„ELEMENTI ODRŽIVE GRADNJE“&ltp&gt Mini simpozij o zelenoj gradnji

 

U srijedu, 12.02.2014. od 13.00 do 17.00 sati u dvorani dvorani Županijske komore (HGK), Carrarina 5 u Puli, održao se 5. Mini simpozij o zelenoj gradnji pod temom „Elementi održive gradnje.“ Mini simpozij održao se u suradnji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju (HSZG) i Društva arhitekata Istre/Società architetti dell'Istria i HGK, Županijske komore Pula.

S početkom u 13.00, pozdravne govore održali su gđa. Jasna Jaklin Majetić, Predsjednica županijske komore Pula i g. Dino Krizmanić, član predsjedništva DAI/SAI. Nakon pozdravnog govora, gđa. Dubravka Nižetić, Voditeljica ureda HSZG predstavila je Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Zelene programe savjeta. O Međunarodnim certifikatima zelene gradnje – LEED, BREEAM, DGNB nešto više rekao je g. Lovro Bauer iz tvrtke Fabrika Arhitekti d.o.o

Predavanjima o zelenoj gradnji predstavile su se tvrtke članice Hrvatskog saveza za zelenu gradnju: o Prozorskim sustavima za niskoenergetske i pasivne objekte predavanje je održao Marijan Brlečić iz tvrtke Gealan d.o.o. O Elementima održive gradnje predavanje je održao Sandro Vlačić iz tvrtke Holcim (Hrvatska) d.o.o, dok nam je o PVC i WPC proizvodima, elementima održive gradnje predavanje održao Tomislav Lijović iz tvrtke Inoutic/Deceuninck d.o.o. O Sanaciji višestambenih zgrada povezanim sustavima za vanjsku toplinsku izolaciju više nam je rekao Miljenko Minković iz tvrtke ITV Murexin d.o.o. O Obnovi fasade i zaštite od požara govorio je Goran Šinko iz tvrtke Rockwool d.o.o.

Njemački proizvođač sustava za prozore i vrata iz energetski učinkovitih materijala, tvrtka Gealan d.o.o. predstavila je svoje inovativne tehnologije za izradu prozora i vrata koji zadovoljavaju stroge standarde za ugradnju na niskoenergetske i pasivne objekte. Uštedu energije i energetski učinkovitu gradnju je nemoguće sprovesti, a da se ne spominju građevinski elementi kao što su prozori i vrata. Veliki dio vanjske ovojnice fasade objekata čine upravo prozori koji su samim time i bitan čimbenik u potrošnji ili uštedi energije. Primjenom današnjih tehnologija i inovacija na tržištu su dostupni prozori koji mogu zadovoljiti i najstrože niskoenergetske standarde, a upravo te inovacije omogućuju da su takvi prozori i cjenovno prihvatljivi na našem tržištu.

Sandro Vlačić iz tvrtke Holcim (Hrvatska) d.o.o, koji je ujedno i član upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, održao je predavanje o lokalnim resursima i njihovim utjecajima na koncept održivosti. Naime, analizirajući utjecaj građevine na okoliš kroz cijeli životni vijek, može se zaključiti da odabir građevinskih materijala, cjelokupnih rješenja kao i njihova proizvodnja imaju značajni utjecaj. U tom kontekstu, Vlačić je naglasio prednost odabira lokalnih resursa, te najavio početak rada Holcimovog Centra za inovacije i projekte koji će biti usmjeren na nove proizvode i usluge, kao što su npr. biciklističke i pješačke staze od valjanog betona. Na kraju, pozvao je prisutne da se prijave na Holcimov natječaj za projekte održive gradnje, koji je otvoren do 24. ožujka.

Tvrtka Inoutic / Deceuninck d.o.o. prezentirala je aspekte održivosti PVC stolarije i pokazala primjenu WPC proizvoda Twinson. Prozori su kroz povijest prošli mnoge zahtjeve tržišta od prvotne potrebe za svjetlom do modernih PVC prozora koji ispunjaju zahtjeve današnjih vrijednosti „Smjernica za toplinsku izolaciju - EnEv“. Zamjenom starih prozora novim PVC prozorima dolaze do značajne uštede troškova grijanja a time i do velike uštede ispuštanja CO2. WPC proizvodi Twinson su proizvodi od drveno-plastičnog kompozitnog materijala namjenjeni za podne i zidne obloge koji posjeduje PEFC certifikat – održivo upravljanje šumama. Široka paleta proizvoda Twinson nudi rješenje za sve zahtjeve, te uz moderan izgled, raznolikost boja posjeduje i višegodišnje jamstvo.

50 stambenih jedinica u Hrvatskoj izgrađeno je prije 1975., a 80 navedenih zgrada su slabo ili u potpunosti toplinski neizolirane. Velik broj zgrada zbog postojećeg stanja žudi za sanacijom (otpadanje fasade, vlaga i sl.). Miljenko Minković iz tvrtke ITV Murexin d.o.o. predstavio je u svom dijelu predavanja karakteristike i smjernice za izvedbu Murexin povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju čijom se ugradnjom postižu višestruke koristi od uštede na troškovima energije, stvaranja povoljne mikroklime prostora, produljuje se vijek trajanja građevine, te istodobno pozitivno utječe na zaštitu okoliša
Tijekom predavanja Goran Šinko iz tvrtke Rockwool d.o.o. je predstavio karakteristike i smjernice za izvedbu povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju s kamenom vunom (ETICS) čime se sprječava gubljenje topline. Odnosno, uštede energije i troškovi grijanja i hlađenja koji se mogu postići pri obnovi. Cilj predavanja bio je podizanje svijesti o energetskoj učinkovitosti, ali i o pozitivnim utjecajima na okoliš. Istaknuto je i da je zgrade neophodno izolirati ne samo u hladnim nego i u područjima s mediteranskom klimom gdje je najveće opterećenje energetskog sustava u ljetnim mjesecima.