Na Građanskom satu dogovoreno novo parkiralište s besplatnom WiFi zonom

 

Na Holcimovom Građanskom satu, koji se jučer, 12. ožujka, u Koromačnu održao po 15. put, okupila su se 32 stanovnika lokalne zajednice, Holcimova zaposlenika i predstavnika Općine Raša.

Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj, na početku je, kao i na Holcimovim internim sastancima, započeo sa sigurnosti na radu. Predstavio je aktivnosti koje zaposlenici Holcima poduzimaju kako bi svaki dan radne zadatke završili na siguran način i naglasio kako je procjena rizika najbolji put za smanjenje ozljeda. Jedan od načina procjene rizika je plan zaštite i spašavanja kod velikih nesreća, pa je najavio javni uvid u takav plan za Koromačno, kojeg u srijedu, 18. ožujka u 17 sati u Koromačnu organizira Istarska županija.

Zatim je predstavio rezultate Plana „2015 Plus“ kojim je kroz brojne inicijative, nakon šest godina poslovanja s gubitkom, postavljen cilj pozitivnog poslovanja u 2015. godini. Iako je prošle godine Holcim nažalost ostvario 11 manji prihod, istovremeno je napravljen dobar temelj za prodaju novih proizvoda, kao što su valjani i propusni beton, te kameni blokovi za gradnju luka. Poslovanje je prošle godine najvećim dijelom poboljšano zbog znatnog smanjenja troškova na svim razinama, dok je najveća promjena usmjerena prema novim prihodima osnivanje Centra za inovacije i projekte, čiji je zadatak novim proizvodima i uslugama Holcimovim sadašnjim i potencijalnim kupcima donijeti dodanu vrijednost i stvoriti nove projekte.

„Zajedno s udrugom Istrabike potaknuli smo ideju novih gospodarskih i turističkih mogućnosti kroz 55 km staze koja bi povezivala Rabac i Rašu, te time ponudila mogućnost novih turističkih sadržaja te potencijala za otvaranje novih radnih mjesta. U tu se inicijativu uklapa i ideja „Kult put med i teraneu“ udruge Turan iz Koromačna koju su predali u LAG Istočna Istra. Općina Raša i Grad Labin trenutno traže mogućnosti sufinanciranja izrade projektne dokumentacije, a nakon toga bi se za realizaciju tog projekta tražila sredstva EU fondova.“, rekao je Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj.
 
S obzirom da se na prošlom Građanskom satu govorilo o problemu parkiranja automobila Holcimovih zaposlenika i turista uz prometnicu, Šišinački je predstavio prijedlog novog parkirališta na ulazu u Koromačno, kojeg bi zajedno izgradili Holcim i Općina Raša. Dodatno, napravile bi se izmjene na trenutnom parkiralištu za kamione kako bi se povećao broj parkirnih mjesta za osobne automobile. Nakon kratke rasprave, dogovoreno je da je to dobar početak te će se krenuti u ishodovanje dozvola kako bi bilo spremno do početka ove turističke sezone.

Jedan od prijedloga s prethodnog Građanskog sata bio je i besplatni bežični internet za naselje, pa je Holcim rekao da postoji mogućnost postavljanja opreme na Holcimovu zgradu, čime bi se omogućio doseg brze internet veze od oko 200 m. Stanovnici Koromačna su naglasili kako je to posebno važno za mlade i turiste, jer će na raspolaganju imati besplatnu WiFi zonu, zato je zaključeno kako bi to trebalo napraviti, a Holcim je obećao uložiti u potrebnu opremu.

Sve prisutne pozdravila je i načelnica Općine Raša, Glorija Paliska Bolterstein, te obavijestila o trenutnom statusu brojnih aktivnosti. Tako je upravo završen prijedlog detaljnog urbanističkog plana za Koromačno, koji će za otprilike mjesec dana biti pripremljen za javnu raspravu. Drugi detaljni urbanistički plan radi se za naselje Sveta Marina, a ostalo će biti prema mogućnostima, jer je procjena da ovogodišnja porezna promjena smanjuje budžet općine za oko milijun kn.

„Radi se i na povećanju gospodarskih mogućnosti, tako je završen natječaj za poljoprivredno zemljište, a u tijeku je ocjenjivanje predanih programa. Važan potencijal Raše je i bivša tvornica Prvomajska, za koju smo nakon dugo vremena uspjeli srediti imovinske odnose, odluka za prodaju je spremna i raspisat ćemo natječaj za prodaju potencijalnim investitorima.“, rekla je Paliska Bolterstein.

Potencijal sufinanciranja iz fondova  EU je veliki, međutim prvi korak je sređivanje vlasničkih odnosa i upis u katastar, te se na tome sad intenzivno radi. Tako je Općina Raša platila elaborat za upis ceste od Brovinja do Skitače u katastar, da bi se za obnovu ceste mogla tražiti sredstva iz fondova. „Za sredstva EU fondova kandidirat ćemo čim više projekata budemo mogli. Zato smo zaposlili osobu koja će omogućiti iskorištenje ukupnog potencijala, a do kraja godine zaposlit ćemo jednog građevinara, kako bi sva dokumentacija bila stručno pripremljena.“, rekla je načelnica. Jedan od projekata koje je najavila je i šetnica od Koromačna do Tunarice za koju projektant trenutno radi podlogu.

Srdačan pozdrav,

Komunikacije

* * * * * * *

Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 70.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.

Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.

* * * * * * *

Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@holcim.com, 098 299 172