Holcim kupio tvrtke Učka Mineral i Učka Kamen

 

Zagreb


Holcim (Hrvatska) d.o.o. stekao je 22. siječnja 100 udjela u tvrtkama Učka Mineral d.o.o. i Učka Kamen d.o.o. Obje posluju u Istri, u kamenolomu "Šumber" (otprilike 10 km sjeverno od Labina).

Kupnja te dvije tvrtke dio je Holcimove strategije da kupcima na tržištima Istre i Rijeke pruži što bolju i bržu uslugu. Tako je trenutno Holcim na navedenim tržištima prisutan s pet vrsta cementa, transportnim betonom iz jedne tvornice betona u Plovaniji i dvije u Rijeci, te agregatima iz Plovanije i sad Šumbera.Eksploatacija kamena se u Šumberu vrši već skoro 40 godina. Prije 10-tak godina tadašnja tvrtka Učka d.d. našla se u financijskim teškoćama i sa starom tehnologijom. Uspješno provedenom privatizacijom, u proteklih deset godina kamenolom u Šumberu u cijelosti je rekonstruiran i moderniziran u što su novi vlasnici uložili oko 50 milijuna kuna. Najveća investicija u proteklih deset godina bila je izgradnja novog pogona za proizvodnju visokokvalitetnog kamenog brašna. Time je Učka Kamen d.o.o. postala jedan od vodećih proizvođača ove sirovine u Hrvatskoj, koja se upotrebljava u proizvodnji stočne hrane, kemijskoj i farmaceutskoj industriji, kod procesa odsumporavanja, proizvodnji asfalta i u poljoprivredi. Danas je Učka Kamen dosegla stupanj razvoja na kojem, bez strateškog povezivanja, teško može očekivati veći rast, te su stoga vlasnici procijenili da će se brže razvijati u sustavu kao što je Holcim.Zahvaljujući iskustvu uspješne integracije dva kamenoloma (Očura i Plovanija) u protekle dvije godine, već je napravljen detaljan plan potpune integracije novih dviju tvrtki u Holcim. Sjedište tvrtke bit će iz Labina premješteno u Šumber, predsjednik Uprave bit će Albert Szabo, a članovi Uprave Denis Zupičić, financijska direktorica u Holcimu Hrvatska i Siniša Košćak, direktor agregata u Holcimu mineralni agregati.Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 90.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.

* * * * * * *
Komunikacije Holcima Hrvatska, Julija Škoro, telefon: 01 655 40 33, mobitel: 098 299 172julija.skoro@holcim.com (www.holcim.hr)