Innovation Norway odobrio Holcimu sufinanciranje opreme za niskougljične cemente

 

Objava za medije

 

 

 

Image
socialni-dialog-dostojno-delo_travel-support1.png

Projekt je podržan sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia.

 

 

Holcimova tvornica cementa u Koromačnu dobila je financijsku potporu od 3,3 milijuna kn za proizvodnju niskougljičnih vrsta cementa. Potporu je dodijelio Innovation Norway, organizacija koja upravlja poslovnim programom “Business Development and Innovation Croatia”, koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Glavni cilj programa je stvaranje dodane vrijednosti i održivog rasta u hrvatskim tvrtkama. Naziv projekta s kojim se Holcim prijavio na natječaj je „Razvoj novih vrsta cemenata s nižim ugljičnim otiskom“.

 

Prema zakonodavnom okviru Europske unije koji potiče dekarbonizaciju Europe do 2050. godine, u sljedećih nekoliko godina bit će potrebno potaknuti ulaganja u brojne tehnologije kojima će se smanjiti emisije CO2 odnosno ugljični otisak. Osim toga, Zeleni plan Europske unije predviđa kvalitetnije upravljanje prema hijerarhiji postupanja s otpadom, koja potiče korištenje otpada ili nusproizvoda jednog industrijskog procesa u stvaranju i proizvodnji nekog novog proizvoda. To je omogućeno i europskom normom za proizvodnju cementa, koja se primjenjuje i u Hrvatskoj.

 

TZ Rasa fotograf Mateo Gobo web
 

„Trenutno naša tvornica u Koromačnu ima tehnološko ograničenje u doziranju mineralnih dodataka i zato smo ovim projektom predvidjeli unapređenje te tehnologije. Novi uvjeti, nakon što provedemo ovaj projekt, omogućit će nam veću upotrebu mineralnih dodataka. Inače, mineralni dodaci u cementu imaju trostruku korist: s jedne strane stvaraju se različite karakteristike u cementu kako bi se zadovoljili zahtjevi različitih vrsta gradnje. S druge strane povećava se korisna upotreba već postojećih resursa i smanjuje upotreba prirodnih. Kao rezultat toga, treća korist je da se na taj način smanjuje udio klinkera u cementu, odnosno ugljični otisak.“, rekao je Nikola Kovačević, direktor Holcimove tvornice cementa.

 

Cilj projekta je povećanje konkurentnosti uz istovremeno smanjenje emisija CO2, manja potrošnja električne energije i manje emisije prašine. Tijekom projekta Holcim treba izgraditi zatvoreno skladište mineralnih dodataka i novi transportni sustav za njihovo doziranje te započeti proizvodnju dvije nove vrste cementa manjeg ugljičnog otiska.

 

Cijeli projekt vrijedan je oko 9,6 milijuna kn, od čega će 35% ili oko 3,3 milijuna kn biti podržano sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia, uz uvjet da Holcim dokaže kako je cjelokupni projekt vodio prema pravilima tog financijskog mehanizma. Projekt započinje 1.10. ove godine, a zbog složenosti trajat će do 31.7.2023.

 

Srdačan pozdrav,

Holcim (Hrvatska) d.o.o.

 

* * * * * *

Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, u Hrvatskoj poslujemo na 11 lokacija u 6 županija i zapošljavamo 280 radnika.

Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@holcim.com, 098 299 172

 

 

Kontakt

Direktorica održivosti