Holcim nastavlja borbu protiv korupcije

 

Danas je u Zagrebu održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni projekti koji su dobili financijska sredstva u okviru ovogodišnjeg natječaja za sponzorstva tvrtke Holcim (Hrvatska) d.o.o. Natječaj je, kao i prošle godine, u cijelosti bio posvećen borbi protiv korupcije.

Među šezdesetak projekata, koliko ih je ove godine pristiglo na natječaj, odabrano je sedam najkvalitetnijih, a njihovi su nositelji: DIM - Udruga za građansko obrazovanje i društveni razvoj, e-student - financijski klub, Radio 101, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu - H-alter, Udruga za promicanje filozofije za djecu - Mala filozofija, Udruga za razvoj radijskih programa - Radio mreža i Transparency International Hrvatska.

"Holcim je društveno odgovorno poduzeće i zbog toga želimo djelovati na jačanju institucija civilnog društva kao korektora i usmjerivača javnom sektoru pri kreiranju javnih politika. Očekivati da netko drugi to odradi umjesto nas, možda je oportuno, ali nije odgovorno. Ni prema nama samima, niti prema budućim generacijama", rekao je Žarko Horvat, Holcimov direktor industrijske ekologije.

Prema riječima Zorislava Antuna Petrovića, predsjednika Transparency Internationala Hrvatska koji se na natječaj prijavio projektom "Transparentnošću protiv korupcije - imamo pravo znati 2010.!", temeljni preduvjet za suzbijanje korupcije je otvorenost rada tijela javne vlasti, odnosno pristup informacijama. "Na taj se način omogućava najdjelotvornija kontrola rada - kontrola javnosti. Upravo stoga smo se odlučili prijaviti s projektom edukacije građana ostvarivanju njhovog prava na pristup informacijama. Educirani građani daleko bolje mogu ostvarivati svoja prava i ujedno uspješnije komunicirati s tijelima javne vlasti kako bi se postigao zajednički cilj, a to je viša kvaliteta života", zaključio je.

S njim se složio i predsjednik H-altera - Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, Toni Gabrić. Rekao je kako je jedan od motiva njihovog sudjelovanja na ovom natječaju situacija oko Zakona o pravu na pristup informacijama, koji je jedan od glavnih pravnih alata za suzbijanje korupcije. "Zakon se mijenja na brzinu, bez predviđenih dodatnih financijskih sredstava za njegovu primjenu. Ta tema nam je, s obzirom da smo udruga novinara, vrlo zanimljiva, a prošle godine smo provodili i projekt "Pravo novinara na pristup informacijama".

"Za razliku od američkih građana, koji su svoju želju za promjenom uobličili sloganom 'Da, mi možemo!', naš bi slogan mogao glasiti 'Mi znamo da hoćemo!'. To je suština društveno odgovornog poslovanja i hvala svima koji su to prepoznali", zaključio je Žarko Horvat.