Holcim predstavio ECOPact beton

Image
22-10-14-dan-kupaca_dario-vrabec_mihaela-gortan-vozila_silvano-cukon_nenad-juretic.jpg

 

Holcim je na Danu kupaca u petak, 14.10. predstavio ECOPact beton, kojeg je počeo proizvoditi u tvornici betona u Vranji za izgradnju druge cijevi tunela Učka. Prilikom predstavljanja, kojeg su organizirali u Rapcu, rečeno je da ECOPact, u skladu s ciljevima zelene tranzicije i dekarbonizacije, predstavlja ponudu betona koji imaju od 30% pa do 90% manji ugljični otisak od betona proizvedenog prema industrijskom standardu.

 

“Tranzicija prema budućnosti s neto nula ugljika moguća je samo ako taj princip uključimo u gradnju. Održiva gradnja počinje već u fazi projektiranja, jer s odabirom građevinskih materijala možemo smanjiti utjecaj na okoliš. Ovo predstavljanje ECOPact betona za projekt tunela Učka samo je početak, a daljnjim ulaganjima ponudu planiramo proširiti i na ostale Holcimove tvornice betona u Hrvatskoj. I ono što nam je jako važno, svi projekti i ulaganja koje sad pripremamo osigurat će nam da zadržimo poziciju predvodnika u zelenoj traniziciji u Hrvatskoj i regiji.”, rekao je Dario Vrabec, predsjednik Uprave Holcima Hrvatska.

 

“Bina Istra nastoji provoditi svoje aktivnosti vodeći se načelima održivog razvoja te svakodnevno  povećati standarde društvenog razvoja, zaštite okoliša te poštivanja ljudskih prava. Kontinuirano težimo dobrom i transparentnom upravljanju, promovirajući interese različitih dionika na putu prema kvaliteti i održivosti. Zadovoljstvo mi je potvrditi kako je Bina Istra danas stekla ugled društveno odgovorne kompanije, koja kontinuirano nastoji, pored svojih primarnih aktivnosti, omogućiti boljitak društva u široj zajednici te zaštitu okoliša kroz svoje poslovanje te teži primjenjivati mjere u cilju smanjenja ugljičnog otiska projekta dopune na puni profil Istarskog ipsilona.”, smatra dr. sc. Dario Silić, generalni direktor Bina-Istre, investitora u projektu dogradnje Istarskog ipsilona.

 

“Cement za projekt tunela Učka proizvodimo u Holcimovoj tvornici u Koromačnu, gdje smo u proteklih 20 godina naš ugljični otisak po toni cementa uspjeli smanjiti za 30%. Kad takav cement, zajedno s ostalim sirovinama i prijevozom svih sirovina do tvornice betona u Vranji i procesom proizvodnje betona uključimo u izračun ugljičnog otiska, naš ECOPact beton u ovom projektu, ovisno o recepturi, ima 30-33% manji ugljični otisak u odnosu na industrijski standard. Nakon ovog prvog koraka, kad iduće godine počnemo proizvoditi niskougljične cemente, planiramo izdavati i izjave o okolišnim svojstvima naših proizvoda, koje se u ostalim državama Europe sve više traže.”, rekla je Mihaela Gortan Vozila, direktorica inovacija i projekata u Holcimu Hrvatska.

 

Trenutno se za svaku recepturu betona izračunava ugljični otisak uzimajući u obzir ugljični otisak svih sirovina i energije za proizvodnju betona uključujući i transport sirovina do tvornice betona u Vranji. Nakon toga uspoređuje se s industrijskim standardom, betonom s CEM I cementom, a s obzirom da je to vrsta betona s najvećim ugljičnim otiskom, Holcim ga je u Hrvatskoj ove godine prestao proizvoditi. Podatak za industrijski standard u izračunu preuzet je iz izvještaja Globalnog udruženja za cement i beton (engl. Global Cement and Concrete Association, GCCA) za države EU-28 jer ne postoji izvještaj samo za Hrvatsku.

 

Inače, Holcim je još prošle godine najavio i ulaganja koja će omogućiti proizvodnju niskougljičnog cementa. Za dva takva projekta dobili su potporu organizacije Innovation Norway, a realizacija će biti završena 2023. godine. Sve te aktivnosti Holcim provodi u sklopu europskog zelenog plana, zakonodavnog okvira dekarbonizacije Europe do 2050. godine.

 

Kontakt

Direktorica održivosti

 

Objave za medije

Arhiva objava za medije