Dogovoreno povećanje plaća za 2021. godinu

 

Objava za medije

 

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikat graditeljstva Hrvatske dogovorili su s Upravom Holcima u Hrvatskoj ukupni paket povećanja primanja u Holcimu, koje se odnosi na zaposlenike na svih 11 lokacija u 6 županija.

 

Svaki zaposlenik u siječnju dobiva nagradu od 1.000 kn neto za uspješno proveden program za zdravlje, sigurnost i održavanje poslovanja tijekom pandemije pod nazivom „zajedno.sigurno“.

 

Zatim, povećanje plaće za 2021. godinu iznosit će 4 za sve radnike, a zaposlenici na kolektivnom ugovoru u kamenolomu u Varaždinskoj županiji dobit će dodatnih 1 . Osim toga, zaposlenici na kolektivnom ugovoru tijekom 2021. godine imaju mogućnost ostvariti i bonus od 120 osobne mjesečne plaće, od čega je 50 garantirano, a do 70 mogu ostvariti ovisno o postignuću planirane dobiti bez ozljede na radu. Dogovoreno je i varijabilno povećanje plaće od 1 mase plaća za zaposlenike na kolektivnom ugovoru, čiji početak primjene zbog neizvjesne situacije sljedeće godine ovisi o rezultatima postignutim do listopada 2021. godine.

 

„Mislim da smo kao dio građevinskog sektora imali sreće da možemo kontinuirano raditi, posebno kad znamo u kojoj se teškoj situaciji neki drugi sektori nalaze. Ostvarenju ovogodišnjeg poslovnog plana je doprinijelo poduzimanje brojnih akcija i pridržavanje strogih mjera koje smo uveli odmah na početku pandemije kroz program „zajedno.sigurno“ i na tome zahvaljujemo svim zaposlenicima. Tim više nam je drago da ćemo našim zaposlenicima na kolektivnom ugovoru moći isplatiti i bonus za 2020. godinu od 110 osobne mjesečne plaće. Nadamo se da ćemo zajedničkim trudom ostvariti i ciljeve u 2021. godini koji će nam osigurati dodatna primanja i nastavak ulaganja.“, rekla je Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj.

 

Dodatno na navedena povećanja zaposlenici Holcima ostvaruju pravo na regres od 3.000 kn, godišnju nagradu od 5.000 kn neoporezivo, dar za dijete od 600 kn, plaćeni prijevoz na posao, kao i nadoknadu troškova prehrane, prema osobnom izboru ili isplatu od 5.000 kuna godišnje ili besplatnu marendu / gablec do 12.000 kuna godišnje, dar u naravi od 600 kn neoporezivo, potpore za novorođeno dijete od 5.000 kn neoporezivo, dodatke za smjenski rad te posebne uvjete rada i ostalo.

 

„U ovim teškim i neizvjesnim vremenima prava su rijetkost ovakvi događaji. Međutim, radnici Holcima pokazali su visoki stupanj odgovornosti, odgovornosti prema sebi i prema svojim kolegama, ali i prema poslu. Veoma mali broj zaraženih Covidom 19 omogućio je normalnu proizvodnju na svim lokacijama, što je rezultiralo dobrim financijskim rezultatima što je preduvjet povećanju materijalnih prava radnika. Već četvrtu godinu za redom ukupna masa plaća povećava se za oko 6 godišnje, pa možemo samo konstatirati da radnici Holcima imaju veoma kvalitetan Kolektivni ugovor s visokom razinom dogovorenih materijalnih prava, koja su se kroz kvalitetan socijalni dijalog s poslodavcem godinama nadograđivala. Moramo istaći da se u prosincu sa plaćom za studeni radnicima isplatio i bonus u visini od 50 osnovne plaće, a sa plaćom za siječanj 2021.  isplatit će se i dodatni bonus od 60 osnovne plaće, pa ova „nevjerojatna“ godina za radnike Holcima Hrvatska i nije bila tako loša, barem što se tiče materijalnih primanja. Možemo se samo nadati da će nadolazeća biti još i bolja, te da će ostvarenjem planiranih rezultata, materijalni primici radnika biti još i veći.“, rekla je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

 

Srdačan pozdrav,

 

Holcim (Hrvatska) d.o.o.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije

Sindikat graditeljstva Hrvatske

 

 

Kontakt za Holcim: Julija Škoro, 098 299 172