Holcim i u 2016. ostvario rast prihoda

 

Na konferenciji za medije u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Puli, Holcim je u srijedu 1.3. objavio rezultate poslovanja za 2016. godinu. Ostvaren je rast prihoda od 7 u odnosu na prošlu godinu, uglavnom kroz povećanje količina za izvoz. Na domaćem tržištu i dalje je prisutan stalni pritisak na smanjenje cijena, što nije održivo.

Nova predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj, Virna Višković Agušaj, financijska direktorica Denis Zupičić i direktorica ljudskih potencijala Marjana Bonaca, predstavile su u srijedu, 1.3. u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Puli rezultate poslovanja Holcima u Hrvatskoj u 2016. godini.

Ključni rezultat bio je povećanje prihoda od 7 u odnosu na 2015. godinu. To je povećanje prihoda ostvareno uglavnom kroz izvoz. Troškovi su zahvaljujući stalnom fokusu smanjeni na svim razinama. Likvidnost je zadržana na visokoj razini uvelike zahvaljujući odličnom rezultatu Holcimovog tima za naplatu potraživanja, koji je uspio istovremeno naplatiti otpisana potraživanja od 5,8 milijuna kn i bitno unaprijediti starosnu strukturu potraživanja.

„Nažalost, na domaćem tržištu i dalje postoji stalni pritisak na smanjivanje cijena, tako da je sav trud kojeg smo uložili kao tim zapravo mogao imati i puno bolji učinak. Takva situacija u kojoj se traži samo najniža cijena jednostavno više nije održiva. Svaki zaposlenik želi biti pošteno plaćen za svoj posao, kako oni u proizvodnji, oni u graditeljstvu, tako i oni u uslugama, stoga je vrijeme da svi u građevini počnemo razmišljati održivo i gradimo ponude na realnim cijenama.“, rekla je Denis Zupičić, financijska direktorica Holcima u Hrvatskoj.

„Osim rezultata kojeg postižemo, izuzetno nam je važan način na koji to ostvarujemo. Zato su zdravlje i sigurnost na radu Holcimov prioritet, a radimo i na raznim područjima motivacije zaposlenika. Već dugi niz godina gradimo kulturu sigurnosti i s ponosom mogu reći da prošle godine nismo imali niti jednu ozljedu na radu sa izgubljenim vremenom. Ove godine pokrenuli smo program brige o zdravlju te ugovorili policu dodatnog zdravstvenog osiguranja za sve zaposlenike.“, rekla je Marjana Bonaca, direktorica ljudskih potencijala.

Prosječna bruto mjesečna plaća zaposlenika na kolektivnom ugovoru Holcima u Hrvatskoj u 2016. godini bila je 9.421 kn. Više od polovice zaposlenika ima srednjoškolsko obrazovanje ili prekvalifikaciju, jedna trećina fakultetsko obrazovanje, dvoje su magistri znanosti i jedna doktorica znanosti. Ideje i izvanredne doprinose zaposlenika Holcim nagrađuje Zlatnim kartama, a prošle su godine dodijelili 102 Zlatne karte.

„Rad svih naših stručnjaka kroz Centar za inovacije i projekte rezultirao je sa 6 novih proizvoda i 3 grupe usluga. Na jesen smo tržištu predstavili Majstor cement, kojeg građevinari zajedno sa vrećom stave u miješalicu. Takvo inovativno pakiranje postaje dio betona, smanjuje se količina otpada i rad postaje jednostavniji. Nadalje, započeli smo testiranje samočistećeg beton za koji smo mi i naši stipendisti, studenti Dominik Načinović i Lena Vozila, koji su radili na projektu, dobili zlatnu medalju na sajmu inovacija u Kini. Prošle smo godine dobili i akreditaciju za ispitivanja betona i agregata prema 12 metoda koja radimo u Laboratoriju za beton i agregat, a trenutno spremamo proširenje na nove metode ispitivanja. Trudimo se standard u građevini podignuti na novu razinu i ovom se prilikom zahvaljujemo svim našim vjernim kupcima i partnerima.“, rekla je Virna Višković Agušaj, nova predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj, a također i direktorica za razvoj i inovacije u LafargeHolcim klasteru pet zemalja srednje i istočne Europe.


Srdačan pozdrav,


Holcim

* * * * * * *
Holcim Hrvatska je dio LafargeHolcim Grupe, koja zapošljava 100.000 radnika u više od 90 zemalja diljem svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.

Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.
* * * * * * *