Holcim – ponosni sudionik projekta Japanski vrt u Rijeci

 

U ponedjeljak, 10. lipnja 2013., otvoren je Japanski vrt “Pokret naprijed i mir”, u dvorištu Osnovne škole Vežica u Rijeci.

Nositelji ovog jedinstvenog projekta, započetog 2010. godine su Rotary klubovi Sveti Vid iz Rijeke i Tokyo Tsuki iz Japana te Osnovna škola Vežica, a u njegovoj je realizaciji sudjelovao čitav niz tvrtki, među kojima i tvrtka Holcim (Hrvatska) d.o.o.


Holcim je u projektu Japanskog vrta sudjelovao donacijom specijalnog betona u boji od kojega su izgrađeni brojni elementi samoga vrta. Riječ je o vrlo delikatnoj građevinskoj tehnici izvedbe gradnje u betonu, budući da su spomenuti detalji izrađeni u četiri nijanse smeđe boje. Kako bi se one postigle, u uobičajenu smjesu Holcimovog betona dodavani su praškasti pigmenti i to crne, crvene i žute boje, u različitim kombinacijama i doziranjima. Posebnost ovoga betona je velika dekorativnost koja se postiže odmah nakon lijevanja zadanih formi te ne zahtijeva dodatno bojanje.

 

Projekt ovoga, po mnogočemu posebnog vrta potpisuje poznati japanski arhitekt Hayato Isoa, koji je osobno nadzirao određene faze radova, a kako bi mu omogućili da svoju ideju što preciznije i vjernije prenese u djelo, Holcimovi su stručnjaci proveli brojna testiranja i konzultacije. Tako je, kroz posve individualni pristup kojega ova tehnika pruža, postignut zadivljujući učinak oblika i boje koji ovom vrtu, uz biljke i raslinje daje poseban karakter.Koncept hortikulturalnog uređenja  temelji se na japanskoj tradiciji s kraja 16. i početka 17. stoljeća, a karakterizira ga  prisutnost čvrstih i postojanih kamenih blokova te činjenica da je vrt zapravo u službi ceremonije čaja. Osim tipičnog japanskog raslinja i biljaka, u ovom je vrtu zastupljeno i lokalno, mediteransko bilje, a tu je i šetnica te kućica za čaj i vodopad s jezercem.


* * * * * * *
Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 80.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.
Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.
* * * * * * *

Za komunikacije Holcima Hrvatska: Petra Švarc, 098 348 342, petra.svarc@holcim.com