Iskoristimo sredstva EU za razvoj lokalnih zajednica

 

Gradonačelnik slovačkog mjesta Veľké Úľany, koje se značajno razvilo zahvaljujući sredstvima iz EU fondova, posjetio je četvrtak i petak Lepoglavu, Labin i Rašu. Svrha posjete je razmjena iskustava i suradnja kojom bi se kvalitetno pripremljenim projektima moglo pokrenuti građevinske investicije.

Holcim, kao jedan od vodećih međunarodnih proizvođača građevinskog materijala, povezuje zajednice u kojima posluje, da bi kroz razmjenu iskustava dao dodatan doprinos lokalnom razvoju. Veľké Úľany je jedno od 26 mjesta u Slovačkoj gdje Holcim posluje, a koje je u proteklom razdoblju značajno obnovilo kompletnu infrastrukturu pomoću sredstava EU fondova. Želeći to iskustvo prenijeti u Lepoglavu gdje ima kamenolom, te u Rašu i Labin gdje ima tvornicu cementa, Holcim je organizirao službenu posjetu.

Financijska sredstva EU su velika prilika za poboljšanje i daljnji razvoj lokalnih zajednica. Tako je gradonačelnik slovačkog mjesta Veľké Úľany od 5.000 stanovnika, František Gögh rekao da su 2010. godine obnovili centar grada s 47.000 EUR vlastitih sredstava i 901.000 EUR bespovratnih, te osnovnu školu sa 44.000 EUR vlastitih sredstava i čak 616.000 EUR bespovratnih sredstava, oba projekta kroz EU fond za regionalni razvoj.

„Sredstva EU fondova stoje nam na raspolaganju i moramo ih ciljano upotrijebiti kako bismo zaposlili lokalne resurse te na taj način osigurali očuvanje radnih mjesta. Naime, potražnja samo za građevinskim materijalima u posljednjih je nekoliko godina pala za više od 50 i stalno se govori koliko je ljudi u građevini izgubilo posao. U takvom kontekstu, Holcim ne čeka, proaktivno smo osnovali Centar za inovacije i projekte u kojem stručnjaci pripremaju nove, konkurentne, proizvode i usluge. Međutim, da bi se pokrenuo ekonomski ciklus i zaposlili kvalitetni i stručni lokalni resursi, potrebni su nam projekti. Kroz razmjenu dobrih iskustava, moguće je na najbolji mogući način pripremiti projekte, koji bi povećali građevinske aktivnosti i potaknuli ekonomski ciklus.“ rekao je Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj.

„Grad Lepoglava je kroz aktivnu politiku prema privlačenju sredstava iz fondova EU povukao čak 16 projekata vrijednosti oko 2 milijuna eura. Gledajući na svoju budućnost kroz prizmu održivog razvoja, otvoreni smo prema novim projektima koji bi lokalnom gospodarstvu omogućili daljnje zapošljavanje kapaciteta, te u konačnici još kvalitetniji razvoj Grada Lepoglave.“ rekao je gradonačelnik Grada Lepoglave, Marijan Škvarić.

Načelnica Općine Raša, Glorija Paliska Bolterstein je izdvojila: „Mogućnosti koje su nam na raspolaganju kroz različite programe EU su velike. Prošle smo godine tako krenuli s Lokalnom akcijskom grupom Istočna Istra, koja omogućava povlačenje sredstava za ruralni razvoj. Međutim, ključni projekt za koji planiramo zatražiti sredstva iz EU fondova je izgradnja infrastrukture za odvodnju u naselju Raša, procijenjene vrijednosti oko 18 milijuna kn, za što je dokumentacija pripremljena, a trenutno čekamo lokacijsku dozvolu.“

„S obzirom da se Grad Labin s jedne strane razvija kroz industriju, a s druge strane kroz turizam, upravo projekti koji spajaju obje grane i zapošljavaju lokalne resurse donose najveću korist razvoju Grada Labina. Tako smo Labin Podzemni grad prije godinu dana kandidirali za financiranje izrade projekta, te za izgradnju lukobrana u Rapcu, koji su ušli u uži izbor. Osim toga, Istarska županija već godinama aktivno radi na produljenju turističke sezone kroz biciklistički turizam, tako da je jedna od ideja i npr. izgradnja biciklističke staze od Rapca do Sv. Marine. Takvih projektom bismo mogli sredstvima EU zaposliti lokalne građevinske resurse i dobiti sadržaj koji će hotelima i iznajmljivačima donijeti dodatni prihod. Ključni problem međutim je nedostatak sredstava za financiranje pripreme projekta, a gotovi projekti su baza uspješnosti povlačenja sredstava iz EU fondova.“, rekao je gradonačelnik Grada Labina, Tulio Demetlika.

 

* * * * * * *
Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 80.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.

Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.
* * * * * * *
Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@holcim.com, 098 299 172