U prvoj polovici godine Plan „2015. Plus“ ostvaren

 

Rezultati poslovanja Holcima u Hrvatskoj pokazuju da je plan za prvih šest mjeseci ostvaren: operativna dobit je veća u odnosu na plan za 1,9 milijuna kn, najveća u prethodnih pet godina i konačno pozitivna.

Osim prodaje cementa na domaćem tržištu u Hrvatskoj, Holcim je nastavio orijentaciju na izvozna tržišta, tako da je plan ove godine ostvariti najmanje 40 izvoza u ukupnim prihodima od prodaje cementa. Međutim, prihod od prodaje u prvih šest mjeseci konsolidirano u sva tri segmenta, cementa, betona i agregata manji je od planiranog i od prošlogodišnjeg. Zbog toga, u drugoj polovici godine, veći će se naglasak staviti na dodatne usluge i nove proizvode.

Tijekom šest mjeseci ispunjeni su planovi za smanjenje troškova u svim područjima. Tako su u proizvodnji značajno smanjeni i fiksni i varijabilni troškovi proizvodnje. Nadalje, u 2014. godini Holcim planira ostvariti znatne uštede na troškovima administracije, a u prvoj polovici godine ostvarili su uštedu od 3,7 milijuna kn. Zatim, tim za naplatu potraživanja kojeg je Holcim osnovao uspio je u prvoj polovici godine naplatiti 3,3 milijuna kn potraživanja otpisanih u proteklim godinama.

Iako u prvih šest mjeseci Holcim posluje pozitivno, prema Planu „2015. Plus“ na kraju će ove godine petu godinu zaredom ostvariti negativan rezultat. Trenutni rezultati, međutim, pokazuju da je moguće predviđenim mjerama gubitak iz 2013. godine od 48 milijuna kn ove godine značajno smanjiti na 19 milijuna kn, te od 2015. godine u potpunosti poslovati pozitivno.

„Povećanje prihoda možemo ostvariti jedino uz inovacije i novi pristup tržištu. Stoga smo osnovali Centar za inovacije i projekte, s našim stručnjacima koji građevinskom sektoru mogu pružiti široku paletu usluga. Kroz novi način prodaje, gdje osim proizvoda kupcima doprinosimo kroz dodatnu konkretnu uslugu koja ih čini konkurentnijima, odnosno povećavamo vrijednost koju nudimo, te na taj način i cijenu Holcimovih proizvoda. Konkretan rezultat tog rada je i Holcimova inovacija, cesta od crvenog valjanog betona ugrađena u vodeni park Istralandia. Osim toga, za dva tjedna otvorit ćemo i galeriju na otvorenom s primjerima biciklističke i pješačke staze, ceste i servisne površine od valjanog betona. Investitori i projektanti tako će na jednom mjestu moći pogledati mogućnosti betona u krajobraznoj arhitekturi, urbanoj opremi i infrastrukturnim inovativnim rješenjima. Ovom prilikom želio bih se zahvaliti svim zaposlenicima na trudu jer su pokazali da se plan može ostvariti. Rezultat kojeg smo postigli od svih nas zahtijeva još više energije i ideja da bismo dostigli ambiciozan plan za 2014. godinu.“, rekao je Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj.

Srdačan pozdrav,

Komunikacije

* * * * * * *
Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 70.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.
Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.
* * * * * * *
Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@holcim.com, 098 299 172