7. Hrvatski forum o održivoj gradnji u znaku energetske obnove zgrada

 

Energetska obnova 200 zgrada u javnom sektoru RH te 87 zgrada u vlasništvu Grada Zagreba projekti su kroz koje bi se mogle pokrenuti značajne građevinske aktivnosti i investicije. Zaključak je to 7. Hrvatskog foruma o održivoj gradnji, održanog u subotu, 30. studenog, na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. Forum su zajednički organizirali tvrtka Holcim (Hrvatska) d.o.o. i Građevinski fakultet, a ovogodišnje je izdanje održano pod sloganom „Zašto projekti spavaju?“.

Predstavljajući program energetske obnove zgrada u javnom sektoru RH, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir rekao je kako sve države članice EU, od 1. siječnja 2014. imaju obvezu svake godine obnoviti 3 površine poda grijanih ili hlađenih prostora u vlasništvu i korištenju središnje vlasti. Ovim će programom u razdoblju od 2014. do 2015. biti energetski obnovljeno ukupno 200 zgrada u vlasništvu države, što bi moglo pokrenuti investicije u vrijednosti od 400 milijuna kuna. Osim toga, potrošnja energije u obnovljenim zgradama bit će smanjena za 30 do 60 , a emisije CO2 za približno 20.500 tona godišnje. Ovaj će program ujedno poslužiti i kao podloga za izradu dugoročnog programa obnove zgrada javnog sektora do 2020. godine.

U okviru projekta ZagEE – Zagreb energetski efikasan grad koji je započeo u travnju ove godine, a potrajat će do 2016., bit će energetski obnovljeno 87 zgrada u vlasništvu Grada Zagreba, najvećim dijelom zgrade vrtića, osnovnih i srednjih škola te domovi za starije i nemoćne, domovi zdravlja i zgrade gradske i mjesne uprave i samouprave. Rekao je to pročelnik Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba Marijan Maras. Dodao je kako je još jedan važan cilj ovoga projekta moderniziranje sustava javne rasvjete koji je dotrajao, neučinkovit i nije u skladu sa Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja.

U sklopu Foruma održana je i panel diskusija pod naslovom „Zašto projekti spavaju“ u kojoj su, među ostalima sudjelovali Denis Čupić, predsjednik Hrvatske udruge developera pri HUP-u, Julije Domac, ravnatelj agencije REGEA te prof. dr. sc. Ivana Banjad Pečur predstojnica Zavoda za materijale Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Kao jedna od glavnih prepreka uspješnoj realizaciji građevinskih projekata istaknut je sustav javne nabave te zaključak kako su najjeftinije ponude gotovo uvijek i najlošije. Osim toga, sudionici rasprave su zaključili kako je od posebne važnosti preuzimanje odgovornosti za postignutu energetsku učinkovitost od strane izvođača, što do sada u nas nije bio slučaj.

U drugom dijelu Foruma predstavljen je i aktualni ciklus globalnog natječaja za projekte održive gradnje Holcim Awards koji je za prijave otvoren sve do ožujka iduće godine, a ukupni nagradni fond iznosi 2 milijuna USD.

Ovogodišnje izdanje Foruma održano je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH Ive Josipovića, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Gradonačelnika Grada Zagreba, a sudionicima skupa dodijeljeno je 7 bodova u skladu s „Pravilnikom o stručnom ispitu te upotpunjavanju i usavršavanju znanja osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja i graditeljstva“.

Detaljnije informacije možete pronaći na www.holcim.hr.

-----------------------------------------------------------------------------
Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 80.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.
Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.

-------------------------------------------------------------------------------
Za komunikacije Holcima Hrvatska: Petra Švarc, 098 348 342, petra.svarc(at)holcim.com