Svjetski dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu

Međunarodna organizacija rada proglasila je 28. travnja Svjetskim danom zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Od 1996. ovaj se dan u 120 zemalja svijeta obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na radnike smrtno stradale na radu.

Dan zaštite na radu, akcija spašavanja utopljenika

Međunarodna organizacija rada (ILO, International Labour Organization) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO, World Health Organization) procjenjuju kako svake godine nastaje oko 260 milijuna ozljeda na radu, na radu smrtno strada oko 2 milijuna radnika, a veliki je broj i slučajeva nastanka profesionalnih oboljenja. Stoga Međunarodna organizacija rada svake godine ima za cilj smanjiti broj smrtnih slučajeva nastalih ili uzrokovanih na radu, a  obilježavanjem ovog dana nastoji se utjecati na podizanje razine svijesti o potrebi provedbe zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Za Svjetski dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu 2011. godine, fokusiraju se na provedbu sistema nazvanog “Sustav upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu” - alata za stalna poboljšanja u sprječavanju nesreća na radnom mjestu. U tu svrhu pripremili su i odgovarajuće izviješće, plakat i druge promotivne materijale, te pozivaju sve da se pridruže u promoviranju ovog važnog dana.

S obzirom da Holcim aktivno radi na podizanju razine svijesti o važnosti zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, te nastoji osigurati zdrava i sigurna radna mjesta i ove će godine prigodno obilježiti 28. travnja provedbom nekoliko vježbi na četiri lokacije u Hrvatskoj.

U segmentima agregata i betona u Plovaniji, Kukuljanovu i Očuri održat će se vježbe evakuacije i spašavanja ozlijeđenih osoba, gašenje požara i sanacija onečišćenja okoliša, a scenarija će biti nekoliko, od spašavanja s visine i iz skučenog prostora u suradnji s varaždinskom Gorskom službom spašavanja, do gašenja požara na elektro instalacijama.

Uz stručnu pomoć i sudjelovanje labinske Javne vatrogasne postrojbe, te Hitne medicinske pomoći labinskog doma zdravlja "dr. Lino Peršić", te uz pomoć Službe zaštite i spašavanja vatrogasne zajednice Istarske županije Holcim će u tvornici cementa u Koromačnu održati vježbu spašavanja radnika s visine. Dodatno održat će se i vježba evakuacije osoba iz tvornice uz upotrebu sirene za uzbunjivanje, za čije smo oglašavanje dobili suglasnost od Državne uprave za zaštitu i spašavanje, područnog ureda Pazin.

---------------

Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 80.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.