Raznolikost živimo i njegujemo svaki dan

 

UZ EUROPSKI MJESEC RAZNOLIKOSTI

 

U zemljama članicama Europske unije tijekom čitavog mjeseca svibnja obilježava se Europski mjesec raznolikosti. Riječ je o inicijativi kojom se želi naglasiti borba protiv diskriminacije te promicati raznolika i inkluzivna radna mjesta. Ove je godine središnja tema etnička raznolikost. Naime, prema najnovijem istraživanju što ga je provela Europska komisija, više od polovine stanovnika EU (njih čak 59 ) smatra da u društvu postoji diskriminacija koja je uvjetovana etničkim porijeklom.


Obilježavanju Europskog mjeseca raznolikosti pridružile su se i brojne tvrtke koje posluju u Hrvatskoj, među kojima je i Holcim Hrvatska. Prema riječima Julije Škoro, voditeljice komunikacija, Holcim raznolikost doista cijeni i njeguje kontinuirano, a ne samo prigodno. „U Holcimu Hrvatska, koji je dio globalne Holcim Grupe, raznolikost je naša velika prednost i vrijednost. Budući da zapošljavamo više od 70.000 ljudi u čak 70 zemalja svijeta, možete zamisliti koliko različitih jezika i kultura spajamo. Čak i ako govorimo samo o nama u Hrvatskoj – a poslujemo na deset lokacija, u šest županija - već tu imamo doista veliko bogatstvo dijalekata, navika i običaja“.


 

#addyourperspective

 

Osim toga, dodala je, u Holcimu postoji nulta tolerancija na diskriminaciju, a sve je propisano Kodeksom poslovnog ponašanja koji je krovni dokument ove tvrtke. Prije tri godine, u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HRPSOR), ova je tvrtka potpisala i Povelju o raznolikosti. “Drago mi je i da je Holcim Grupa prije par mjeseci započela kampanje zapošljavanja novih zaposlenika uz slogan „Add your perspective“ („Dodaj svoj pogled na svijet“). Mislim da je to u praksi najkonkretniji dokaz da se raznolikost ovdje doista cijeni, da su nam potrebni različiti zaposlenici, različiti pristupi poslu, kako bismo, kao svjetska tvrtka, bili doista uspješni“.

 

Njezina kolegica, Nedeljka Stanić Gulam, inženjerka je rudarstva i u Holcimu radi kao stručnjakinja za sigurnost i zaštitu na radu. Smatra da je, suprotno brojnim predrasudama, građevinska industrija zapravo jako dobro radno mjesto za ženu. 

 

„Fizička snaga je predispozicija za rad u takvom okruženju, dok ja svojim spolom i stasom odskačem od ideje tko bi i kako trebao raditi u rudarskoj industriji. Dosta dugo sam se borila s time kako svima objasniti da je to sasvim u redu i da se to može. A onda sam odlučila da umjesto stasom i glasom, dokažem to stavom i glavom“.
Nedeljka naglašava kako na svojem radnom mjestu nikad nije doživjela bilo kakav drugačiji odnos ili pristup koji bi bio uvjetovan njezinim spolom ili fizičkom građom. Iako je često jedina žena na sastancima ili u radnim skupinama na proizvodnoj lokaciji ili pak vodi radionice za veće grupe muških kolega, kaže kako sve te aktivnosti zaista prolaze u dobroj atmosferi, bez neugodnih situacija za bilo koju od prisutnih strana.

„Kroz radno iskustvo“, prisjeća se, „znalo je biti pojedinačnih i sporadičnih nelagodnih situacija vezanih uz spol, ali to je obično dolazilo u paketu s određenim vrijednostima, uvjerenjima i opredjeljenjima takve osobe koja se nisu podudarala ni s mojima, a ni s onima tvrtke u kojoj radim. Primjerice, na gradilištima ili u komunikaciji s vanjskim izvođačima radova, znalo se dogoditi da se netko ne obrati izravno meni, da mi ne odgovori na postavljeno pitanje, već da se razgovor odvija između dvojice muškaraca. Ponekad su predstavnici izvođača radova znali tražiti nekoga od muških kolega da se s njim dogovore ili da im detaljnije pojasne određenu situaciju jer su podrazumijevali da sam ja manje stručna samim time što sam žena“.

