekata (11 u glavnoj kategoriji, a 2 projekta u kategoriji „Sljedeće generacije“), iz BiH 2 projekta, oba u glavnoj kategoriji, iz Slovenije 3 (jedan u glavnoj kategoriji, a 2 u kategoriji „Sljedeće generacije“), te iz Makedonije jedan projekt u glavnoj kategoriji.

Formalnu provjeru svih potpuno završenih prijava obavit će phase eins, tvrtka za arhitekturu i urbani dizajn iz Berlina. Nakon toga će važeće prijave biti predstavljene nezavisnom žiriju u onoj regiji u kojoj će se projekt izgraditi, odnosno za studentsku kategoriju u regiji u kojoj je projekt zamišljen. Svaki će ocjenjivački sud razmotriti između 150 i 550 detaljnih prijava s podtemama graditeljstva i niskogradnje, krajolika, urbanog dizajna i infrastrukture, te materijala, proizvoda i građevinske tehnologije.

Žiri - panel međunarodnih stručnjaka

Zasjedanje žirija bit će na sveučilištima koji su partneri zaklade Holcim Foundation for Sustainable Construction, a predsjednici žirija su: Jürgen Mayer H. - osnivač tvrtke J Mayer H Architects (za regiju Europe); Mohsen Mostafavi - dekan, Harvard University Graduate School of Design (za regiju Sjeverne Amerike); Carolyn Aguilar-Dubose - dekanica, odsjek za arhitekturu sveučilišta Universidad Iberoamericana (za regiju Latinske Amerike); Hashim Sarkis – direktor tvrtke Hashim Sarkis Studios (za regiju Afrike i Bliskog Istoka); te Wowo Ding – dekan škole arhitekture sveučilišta, Nanjing University (za regiju Azije i Pacifika).

Žiri će projekte ocjenjivati koristeći 5 kriterija pomoću kojih će u svakom projektu ispitati doprinos održivoj gradnji kroz široki spektar tema uključujući ekološki, socijalni i ekonomski utjecaj, zatim kontekstualni i estetski utjecaj, te inovativnost i prenosivost pristupa. Popis članova svakog člana žirija dostupan je na: www.holcimawards.org/jury

Slavimo najbolje projekte diljem svijeta

Pobjednici će biti obaviješteni čim odluke žirija budu važeće. Rezultati regionalnih natječaja Holcim Awards bit će objavljeni na svečanostima krajem 2011. u Milanu, Washingtonu, Buenos Airesu, Casablanci i Singapuru te dostavljeni svim sudionicima. Daljnje informacije o sljedećim koracima natječaja kao i o prva dva ciklusa natječaja Holcim Awards dostupne su na: www.holcimawards.org

Global Holcim Awards 2012

Dobitnici zlatne, srebrne i brončane nagrade iz svake od pet regija, tim su izborom kvalificirani za globalnu nagradu Holcim Awards 2012. Procjenu tih projekata, te odluku o najboljim projektima donijet će sljedeći žiri: Aaron Betsky, direktor Cincinnati Art Museum, Mario Botta, predsjednik u Mario Botta Architetto; Yolanda Kakabadse, predsjednica WWF International i predsjednica savjetodavnog odbora Fundación Futuro Latinoamericano; Julia Marton-Lefèvre, generalna direktorica IUCN; Rahul Mehrotra, predsjednik u Rahul Mehrotra Associates; Enrique Norten, predsjednik i osnivač TEN Arquitectos; Hans-Rudolf Schalcher, profesor em. za planiranje i upravljanje u graditeljstvu na ETH Zurich; Werner Sobek, direktor instituta ILEK (Institute for Lightweight Structures and Conceptual Design) na Sveučilištu u Stuttgartu i Rolf Soiron, predsjednik Holcima Ltd.

_____________________

Holcim Awards za održivu gradnju
Natječaj Holcim Awards potiče arhitekte, planere, inženjere, vlasnike projekata i studente da podijele svoje projekte i vizije koje nadilaze konvencionalne predodžbe o održivoj gradnji. Natječaj je inicijativa švicarske zaklade Holcim Foundation for Sustainable Construction. Zaklada promovira održive odgovore na tehnološka, ekološka, socioekonomska i kulturna pitanja koja utječu na gradnju. Podržan je od strane Holcima Ltd., jednog od vodećih svjetskih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak, šljunak), betona, asfalta, te usluga. Holcim Grupa ima većinske i manjinske udjele u oko 70 zemalja svih kontinenata.

Holcim Foundation usko surađuje s vodećim tehnološkim fakultetima. Partnerski fakulteti su: švicarski Federalni institut za tehnologiju (ETH Zürich), Švicarska; Massachusetts Institut za tehnologiju (MIT), SAD; Sveučilište Iberoamericana (UIA), Meksico; Škola arhitekture u Casablanci (EAC), Maroko i Indijski Institut tehnologije (IIT Bombay), Indija. Dodatno zaklada surađuje sa: sveučilištem Tongji (TJU), Kina; sveučilištem São Paulo (USP), Brazil; i sveučilištem Witwatersrand (Wits), Južna Afrika.