Holcim uložio 600.000 kuna u siguran rad na visini

Tekst: Petra Švarc


Zdravlje i sigurnost na radnome mjestu danas su sastavni dio poslovnog života i aspekti su to kojima je potrebno posveti sve više pozornosti u svakodnevnom obavljaju radnih zadataka. Poslodavci ulažu velike napore kako bi svojim zaposlenicima pružili što sigurnije uvjete rada, što kvalitetniju opremu za rad, ali i kako bi ih osposobili i educirali za specifične, često i vrlo opasne poslove koje obavljaju.

Primjerice proizvodni pogoni i radna oprema iz koje proizlaze mehaničke opasnosti te opasnosti internog transporta, aktivnosti dizanja i podupiranja tereta, rad s električnom energijom te radovi na visini koji uključuju i rad iz podiznih platformi, samo su neke od visokorizičnih aktivnosti. Takve se aktivnosti moraju provoditi uz pravilne kontrolne mjere koje, između ostalog, uključuju ispravnu i adekvatnu opremu za rad te razvijene kompetencije radnika za rad na siguran način.

 

Cilj: nula ozljeda na radu

Među gore spomenutim aktivnostima svakako se ističe rad na visini, ili drugim riječima, rad na bilo kojem mjestu s kojega bi radnik, bez rada uz adekvatne kontrolne mjere za zaštitu od pada, mogao pasti s visine i pretrpjeti ozljedu na radu, a moguće su i nesreće sa smrtnim ishodom. Tu se ubraja svaki rad iznad razine tla, rad na povišenim pozicijama (primjerice iznad radnog vozila ili iznad radne opreme spremnika ili iznad raznih utovarnih rampi), rad na području gdje postoji opasnost od pada u dubinu te rad na ljestvama, cisternama, silosima, skelama, kranovima i slično.

A gotovo svi navedeni poslovi dio su radne svakodnevice brojnih zaposlenika u tvrtki Holcim, na svim njezinim lokacijama na kojima posluje u Hrvatskoj. Holcim Grupa, na globalnoj razini, a tako i u Holcimu u Hrvatskoj, teži rezultatu od nula ozljeda na radu te stoga sustavno rade na godišnjim planovima poboljšanja zdravlja i sigurnosti svih mjesta rada što uključuje i stalni razvoj kompetencija svih zaposlenika.

Tako je, između ostalog, definiran program upravljanja kritičnim kontrolama, odnosno listama obaveznih aktivnosti koje svaka proizvodna lokacija mora imati, kako bi se spriječile ozljede na radu. Program upravljanja uključuje osam rizičnih područja rada u proizvodnim procesima, a jedan od njih je i implementacija i sustavna provjera kritičnih kontrola za sprečavanje pada s visine.

 

Značajna ulaganja u sigurnost zaposlenika

Napori što ih ova tvrtka ulaže u ovaj važan cilj, podrazumijevaju i specifičnu opremu te razvoj relevantnih kompetencija zaposlenika. Oprema podrazumijeva sidrišta, osobnu zaštitnu opremu s pojasom i priveznu opremu, dok se kompetencije odnose na edukaciju svih zaposlenika koji obavljaju poslove na visini. U posljednje dvije godine, samo u te aspekte sigurnog rada na visini, Holcim je uložio više od 600 tisuća kuna.

Posljednja u nizu edukacija održana je krajem prosinca, u organizaciji zagrebačke tvrtke Vertiko, na njihovom poligonu, specijaliziranom upravo za ovakvu obuku za rad na visini, a tu je obuku završilo ukupno 105 Holcimovih zaposlenika, iz sva tri segmenta poslovanja – cementa, betona i agregata.

Među polaznicima bio je i Adriano Pastorčić, koji u Holcimovom kamenolomu u Šumberu radi od 2002. godine.

 

S obzirom da proizvodimo više vrsta specijalnih proizvoda namijenjenih građevinskoj industriji i industriji proizvodnje stočne hrane, imamo silose koji su visoki oko 25 metara i na kojima se obavljaju određeni radovi“, ispričao nam je Adriano. Otkrio nam je i kako je u početku imao strah od visine, budući da ga je, u prvim danima na novom poslu, na silosu uhvatilo nevrijeme.

Spuštanje sa silosa bilo mi je jako stresno i teško. Doslovno sam se klizao po penjalici, na temperaturi od nula stupnjeva. No, strah sam uspio prevladati i to na dobri stari način – tako da sam se s njim suočavao. Uporno sam se pokušavao penjati na taj isti silos sve dok konačno nisam uspio“.

Za svoj će posao reći da je specifičan po tome što uvijek treba biti bistre glave te se strogo fokusirati na posao. Stoga je potrebno, naglašava, uvijek dobro se osigurati i pridržavati mjera sigurnosti na radu.

Na edukaciji je, kaže, naučio puno novih stvari po pitanju same sigurnosti rada, a savladao je i nove načine prihvata i vezivanja pri obavljanju radova.