Troje stipendista završilo dvomjesečnu stručnu praksu

PROGRAM STIPENDIRANJA 'OSTAVI TRAG'

Troje studenata koji su odabrani na ovogodišnjem Holcimovom natječaju u okviru programa stipendiranja 'Ostavi trag' – Dalen Načinović, Ana Andročec i Andrej Kovačević, ovih su dana završili dvomjesečnu stručnu praksu u Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu. Bila je to prilika da se ovi mladi ljudi, na kraju svog fakultetskog obrazovanja, a prije ulaska u svijet rada iz prve ruke susretnu s aktivnostima i poslovima kojima će se uskoro svakodnevno baviti, ali i da krenu putem osobnog razvoja.

 

U skladu sa svojom poslovnom strategijom koja uključuje održivost, društveno odgovorno poslovanje te suradnju s lokalnom zajednicom, Holcim je prije osam godina pokrenuo program stipendiranja studenata pod nazivom 'Ostavi trag'. Riječ je o programu koji osim financijske potpore, uključuje i stručnu praksu te dio posvećen osobnom razvoju stipendista.

Ove godine, troje odabranih studenata – Dalen Načinović, student 3. godine preddiplomskog stručnog studija na Građevinskom fakultetu u Rijeci te Ana Andročec i Andrej Kovačević, studenti 5. godine Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu proveli su po dva mjeseca u Holcimovoj tvornici cementa, gdje su, u suradnji s Holcimovim stručnjacima, imali priliku upoznati i okušati se u brojnim poslovima o kojima su do sada stekli uglavnom teorijska znanja.

Svo troje studenata – diplomanata ovo iskustvo opisuju kao izuzetno korisno, zanimljivo i važno za njihov budući profesionalni razvoj, a svi bi se, ukoliko im se za to pruži prilika, u budućnosti rado i zaposlili u Holcimu.

Image
Student Građevinskog fakulteta u Rijeci Dalen Načinović
Dalen Načinović, student Građevinskog fakulteta u Rijeci

 

 

 

„U Holcimovoj sam cementari proveo 45 radnih dana i radio sam uglavnom na ispitivanju betona i agregata“, rekao je Dalen Načinović te je dodao kako je tijekom stručne prakse stekao brojna nova znanja. Posebno su ga se dojmili Holcimovi zaposlenici koji su se, kako kaže, prema njemu odnosili izuzetno prijateljski, kolegijalno te su pokazali veliko strpljenje i razumijevanje za sva njegova pitanja.

„Moje iskustvo u Holcimu uvelike je nadmašilo moja očekivanja, a s profesionalne strane donijelo mi je veliku prednost u odnosu na moje ostale kolege koji nažalost tijekom studija nisu imali priliku iskusiti sve ove aktivnosti i situacije na terenu. Zahvaljujući ovoj praksi, sada točno znam što me uskoro očekuje te kako takve poslove treba obavljati“, zaključio je Dalen Načinović.

 

 

 

 

 

 

Vrlo slične dojmove s nama je podijelila i Ana Andročec, koja će za manje od dva tjedna diplomirati na RGN-u.

„Ovom praksom dobila sam konkretan uvid u struku, što mi je odlično došlo nakon puno teorijskih znanja što sam ih stekla na fakultetu. Sudjelovala sam u miniranjima – bila je to sjajna suradnja s Holcimovcima Lukom Zečićem i Bornom Jutrišom iz površinskog kopa u Koromačnu. Tijekom prakse radila sam i na diplomskom radu o temi 'Utjecaj vremenskog kašnjenja na miniranje lapora' pa mi je pomoć starijih i iskusnih kolega bio od velike pomoći. Uvijek su uspijevali pronaći nešto slobodnog vremena za sva moja pitanja kojih nije bilo malo. Uglavnom, sve bih ovo ponovila, a kada bi mi se otvorila mogućnost zaposlenja u Holcimu, odmah bih je prihvatila“, s osmijehom nam je ispričala Ana.

Image
Studenti Rudarsko-geolosko-naftnog fakulteta Ana Andročec i Andrej Kovačević
Studenti 5. godine RGN fakulteta, Ana Andročec i Andrej Kovačević

Njezin kolega s godine, Andrej Kovačević, također je zadovoljan svojom praksom u Holcimu. I njegova motivacija za prijavu na natječaj bila je stjecanje konkretnih, praktičnih iskustava i znanja, ali i promjena sredine nakon pet godina studiranja u Zagrebu.

„Posebno korisnim smatram nova znanja o zaštiti na radu u ovako velikoj tvornici, a što se same struke tiče, bila je ovo odlična prilika da iz prve ruke vidim koje su sve odgovornosti inženjera na terenu, kakav odnos uspostavljaju s radnicima te kako se kvalitetno organiziraju rudarski radovi“, otkrio nam je Andrej. Posebno je zahvalan Holcimovcima koji su mu svaki dio radnog procesa temeljito objasnili, pomagali mu kada god je bilo potrebno te ga od samoga početka prihvatili kao ravnopravnog člana tima.

Svo troje uspješnih i perspektivnih studenata složni su u ocjeni kako im je ovo bila savršena prilika da prije potrage za prvim zaposlenjem steknu konkretno iskustvo u poslovnom i stručnom segmentu kojim se u budućnosti žele baviti.