Solarni paneli u tvornici cementa

 

U okviru rekonstrukcije dotrajale kotlovnice, Holcim se odlučio na obnovljiv izvor energije i ugradio solarne panele. Godišnja ušteda bit će oko 18.000 kWh električne energije.


Do kraja rujna ove godine Holcimov odjel za investicije dovršit će obnovu jedne od kotlovnica u sklopu tvornice cementa u Koromačnu. Dosadašnji energenti za pripremu sanitarne vode, struja i lož ulje, djelomično će se zamijeniti energijom sunca, obnovljivim izvorom energije. Godišnja ušteda je 18.000 kWh električne energije.

Mario Grassl, predsjednik Uprave Holcima Hrvatska, posebno je naglasio:

„Već 12 godina Holcim ulaže napore kako bi umjesto klasičnih koristili zamjenska goriva. Na taj način doprinosimo lokalnoj zajednici u zbrinjavanju otpada, na ekološki siguran i prepoznat način. Stoga je ova investicija samo jedan mali dodatni korak, ali korak koji dokazuje našu odlučnost da doprinesemo smanjenju emisija CO2, te održivom razvoju Hrvatske.“

Projekt se odnosi na jednu od nekoliko kotlovnica, koju je trebalo obnoviti, pri čemu je novi kotao na lož ulje energetski efikasniji, uz mogućnosti regulacije temperature po zonama, vremenski programirano, a cijela je investicija vrijedna 190.000 kn.


Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 80.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.
Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.
* * * * * * *
Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, 052 876 802, 098 299 172.