Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo plesnicar

 

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvoPlesničar, odnosno gospođa Plesničar ispričala nam je o vlastitom iskustvu vezanom uz primjenu i korištenje Holcim Agrocal® proizvoda na primjeru nasada lavande Angustifolia. "2008. godine odlučili smo podignuti nasad prave lavande i tada smo napravili analizu tla te se pokazalo kako je tlo kiselo. No, tada kao laici u tom poslu nismo znali da se kiselost može neutrlizirati Agrocalom pa obzirom da tretiramo nasad ekološki, odlučila sam sipati pepel", kaže gospođa Plesničar. Razgovarajući sa ljudima iz struke saznali su da to neće znatno ublažiti kiselost. Gospodin Predrag Janeš iz savjetodavne službe rekao im je da će potražiti informacije o preparatu koji je ekološki prihvatljiv i može ublažiti kiselost te se javio sa informacijom o Holcim Agrocal®-u.

"Prvi nasad više nismo mogli kalcizirati s obzirom da oko lavande kosimo, ali smo zato na drugom nasadu izvršili kalcizaciju Agrocalom jednu godinu, koji je  mlađi nasad kojeg okolo frežemo. Razlika je u veličini grmova, prinos cvijeta bio je očiti već prve godine. Sami smo financirali kupnju Agrocala no sad ne znam točnu cijenu. Mislim da ćemo ponovno koristiti Agrocal jer se ponovno pojavljuju znakovi kiselosti".

Što se tiče primjene Holcim Agrocal®-a na nasadu lavande OPG Plesničar, po preporuci stručnjaka, sada je druga godina primjene. Veoma im se sviđa što je Agrocal ekološki prihvatljiv proizvod i budući da sami pridaju veliku pozornost brizi o čuvanju okoliša, on je jedini koji je zadovoljio njihove kriterije.

Gospođa Plesničar dalje je komentirala:“ U srpnju ove godine održavali su se dani lavande i smatram da bi ubuduće bilo zanimljivo upoznati proizvođače s Holcim Agrocal® proizvodom jer potreba za kalcizacijom postoji, ali ljude se slabo potiče i sama informiranost nije najbolja, a obiteljska poljoprivredna gospodarstva bila bi spremna na suradnju.“ Kao prijedlog dalje daje promociju Holcim Agrocal®-a na OPG Plesničar gdje se odmah na konkretnom primjeru može vidjeti njegov učinak i rezultati. „…A ti prinosi su bili tri do četiri puta veći i kvalitetniji u odnosu na nasad gdje se nije primijenio. Ako se uzme u obzir da je to jedan od prihoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, veoma je poticajno koristiti Holcim Agrocal® jer se time povećavaju prinosi, a time i zarada i uspješna proizvodnja“, naglašava gospođa Plesničar i dodaje, „također, preko zime se događa da se neki grmovi osuše od hladnoće. Taj problem mogao bi se u određenoj mjeri riješiti kalcizacijom jer se poboljšanjem strukture tla također jača korijenski sustav biljke i njena otpornost, kako na hladnoću, tako i na kiselost.“