Održivi razvoj nema alternative!

 

Tvrtka Holcim Hrvatska predstavila je danas u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu Izvješće o održivom razvoju za 2008. godinu. Izvješće je izrađeno sukladno smjernicama Globalne inicijative za izvješćivanje o održivosti (GRI) i to isključivo u elektronskom obliku, a predstavili su ga predsjednik Uprave Holcima Hrvatska Mario Grassl i direktor industrijske ekologije Žarko Horvat.

Riječ je o 3. Izvješću o održivom razvoju tvrtke Holcim (Hrvatska) d.o.o. koje je izrađeno u skladu sa smjernicama Globalne inicijative za izvješćivanje o održivosti (GRI), uz promišljanje o svim dionicima tvrtke te temama i pitanjima od njihova interesa. Objavljeno je samo u elektronskom obliku u želji da se troškovi i njihovi uzročnici smanje i obuzdaju gdje god je to moguće. Dizajn i produkciju potpisuje Studio Prodomo iz Zagreba.

"Trenutna teška gospodarska situacija nikoga ne oslobađa odgovornosti prema zajednici. Nastavit ćemo naš put promicanja održivog razvoja i društvene odgovornosti. To je naša obveza prema budućim generacijama", stoji u uvodu Izvješća što ga potpisuje predsjednik Uprave Holcima Hrvatska, Mario Grassl.

Izvješće pokriva razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2008. godine, a neki od podataka odnose se i na postignuća iz 2007. godine, no to je uz njih i istaknuto. U njemu se nalaze podaci o poslovanju Holcima, o njegovim gospodarskim, ekološkim i društvenim učincima u 2008. godini, ali i o vrijednostima koje ova tvrtka svakodnevno stvara i promiče. Posebna pozornost posvećena je zaposlenicima te sigurnosti i zaštiti na radu, dva segmenta koja i u ovim gospodarski osjetljivim vremenima ostaju najveći Holcimov prioritet.

"Mi prepoznajemo svoju ulogu i preuzimamo odgovornost za sustavno i ustrajno promicanje održivog razvoja i poslovanja na odgovoran način. Vjerujemo u održivi razvoj, i to ne samo zato jer bi sve drugo bilo neodrživo. Taj nas pristup svakodnevno motivira i pokreće te nam omogućuje da naučimo nešto novo. To novo rado dijelimo u svojem okruženju - jer što je više nas koji vjerujemo u pozitivne promjene, veća je vjerojatnost da će se one i dogoditi", zaključio je Holcimov direktor industrijske ekologije Žarko Horvat.

Izvješće je u elektronskom obliku moguće preuzeti na web stranici www.holcim.hr.