23. holcimov dan otvorenih vrata

 

 

 

Uz živu glazbu i ples na terasi Društvenog doma u Koromačnu, u srijedu 29.8.  je tradicionalno obilježen 23. Holcimov dan otvorenih vrata i Sekovanje. Posjetitelji su uživali u istarskim slasticama, veselim dječjim radionicama, obilasku tvornice a neki su doma ponijeli pršute i domaće sireve.

Sekovanje je tradicionalna fešta koja se svake godine održava 29. kolovoza kada se slavi mučeništvo ili glavosjek sv. Ivana Krstitelja. Procesija do crkve započela je u 16:30, a misu je vodio Dariusz Szymanski, novi župnik u župi Sv. Lovreč Labinski.

Obilježavanje je započelo je natjecanjem u sportskom ribolovu “Trofej Holcim” kojeg je organiziralo Društvo športova na moru Koromačno, prva tri mjesta u pojedinačnoj kategoriji osvojili su članovi kluba Galeb iz Raše, prvo mjesto osvojila je Lorna Načinović, drugo Eric Prajz, treće Toni Martinčić. U ekipnoj konkurenciji prvo mjesto zauzeli su Lucijan Blašković i Lorna Načinović, drugo mjesto Ivan Batelić i Toni Martinčić, a treće mjesto Eric Prajz i Antonio Martinčić. Trofejnu ribu, lumbraka od 246 grama ulovio je Eric Prajz.

“Od samog osnutka ponosni smo član Lokalne akcijske grupe Istočna Istra i iznimno nam je drago da su OPG Goran Zandel, OPG Robert Baričević, OPG Dean Bastijanić, OPG Smoković Silvano, OPG Valter i Piero Licul, Silvano Bulić, OPG Olgica Škopac i OPG Dobrić prihvatili naš poziv i svojom raznovrsnom ponudom obogatili naš 23. Dan otvorenih vrata.“, rekla je Julija Škoro, voditeljica marketinga i komunikacija Holcima u Hrvatskoj.

Uz izlagače lokalnih proizvoda ove godine postavili smo i slatki kutak koji je osmišljen u suradnji sa obrtom Antica kolači, a mogli su se isprobati razni istarski specijaliteti: pandešpanj, cukerančići, kroštule, pince, breskvice i povetice. Uz slatki kutak posjetitelji su mogli degustirati i jedinstvene namaze iz prirode od gljiva, slanutka s paprikom i miješanih samoniklih biljaka koje su pripremili članovi Udruge Martinčica.

Udruga Birikina osvojila je srca brojne djece sa svojim maštovitim programom. Razveselili su ih radionicama izrade maketa tvornice i nakita od perlica. Za djecu najzanimljiviji trenutak bilo je oslikavanje lica i razne igre sa balonima, utrke u vrećama, trka na prstenac, a cijeli program vodili su gimnastičarka Laštika, krotitelj Monstro, šašava gospođa Šljiva i najjači čovjek na svijetu.

Na obljetnici 90 godina tvornice cementa otkrili smo da u tvornici ima dobrih kartaša te je održan turnir briškule i trešete, a prvo mjesto i pršut osvojili su Popović i Miletić, drugo mjesto i zarebanjke Keserović i Bubić, treće mjesto i domaće sireve Veselica i Brezac, te četvrto mjesto i kobasice osvojili su Iljadica i Krstić.

Svi zainteresirani posjetili su tvornicu, gdje su im Holcimovi zaposlenici objasnili proces proizvodnje od kamena lapora do cementa. Dok su prolazili ispod peći osjetili su toplinu koju isijava 1.400 C, a u sali centralnog upravljanja vidjeli su sve ekrane koji zaposlenicima omogućuju praćenje cjelokupnog procesa proizvodnje cementa.

Večernja zabava nastavila se na terasi društvenog doma, a zaplesalo se uz grupu Emanon.

Fotografije možete pogledati na našoj Facebook stranci ili na linku 23. Dan otvorenih vrata i Sekovanje