12. Građanski sat održan u Koromačnu

 

Jučer poslijepodne, Holcim je za stanovnike lokalne zajednice oko Koromačna održao Građanski sat. Na tom dvanaestom sastanku sudjelovalo je 9 stanovnika lokalne zajednice i 7 predstavnika Holcima.

Dobrodošlicu je prisutnima poželio Mario Grassl, predsjednik Uprave, te rekao par riječi o Holcimu  u Hrvatskoj, proizvodima i referencama. Nakon toga je, Virna Višković Agušaj, tehnička direktorica, predstavila aktivnosti tvornice na temu zaštite na radu, te brojnih dovršenih unapređenja. Obavijestila je prisutne da će se ove godine nastaviti revitalizacija u površinskom kopu, tijekom koje će se zasaditi 100 stabala masline.

Vesna Šumberac, direktorica tvrtke ecorec, napravila je sažetak o zamjenskim gorivima koji se koriste tijekom proizvodnje cementa u Koromačnu s naglaskom na gorivo iz otpada. Žarko Horvat obavijestio je sudionike da su predstavnici istarskog i primorsko goranskog centra za gospodarenje otpadom posjetili tvornicu, jer su u fazi projektiranja željeli pogledati tehničke karakteristike Holcimovog sustava.

Nenad Juretić, direktor prodaje cementa rekao je kako su protekle tri godine izuzetno teške za građevinsku industriju, te da je od 2008. tržište smanjeno za 40 . Veliki napori se stoga ulažu u razvoj novih proizvoda, a osim toga nije važno samo prodati, već se puno vremena ulaže u naplatu potraživanja. Bez obzira na tešku situaciju, plaće radnicima i obveze redovito se plaćaju.

„Holcimovi zaposlenici imaju znanja i vrijedne ruke. Željeli bismo kroz volontiranje tim znanjima i rukama doprinijeti udrugama i lokalnoj zajednici, pa vas pozivamo da nam predložite aktivnosti.“ rekao je Žarko Horvat, te zatim pozvao prisutne stanovnike da postave pitanja i daju komentare.

Pitanja građana bila su vezana uz obnovu krova društvenog doma, pretovar klinkera kad vjetar puše prema naselju, brzinu kretanja kamiona i postavljanje ležećih policajaca, te označavanje pješačkog prijelaza. Dogovorena je zajednička akcija čišćenja plaža i postavljanje kontejnera za otpad. Jedan od prijedloga bio je da se organizira delegacija građana, koja bi mogla češće i detaljnije razgovarati s predstavnicima Holcima jer je sad bilo puno informacija. Listu svih akcija Holcim će tijekom idućeg tjedna staviti na oglasne ploče u Koromačnu.

I na kraju, Holcimovci su naglasili kako nije potrebno čekati ovakvu priliku, stanovnici se uvijek mogu obratiti s komentarima i pitanjima.

--------------------------------------------------

Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 80.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.

Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.
* * * * * * *
Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, 052 876 802, 098 299 172, julija.skoro(at)holcim.com