 
Nedeljka Stanić Gulam

No, te se situacije, priča nam Nedeljka, ipak sve rjeđe događaju, a i sama je odlučila djelovati na tom području jer smatra kako onaj tko ne djeluje, zapravo sudjeluje. „U takvim i sličnim situacijama, kada me netko, možda i nesvjesno, pokuša omalovažiti, pokušam mu ukazati da bi na mom mjestu možda jednoga dana mogla biti njegova kći, sestra ili bilo koja druga njemu bliska ženska osoba. To obično urodi plodom i ta osoba onda promijeni ponašanje i prema drugim ženama u poslovnom okruženju“, otkriva nam Nedeljka.

Dodaje kako jedan od značajnijih razloga zbog kojega već 13 godina radi u Holcimu, leži upravo u posvećenosti tvrtke temi raznolikosti. Tu su se, kaže, njezine vlastite vrijednosti preklopile s Holcimovima tj. s vrijednostima poslodavca. „Kroz godine sam se uvjerila da se tu ne radi o mrtvom slovu na papiru ili o nekoj gomili papira koja stoji u ladici, već sam osobno svjedočila stvarnim situacijama u kojima se problemi preveniraju, a ako se i pojave – rješavaju se. Naglašava i kako je doista lijepo raditi u tvrtki koja podržava roditeljstvo i gdje se trudnica ili mlada majka ne mora bojati za svoje radno mjesto i nastavak svoje karijere. Na to se naprosto ne gleda kao na problem, otegotnu okolnost ili neki ometajući izostanak, već se zajednički pokušava pronaći najbolji način kojim će se proživjeti taj period ženinog života, kako bi se što bolje odgovorilo i na njezine osobne potrebe i očekivanja, ali i na poslovne datosti. Tvrtka je spremna reagirati na nove okolnosti, a ženu njezino radno mjesto čeka po povratku s rodiljnog dopusta.  

Posebno pohvalnim Nedeljka ocjenjuje da se sve to radi na suptilan i decentan način: „Ništa se ne zvoni na sva zvona, već se napredovanje na tom području može vidjeti iz konkretnih djela. Podržava se i odlazak očeva na roditeljski dopust te se pronalaze rješenja kako mladog oca podržati u tom važnom životnom periodu te kako mu pronaći zamjenu na radnom mjestu“.

Nedeljka je ponosna i na činjenicu da su žene značajno zastupljene i u rukovodećoj strukturi Holcima u Hrvatskoj.

 „Svaka od njih doista može biti uzor i ima određene osobine vrijedne divljenja. One kontinuirano šalju poruku da ni u jednom poslu ne postoje ograničenja koja bi nametao spol. Najviše mi se sviđa što se nijedna od njih nije morala odreći svoje ženstvenosti kako bi obavljala tako zahtjevan posao u građevinskoj industriji. Naprotiv, one su upravo svojom ženskom energijom pridonijele nekoj drugačijoj perspektivi pri donošenju odluka te su tako donijele dodatnu vrijednost cijeloj tvrtki“.

Izbor karijere izazovan je životni korak. Nedeljka otkriva kako je oduvijek znala da želi biti inženjerka. Zašto je tako odlučila? Ne sjeća se, ali to zapravo nije ni važno. Kaže kako naprosto nikada zanimanja nije dijelila na muška i ženska pa je ni to nije pokolebalo u odabiru studija.

„Tijekom odrastanja, imala sam niz ženskih uzora koje su mogle i morale kroz život ići same, tako da činjenicu da sam žensko, nisam nikada vidjela kao ograničavajuću. Upravo suprotno, te su žene bile jake ličnosti koje su razbijale sve te predrasude. Zato bih kod nekih izazovnih situacija do kojih je, naravno, dolazilo tijekom studija i kasnije, jednostavno nastavila dalje. Drago mi je da sam krenula ovim putem i što danas živim svoju želju da budem dio industrije koja stvara i gradi“, s ponosom zaključuje Nedeljka Stanić Gulam.

 

Razgovor vodila: Petra Švarc, Jezičarka