Održan 6. hrvatski forum o održivoj gradnji

 

6. Hrvatski forum o održivoj gradnji održan je 1. prosinca 2012. na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, a bio je posvećen vrlo aktualnoj temi – recikliranju građevinskog otpada.

Naime, sukladno regulativi Europske unije, do 2020. godine, barem 70 građevinskog materijala morat će biti reciklirano, a taj je cilj moguće ostvariti samo ako već danas započne planiranje u tom smjeru. Tako je Forum održan pod motom „Pazite čime gradite danas, kako biste sutra jeftinije rušili!“.

Pokrovitelji ovoga Foruma bili su Predsjednik RH Ivo Josipović, Ministarstavo graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a među njegovim sudionicima bili su i krajobrazni arhitekti te relevantni stručnjaci građevinskih znanosti. Osim toga, bilo je moguće iz prve ruke doznati poslovne mogućnosti koje u EU postoje na ovom polju kroz iskustvo Republike Austrije i izlaganje predsjednika austrijskog Udruženja za reciklažu građevinskog otpada, Güntera Gretzmachera.

U okviru Foruma predstavljen je i projekt urbane regeneracije u Sesvetama, gdje će na području stare Badelove tvornice niknuti novi gradski centar namijenjen okupljanju i druženju građana, zahvaljujući kojemu će biti podignuta i kvaliteta života u tom malom gradu.

U dijelu nazvanom „Edukacija…stanje u Hrvatskoj…vizija“ svoju viziju teme predstavili su studenti, ali i profesori građevinskih fakulteta iz Zagreba i Osijeka te stručnjaci Instituta IGH iz Rijeke.
Da je građevinski otpad zanimljiv i izazovan i za krajobrazne arhitekte potvrdila je tijekom panel-rasprave pod naslovom „Grad kao rudnik?“ Ana Raguž iz studija za krajobraznu arhitekturu Naturalistas, rekavši kako je ta vrsta otpada zapravo materijal pun potencijala.

Reciklaža građevinskog materijala je odlična poduzetnička prilika koja će omogućiti nova radna mjesta, njome će se zaštititi prirodni resursi te će se smanjiti pritisak na okolinu, poručeno je s Foruma.

fotografije s Foruma